Useampaa kuin yhtä jäsenvaltiota koskeva lupa eli unionilupa

Unioniluvalla tarkoitetaan Tullin myöntämää lupaa, jota voidaan soveltaa useammassa kuin yhdessä jäsenvaltiossa. Luvan myöntämisen edellytykset ovat samat kuin vastaavassa kansallisessa luvassa.

Unionilupaa voidaan hakea useimpiin luvanvaraisiin menettelyihin sekä yksinkertaistuksiin. Poikkeuksen muodostavat passitusmenettelyn yksinkertaistukset, kuten esimerkiksi valtuutettu lähettäjä ja -vastaanottaja. Nämä luvat myönnetään ainoastaan kansallisina, eli siinä jäsenvaltiossa missä tavara lähetetään tai vastaanotetaan passitusmenettelyssä. Myöskään AEO-valtuutuksen hakuprosessi ei muutu.

Unioniluvan myöntäminen edellyttää mm. osallistuvien jäsenvaltioiden suostumusta sekä toimivan tietojenvaihtojärjestelmän luomista luvanhaltijan ja eri jäsenvaltioiden välillä. 

Miten haet unionilupaa?

Unionilupaa haet Komission kehittämästä ja ylläpitämästä Tullipäätökset-järjestelmästä (CD-järjestelmä) siihen liittyvän asiointiportaalin kautta.

Käyttäjätunnusta asiointiportaaliin haet täyttämällä Tullipäätökset-järjestelmän käyttövaltuushakemuksen.

Lähetä käyttövaltuushakemus Tullille skannattuna sähköpostitse osoitteeseen lupakeskus(at)tulli.fi tai postitse osoitteeseen Lupakeskus, PL 56, 90401 Oulu.

Kun olet saanut Lupakeskukselta tiedon käyttövaltuuden perustamisesta, käy rekisteröitymässä järjestelmään: Siirry EU:n todentamisportaaliin

Suosittelemme, että ennen hakemuksen tekemistä olet yhteydessä Tullin yritysneuvontaan yritysneuvonta.lupa-asiakkaat(at)tulli.fi.

Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvonta yrityksille palvelee ma-pe 8-16. Soita, lähetä kysymys tai tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tullineuvonta

 


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus