Välillinen edustaja

Välillinen edustaja antaa tulli-ilmoituksia päämiehensä puolesta, mutta omissa nimissään. Välillinen edustaja toimii vastaavalla vastuulla kuin tavaranhaltija.

Välillisen edustajan päämies on välillisen edustajan lisäksi vastuussa tullivelasta (myös jälkitullauksesta). Tulli kohdistaa perintätoimenpiteensä ensisijaisesti kuitenkin välilliseen edustajaan. Välillisen edustajan päämies joutuu vastuuseen vasta, jos välillinen edustaja todetaan maksukyvyttömäksi.

Velalle tarvittavat vakuudet vaaditaan välilliseltä edustajalta. Kun edustaja antaa tulli-ilmoituksen välillisenä edustajana, jaksoerittely osoitetaan ja lähetetään edustajalle.

Välillisenä edustajana ei voi toimia maahantuonnin erityismenettelyissä, joita ovat erityiskäyttö (väliaikainen maahantuonti ja tietty käyttötarkoitus) sekä jalostus (sisäinen ja ulkoinen jalostus), tai kun muiden tullimenettelyjen kohdalla käytetään kansallisia menettelykoodeja.

Luovutus vapaaseen liikkeeseen
Maahantuonnin yleisvakuudesta varataan vakuutta tullivelkaa vastaava määrä tullauksen yhteydessä, ja varaus vapautuu siinä vaiheessa, kun velka on maksettu (kohdistusviive vähintään 1–2 päivää maksuhetkestä).
Vakuutta varataan vakuusluokan mukaan tullivelalle 30 % tai 100 % ja arvonlisäverovelalle 0 %.

Vakuusvaraus velalle eri vakuusluokissa:

Luovutus vapaaseen liikkeeseen Vakuusluokka Tulli Alv
AEOC AB 30 % 0 %
Muut AA 100 % 0 %

 

                            

Ota yhteyttä

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille

Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma–pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]

Tullineuvonta