Hyppää sisältöön

Yleisvakuuden varaustilanne 

Yrityksesi yleisvakuuden varaustilanteen voit katsoa Omat tiedot -palvelussa. Vakuudesta varattu osuus näkyy prosentteina. 

Varattuun osuuteen luetaan mukaan 

  • tullauksen yhteydessä tehtävät vakuuden varaukset näille  tullimenettelyille: luovutus vapaaseen liikkeeseen, sisäinen jalostus sekä väliaikainen maahantuonti
  • tullivarastolupaan, väliaikaisen varaston lupaan ja tietyn käyttötarkoituksen lupaan liittyvät pitkäaikaiset vakuusvaraukset. 

Esimerkki

Asiakas Oy:llä on yleisvakuuslupa, tullivarastolupa sekä maksunlykkäyslupa.

Asiakas Oy on toimittanut Tullille 10 000 euron suuruisen yleisvakuuden. Vakuudesta 7 000 euroa on käytettävissä luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelyn varauksille ja tullivarastoluvan vakuusvaraus on 3 000 euroa.

Jos vakuudessa ei ole lainkaan varauksia luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelylle, yleisvakuuden varattu osuus on 30 % eli pelkkä tullivarastoluvan varausosuus 3 000 euroa. Yleisvakuudesta on siis vapaana 7 000 euroa.

Jos taas vakuudessa on tullivarastoluvan 3 000 euron vakuusvarauksen lisäksi 1 200 euron varaus luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelylle, yleisvakuudesta varattu osuus on 42 % ((3 000 e + 1 200 e) / 10 000 e x 100). Yleisvakuudesta on vapaana 5 800 e.

Huomioi nämä

Jos annetun vakuuden määrä on pienempi kuin tullauksen yhteydessä kannettavan tullin määrä, tullausta ei voi tehdä yrityksen omalla luottonumerolla. Voit pyytää huolintaliikettä hoitamaan tullauksen omalla luottonumerollaan, jolloin vakuusvaraukset kohdistuvat edustajan vakuuteen. Voit myös korottaa vakuusmäärää omatoimisesti toimittamalla lisävakuuden (ks. hyväksyttävät vakuusmuodot).

Lue lisää: Vakuudet


Jos vakuus ei riitä, voit maksaa saapuneen jaksoerittelyn tai tullauspäätöksiä ennen eräpäivää. Käytä maksaessasi tullauspäätöksessä ja jaksoerittelyssä olevaa maksuviitettä.

Voit myös ottaa yhteyttä huolintaliikkeeseen ja pyytää heitä hoitamaan tullauksen edustajan luottonumerolla, jolloin vakuusvaraukset kohdistuvat edustajan vakuuteen (edustusmuoto on tällöin välillinen edustus tai suora edustus takaajan vastuulla). Voit varautua laskutuspiikkeihin myös toimittamalla korotetun vakuuden.

Lue lisää: Vakuudet


Tullauspäätöksen kohdan ”Vakuudesta varattu osuus (%)” avulla voit seurata vakuuden riittävyyttä. Jos vakuus ei riitä, voit maksaa saapuneen jaksoerittelyn tai tullauspäätöksiä ennen eräpäivää. Käytä maksaessasi tullauspäätöksellä ja jaksoerittelyssä olevaa maksuviitettä.

Voit myös ottaa yhteyttä huolintaliikkeeseen ja pyytää hoitamaan tullauksen edustajan luottonumerolla, jolloin vakuusvaraukset kohdistuvat edustajan vakuuteen. Laskutuspiikkeihin voi varautua myös toimittamalla korotetun vakuuden.

Lue lisää: Vakuudet


Tullauksen yhteydessä vakuudesta varataan tullivelkaa vastaava määrä. Arvonlisäverovelalle ei varata vakuutta. Kun tullilaskuja maksetaan, vakuutta vapautuu tullilaskulla olevan tullin määrän verran. Eli maksettu tullilasku ei vapauta yhtä paljon vakuutta kuin laskun loppusumma on ollut.

Lue lisää: Vakuudet


Vakuusvaraus on voimassa täysimääräisenä, kunnes koko tullauspäätös ja mahdolliset viivästysseuraamukset on maksettu. Osasuoritukset eivät vapauta vakuuden varausta.

Lue lisää: Vakuudet


Vapaaseen liikkeeseen luovutuksen yhteydessä tullivelkaa vastaava määrä varataan vakuudesta tullauksen yhteydessä ja varaus vapautuu 1–2 päivän viiveellä siitä, kun lasku maksetaan (kohdistusviive). Eri pankkiryhmien välisten tai ulkomaisilta tileiltä lähetettyjen maksujen kohdistaminen vie pitemmän ajan. Lisäksi viivettä voivat aiheuttaa esimerkiksi ylimääräiset pyhäpäivät. Tämän vuoksi kannattaa ottaa tulliin yhteyttä jo ennen limiitin täyttymistä.

Lue lisää: Vakuudet


                            

Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma–pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta