Vienti-ilmoituksella ilmoitetaan tullimenettelykoodiksi 23-alkuinen koodi, esimerkiksi:
- koodi 2300, jos tavaroihin ei ole ennen vientiä sovellettu muuta tullimenettelyä
- koodi 2340, jos viedään aiemmin EU:n ulkopuolelta tuotua, vapaaseen liikkeeseen luovutettua tavaraa
Tulliselvitettävän erän tiedoissa on ilmoitettava kauppatapahtuman luonteeksi joko:
- alle 2 vuotta kestävä vuokraus, laina tai käyttöleasing, koodi 60
- yli 2 vuotta kestävä vuokraus, lainaus tai käyttöleasing, koodi 91
- muu (luokittelematon) liiketoimi, koodi 99.
Lisäksi ilmoitetaan erityismaininnan koodi FIXBV ja jälleentuonnin päivämäärä muodossa pp.kk.vvvv (päivä, johon mennessä tavara tuodaan takaisin).
Kansalliseksi menettelykoodiksi ilmoitetaan joko 999, jos ei sovelleta mitään kansallista menettelyä, tai erityistilanteissa jokin seuraavista:
- 7VB Ei-kaupalliset tavarat esim. mainostavarat
- 7VD Lailliset maksuvälineet ja arvopaperit
- 7VE Monetaarinen kulta
- 7VF Diplomaattiseen tai siihen verrattavaan käyttöön tarkoitetut tavarat.
Viejä voi tarvittaessa hakea jälleentuonnin määräajan pidentämistä Tullin sähköisestä palvelukeskuksesta vapaamuotoisella kirjallisella hakemuksella. Määräajan pidennys yli kahdeksi vuodeksi muuttaa myös kauppatapahtuman luonteen koodia.
Väliaikainen vienti voidaan oikaista lopulliseksi vienniksi, jos tavarat jäävät lopullisesti määrämaahan eivätkä palaudu takaisin EU:hun. Oikaisupyyntöön liitetään kauppalasku, jos tavara on myyty tai muu asiakirja, josta ilmenee tavaran maksuttomuus.
Esimerkki:
Tavara viedään väliaikaisesti näyttelyyn ja vienti-ilmoituksella ilmoitetaan kauppatapahtuman luonteeksi koodi 60, tullimenettelyksi koodi 2300, kansalliseksi menettelyksi koodi 999.
Jos tavara myydään näyttelyssä, oikaisupyynnössä ilmoitetaan kauppatapahtuman luonteeksi 11, tullimenettelyksi 1000 ja kansalliseksi menettelyksi 999.
Jos tavara jää unionin ulkopuolelle veloituksetta (ilmainen toimitus), oikaisupyynnössä ilmoitetaan kauppatapahtuman luonteeksi 30, tullimenettelyksi 1000 ja kansalliseksi menettelyksi 7VB.
Jos ATA carnet`lla väliaikaisesti viety tavara jää lopullisesti määrämaahan, ATA carnet`n haltijan eli viejän pitää tehdä tavaroista jälkikäteen vienti-ilmoitus.
Tulliselvitettävän erän tiedoissa ilmoitetaan:
- poikkeavaksi vientipäivämääräksi myynnin kauppalaskun päiväys
- Sanoma-ilmoituksissa kenttä on nimellä ”Todellinen vientipäivä” (exportPointDate)
- tavaran sijaintipaikaksi Tornion tulli
- erityismaininnan koodiksi FIXEU (jälkikäteen annettu asiakirja)
- erityismaininnan koodiksi FIXEW (koska kyse on tilastotietojen antamisesta tullille).
Vienti-ilmoituksella tavaraerän tiedoissa edeltäväksi asiakirjaksi on ilmoitettava ATA carnet (koodi 955) sekä sen numero ja päiväys. Viejä saa tullin käsittelyn jälkeen poistumisvahvistetun luovutuspäätöksen todisteeksi viennistä.
