Muut luvat
Maahantuonnin arvonlisäverotuksen erityisjärjestelyyn rekisteröityminen
Erityisjärjestelyn eli SA-järjestelyn (special arrangement) käyttöönotto edustajana edellyttää rekisteröinti-ilmoitusta Tullille.
Rekisteröinti-ilmoitus annetaan Tullin lupakeskukselle vapaamuotoisena ilmoituksena ennen toiminnan aloittamista. Ilmoituksesta pitää käydä ilmi ainakin toimijan nimi, EORI-tunnus, osoite sekä SA-järjestelyn yhteyshenkilön nimi ja yhteystiedot. Lisäksi ilmoituksessa pitää ilmoittaa, voidaanko rekisteröintipäätös toimittaa edustajalle turvasähköpostilla.
Hyväksytty rekisteröinti edellyttää, että toimijalla on voimassa oleva maksunlykkäyslupa. Lisäksi toimijan pitää antaa erillinen sitoumus siitä, että vakuutta käytetään arvonlisäveron kattamiseksi SA-järjestelyn piirissä olevista yksityishenkilöiden maahantuomista tavaroista. Lupakeskus varmistaa ennen rekisteröintiä, että edellytykset täyttyvät.
Lupakeskus tekee rekisteröintipäätöksen ja lähettää sen edustajalle tiedoksi. Päätöksen liitteenä toimitetaan asiakasohje, jossa menettely on kuvattu. Ohjeessa kerrotaan myös SA-järjestelyssä toimivan edustajan velvollisuudet.
Lue lisää erityisjärjestelystä arvonlisäveron maksamisessa.
Lue ohje erityisjärjestelyn kirjanpitovaatimuksista Lupaohjeet-sivulta
Palautustavaran palautusajan pidentäminen
Oletko vienyt tavaroita EU:n ulkopuolelle ja haluaisit nyt tuoda samat tavarat takaisin? Mietitkö, pitääkö niistä maksaa tullia? Vapautus tuontitullista myönnetään, jos alun perin unionin tullialueelta vientiselvitetyt unionitavarat palautuvat sinne kolmen vuoden kuluessa ja ilmoitetaan luovutettavaksi vapaaseen liikkeeseen. Kolmen vuoden määräaikaa voidaan erityisissä olosuhteissa ja perustelluista syistä pidentää.
Hae palautustavaran palautusajan pidentämistä koskevaa lupaa Luvat ja päätökset -palvelussa, johon pääset Tullin asiointipalveluiden etusivulta.
Jos et pääse kirjautumaan Luvat ja päätökset -palveluun, ota yhteyttä Tullineuvontaan.
EORI-numero
Yritys tarvitsee moniin lupiin yritystunnisteen, EORI-numeron, joka on haettava Tullista. Lue lisää EORI-numerosta ja sen hakemisesta.
Suoran sanoma-asioinnin lupa
Jos lähetät tulli-ilmoituksia säännöllisesti ja paljon, kannattaa hakea suoran sanoma-asioinnin lupaa. Suoran sanoma-asioinnin lupa edellyttää XML-muotoisten sanomien käyttöä ja hyväksytysti suoritettua asiakastestausta tullin kanssa. Suoran sanoma-asioinnin asiakkaaksi yritys voi siirtyä joko rakentamalla oman ohjelmiston tai ostamalla valmistuotteen ohjelmistotalolta.
Hae sanoma-asioinnin lupaa ja muutosta voimassa olevaan lupaan Luvat ja päätökset -palvelussa. Jos et pääse kirjautumaan palveluun, ota yhteyttä Tullineuvontaan.
Kiintiölupa puun tuontiin Venäjältä
Jos tuot puuta Venäjän federaatiosta, voit hakea EU:n kiintiölupaa. Puun tuonnissa ei ole rajoituksia, joten kiintiölupaa ei ole pakko hakea. Kiintiöllä ei myöskään ole merkitystä EU:n tuontitullien kannalta, tulli on aina nolla prosenttia.
Järjestelmällä hallinnoidaan Venäjän vientitulleja koskevaa kiintiötä. Kiintiöluvan saaja toimittaa luvan venäläiselle kauppakumppanilleen, joka toimittaa vientilisenssihakemuksen ja kiintiöluvan Venäjän vientilisenssiviranomaisille. Heiltä venäläinen viejä saa vientilisenssin, joka esitetään kuusen tai männyn vientitullauksessa Venäjältä EU:hun. Näin yritys saa hyväkseen alennetun vientitullin (13 % ja 15 %).
Tullivalvonnassa tapahtuvan hävittämisen yksinkertaistaminen
Luvanhaltijalla on oikeus kuljettaa tullaamatonta ja valmisteveronalaista tavaraa, paitsi alkoholi- ja tupakkavalmisteita, jätteenkäsittelylaitoksiin ja hoitaa niiden hävittäminen ilman tullin läsnäoloa. Lupaa haetaan vapaamuotoisella hakemuksella.
Väylämaksun yhteisvastuullinen edustaja
Väylämaksua kannetaan aluksista, jotka harjoittavat Suomen aluevesillä kauppamerenkulkua. Laivanisäntä, joka on aluksen omistaja, vuokraaja tai liikennöinnissä määräysvaltaa käyttävä toimija, on velvollinen maksamaan väylämaksun. Väylämaksuilmoitus annetaan Tullille sähköisesti Portnet-järjestelmään, ja sen tulee sisältää tarvittavat tiedot maksun määräämistä varten.
EU:hun tai Etaan sijoittautunut laivanisäntä voi halutessaan käyttää yhteisvastuullista edustajaa. EU:n tai Etan ulkopuolelle sijoittautuneella laivanisännällä on oltava yhteisvastuullinen edustaja. Laivanisäntä ja hänen edustajansa ovat yhteisvastuussa väylämaksun maksamisesta. Edustajana toimiminen edellyttää Tullin antamaa lupaa.
Yhteisvastuulliseksi edustajaksi hyväksytään Euroopan unioniin tai Euroopan talousalueeseen kuuluvaan valtioon sijoittautunut, luotettava, taloudellisesti riittävän vakavarainen ja väylämaksusäännökset ja -menettelyt tunteva luonnollinen tai oikeushenkilö, joka ei ole syyllistynyt toistuvaan tai vakavaan tulli- tai verolainsäädännön rikkomiseen.
Hakemuslomake 988s
Rekisteröity väylämaksuasiakas
Laivanisäntä tai yhteisvastuullinen edustaja voivat hakea rekisteröidyksi väylämaksuasiakkaaksi.
Rekisteröity väylämaksuasiakas saa maksuaikaa väylämaksuille. Rekisteröidyn asiakkaan on maksettava väylämaksu Tullin tilille väylämaksupäätösviikkoa seuraavan seitsemännen viikon perjantaina.
Väylämaksuille voidaan vaatia vakuus. Vakuutta määritettäessä otetaan huomioon toimijan luotettavuus, toiminnan laajuus ja toimijan taloudelliset edellytykset vastata väylämaksuista.
Hakemuslomake 1056s