Hyppää sisältöön

Yleisvakuuden varaustilanne 

Yrityksesi yleisvakuuden varaustilanteen voit katsoa Omat tiedot -palvelussa. Vakuudesta varattu osuus näkyy prosentteina. 

Varattuun osuuteen luetaan mukaan 

  • tullauksen yhteydessä tehtävät vakuuden varaukset näille  tullimenettelyille: luovutus vapaaseen liikkeeseen, sisäinen jalostus sekä väliaikainen maahantuonti
  • tullivarastolupaan, väliaikaisen varaston lupaan ja tietyn käyttötarkoituksen lupaan liittyvät pitkäaikaiset vakuusvaraukset. 

Esimerkki

Asiakas Oy:llä on yleisvakuuslupa, tullivarastolupa sekä maksunlykkäyslupa.

Asiakas Oy on toimittanut Tullille 10 000 euron suuruisen yleisvakuuden. Vakuudesta 7 000 euroa on käytettävissä luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelyn varauksille ja tullivarastoluvan vakuusvaraus on 3 000 euroa.

Jos vakuudessa ei ole lainkaan varauksia luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelylle, yleisvakuuden varattu osuus on 30 % eli pelkkä tullivarastoluvan varausosuus 3 000 euroa. Yleisvakuudesta on siis vapaana 7 000 euroa.

Jos taas vakuudessa on tullivarastoluvan 3 000 euron vakuusvarauksen lisäksi 1 200 euron varaus luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelylle, yleisvakuudesta varattu osuus on 42 % ((3 000 e + 1 200 e) / 10 000 e x 100). Yleisvakuudesta on vapaana 5 800 e.

Huomioi nämä

Luovutus vapaaseen liikkeeseen -tullimenettelyssä tullivelkaa vastaava määrä varataan yleisvakuudesta tullauksen yhteydessä. Varaus on voimassa noin viiden viikon luottoajan ja vapautuu, kun velka on maksettu. Tullaus luottoasiakkaana ei onnistu, jos vakuutta ei ole riittävästi vapaana uudelle varaukselle.

Toimi seuraavasti, jos yleisvakuus ei riitä tullaukseen:

Käytä tullaukseen edustajaa

Ota yhteyttä huolintaliikkeeseen ja pyydä hoitamaan tullauksen välillisenä edustajana tai suorana edustajana takaajan vastuulla.

Lisätietoa edustajasta tulliasioinnissa

Maksa avoimia tullilaskuja

  • Voit maksaa saapuneen jaksoerittelyn ennen eräpäivää.
  • Voit maksaa yksittäisen tullilaskun ennen eräpäivää.

Lisätietoa jaksoerittelyn ja tullilaskun maksamisesta

Hae muutosta yleisvakuuslupaan

Hae muutosta yrityksesi yleisvakuuslupaan ja korota yleisvakuuden määrää.

Lisätietoa yleisvakuusluvan muutoksen hakemisesta

Kun muutoshakemus tulee käsittelyyn, Tulli on sinuun yhteydessä yleisvakuuden korottamisesta.