ATA carnet -yleisohjeiden mukaisesti carnet`n jälleentuontilehteen on saatava myös Suomen tulliviranomaisen merkinnät. Merkinnät voidaan pyytää tullitoimipaikasta tai ATA carnet voidaan lähettää kauppalaskuineen Tornion tulliin.
Tullimenettelyä 6122 999 käytetään sellaisissa tapauksissa, joissa tavarat on viety väliaikaisesti (menettely 22xx 999) unionin ulkopuolelle jalostettavaksi, korjattavaksi, testattavaksi tai muuta käsittelyä varten. Kun tavarat tuodaan takaisin unioniin, ne voivat olla joko tullitariffin mukaan tullittomia tai niille voidaan esittää etuuskohteluun liittyvä asiakirja (esim. EUR.1), jonka perusteella kannettava tulli on nolla.
Viejän on hyvä selvittää jo ennen vientiä, asetetaanko tavarat luvanvaraiseen ulkoisen jalostuksen menettelyyn 21xx 7UA/7UB (tuotavasta tavarasta kannetaan tullia) vai 22xx 999 menettelyyn (tuotava tavara on tulliton).
Lue lisää: Asiakastiedote 13.4.2017 ”Väliaikaisessa viennissä ilmoitettavat menettelykoodit”.
Kun menettelyn 6122 edellytykset täyttyvät, niin tullausarvo, arvonlisäveron peruste ja tilastoarvo määritellään seuraavasti:
Tullausarvo =
vietyjen tavaroiden arvo (= tarvike- ja palvelutoimitusten arvo) +
jalostuskustannukset +
unionin ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvo +
kuljetus-, vakuutus-, ja liitännäiskustannukset saapumispaikkaan unionissa (tuontirahti)
Arvonlisäveron peruste =
jalostuskustannukset +
unionin ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvo +
kuljetus-, lastaus-, ja purkauskustannukset jalostuspaikalle (vientirahti) +
kuljetus-, lastaus-, vakuutus- ja liitännäiskustannukset ja muut maahantuontiin liittyvät kustannukset kuljetussopimuksen mukaiseen ensimmäiseen Suomessa olevaan määräpaikkaan (tuontirahti) tai, jos on tiedossa veron suorittamisvelvollisuuden syntyhetkellä, että tavara kuljetetaan toiseen unionin alueella sijaitsevaan määräpaikkaan, kustannukset tähän määräpaikkaan saakka.
Tilastoarvo =
vietyjen tavaroiden arvo (= tarvike- ja palvelutoimitusten arvo) +
jalostuskustannukset +
unionin ulkopuolella lisättyjen tavaroiden arvo +
rahti- ja vakuutuskustannukset jalostuspaikalta Suomen rajalle saakka (tuontirahti)
ATA-carnet on kansainvälinen asiakirja, jolla voi väliaikaisesti viedä näyttelytavaroita, ammatinharjoittamisvälineitä ja kaupallisia tavaranäytteitä ko. tulliyleissopimukseen liittyneisiin maihin. ATA-carnet antaa myös kansainvälisesti hyväksytyn takuun maahan tuotavista tavaroista mahdollisesti perittävästä tullista ja tuontiveroista.
ATA-carnet ei korvaa muita tuonnin tai viennin yhteydessä mahdollisesti rajoitusten vuoksi vaadittavia asiakirjoja tai lupia, kuten esimerkiksi ampuma-aseiden tuontilupia ja terveystodistuksia. ATA-carnet'ita myöntävät hakemuksesta kauppakamarit kussakin sopimukseen liittyneessä maassa. Suomessa ATA-carnet'ita myöntää Keskuskauppakamari.
Passittaminen ATA-carnet'lla
Jos ATA-carnet'lla kuljetettavat tavarat halutaan kauttakuljettaa esimerkiksi näyttelyyn tai messuille sellaisen maan tai alueen (esim. EU) kautta, jossa tavaroita ei väliaikaisesti maahantuoda, ATA-carnet'ta voi käyttää passitusasiakirjana. Tullille ei tarvitse antaa erillistä passitusvakuutta. ATA-carnet'lla kuljetettavista tavaroista ei myöskään tarvitse antaa turvatietoja.
Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma—pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]