Hyppää sisältöön

Tulli hylkäsi suuren erän pikkulasten Squeeze the Squishy -leluja tukehtumisvaaran ja ftalaattien takia

26.6.2018 10.20
Tiedote

Pikkulapsille tarkoitettujen, elintarviketta muistuttavien Squeeze the Squishy -lelujen todettiin Tullilaboratorion testeissä aiheuttavan tukehtumisvaaran. Lisäksi leluissa oli käytetty ftalaatteja, joiden epäillään häiritsevän ihmisten hormonitoimintaa.

Pehmeästä muovista valmistetut värikkäät Squeeze the Squishy -muovilelut jäljittelevät elintarvikkeita. Tullin käsityksen mukaan kyseiset lelut ovat erityisesti pientä lasta houkuttavia, koska ne muistuttavat kooltaan, muodoltaan ja väreiltään tuttuja elintarvikkeita.

– Näytteistä pystyy helposti käsin repimään osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaraa. Lelujen koko materiaali on myös verrattavissa standardissa mainittuun pehmeään osaan, josta ei saisi lähteä puremalla tai repimällä irti pieniä palasia, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Lelujen materiaalin helpon puristettavuuden ja suhteellisen hitaan takaisin muotoon palautumisen takia materiaali on vaarallista, jos se joutuu lapsen suuhun. Pieneksi puristettu pala voi tukkia alahengitystiet, tai jos lapsi ehtii niellä puristetun palan, on vaara sama kuin turpoavissa leluissa.

Leluista löytyi testeissä myös ftalaatteja. Ftalaateille altistuminen saattaa olla yhteydessä lisääntymisjärjestelmän häiriöihin, kohonneeseen keskivartalolihavuuteen ja joihinkin sairauksiin.

Nyt tutkittu ja hylätty suuri erä, yli 24 000 Squeeze the Squishy -muovilelua päätyi Tullilaboratorion testeihin tavanomaisen tuoteturvallisuusvalvonnan yhteydessä. Vastaavia leluja tiedetään olevan myynnissä verkkokaupoissa ja myymälöissä.

– Joskus meiltä kysytään, onko Tulli valvonut jonkun tietyn tuotteen, jonka tilaamista ulkomailta kysyjä suunnittelee. Ainoa vastaus siihen on, että käytännössä on häviävän pieni mahdollisuus, että kukaan olisi tuotetta valvonut, jos se on tilattu EU:n rajojen ulkopuolelta esim. verkkokaupasta, muistuttaa Neffling.

 

Lehdistötiedotteet