Viejä laatii alkuperäilmoituksen tavaroiden vientimaassa EU:ssa olevalle ostajalle. Viejä laatii tämän määrämuotoisen alkuperäilmoituksen alkuperätuotteiden vientilähetykseen liittyvään kaupalliseen asiakirjaan, jossa alkuperätuotteet on kuvattu riittävän yksilöllisesti niiden tunnistamiseksi.
Viejällä on oltava viejämaan Tullin antama lupapäätös valtuutetun viejän asemasta, jos vientilähetykseen sisältyvien alkuperätuotteiden arvo ylittää 6 000 euroa. Valtuutetun viejän tulee sisällyttää laatimiinsa alkuperäilmoituksiin viejämaan Tullin antama yrityskohtainen lupanumero. Viennissä Kanadasta viejä sisällyttää alkuperäilmoitukseen yritysnumeronsa tarvitsematta mitään erillistä lupaa ja lupanumeroa.
Kuka tahansa viejä voi laatia alkuperäilmoituksen, jos vientilähetykseen sisältyvien alkuperätuotteiden määrä ei ylitä 6 000 euroa. Tällöin alkuperäilmoituksessa on oltava viejän allekirjoitus alkuperäisenä.
Voit pyytää Tullia oikaisemaan tullauspäätöksen niin, että jo kannettu täysimääräinen tulli (ns. kolmasmaa-tulli) muutetaan etuuskohtelutulliksi. Muutos vaikuttaa myös kannettavan arvonlisäveron määrään.
- Lue lisää: Muutoksenhaku
Voit pyytää tulli-ilmoituksella etuuskohtelua ja lisäksi erillisen määräajan alkuperäselvityksen esittämiseksi tuonnin jälkeen. Huomaa, että myös vakuus varataan.
- Katso ohje: Lupa puuttuvien asiakirjojen esittämiseen
Voit pyytää etuuskohtelua tulli-ilmoituksella. Tulli-ilmoituksessa sinun on selvitettävä ja ilmoitettava tullikohtelukoodit ja alkuperäasiakirjakoodit.
Tulli-ilmoituksella käytettävät koodit löytyvät seuraavista koodiluetteloista:
- 0017 Tullikohtelu (etuuskohtelu)
- 0127 Tullijärjestelmä
Ilmoita nämä tiedot tavaraerän perustiedoissa. Ilmoita myös tavaraerän liiteasiakirjana alkuperätodistuksen asiakirjakoodi, joka löytyy koodiluettelosta 0006.
EU:lla on tulliliittosopimukset Turkin, San Marinon ja Andorran kanssa.
Tuonti Turkista
Teollisuustuotteiden tuonti Turkista unioniin on pääsääntöisesti tullitonta tulliliittokauppaa. Tullittoman tulliliittokohtelun saaminen edellyttää, että tuotteet on viety Turkista vapaasta liikkeestä unioniin. Tullittoman kohtelun saaminen edellyttää A.TR. –tavaratodistuksen esittämistä.
Perusmaataloustuotteisiin sekä hiili- ja terästuotteisiin sovelletaan vapaakauppasopimuksia Turkin ja unionin välillä. Tullietuuskohtelun saaminen EU:ssa edellyttää, että nämä tuotteet ovat Turkin alkuperätuotteita. Alkuperä osoitetaan tuonnissa EUR.1 –tavaratodistuksella tai (valtuutetun viejän) kauppalaskuilmoituksella.
Tuonti San Marinosta
1. San Marinon ja unionin välisessä kaupassa sovelletaan tulliliittosopimusta ja tavarat saavat tullittomuuden ilman alkuperäselvitystä. Sopimus koskee kaikkia tavaroita (nk. tulliliittotuotteet), jotka ovat joko
1) sopimuspuolten alueella tuotettuja tai valmistettuja tai
2) kolmansien maiden tavaroita, jotka on sopimuspuolten alueella tullattu vapaaseen liikkeeseen (kaikki tullimuodollisuudet suoritettu).
2. Muista kuin tulliliittosopimuksen mukaisista tavaroista kannetaan kolmansien maiden tulli (vrt. edellä oleva kuvaus tulliliittotavaroista).
Tuonti Andorrasta
Tuonti Andorrasta etuuskohtelulla tapahtuu joko tulliliitto- tai vapaakauppana seuraavasti:
1. Andorran ja unionin välinen tulliliittosopimus koskee HS-ryhmiin 25-97 kuuluvia tavaroita ja kyseiset tavarat saavat tullittomuuden ilman alkuperäselvitystä.
2. HS-ryhmien 1-24 maataloustuotteet kuuluvat vapaakaupan piiriin ja niihin sovelletaan alkuperäsääntöjä, joten tuotteilla tulee olla etuuskohteluun oikeuttava alkuperäselvitys: joko EUR.1 tavaratodistus tai kauppalaskuilmoitus.
Tulli-ilmoituksella ilmoitettavat tiedot:
- Ilmoitustyyppi (SAD 1): IM
- Tullikohtelukoodi (SAD 36): 300
- Tullimenettelykoodi (SAD 37): 40xx
- EUR.1 tavaratodistus tai kauppalaskuilmoitus (SAD 44)
3. Mikäli tuotteet eivät täytä tulliliittotuotteille (HS-ryhmät 25-97) asetettuja edellytyksiä (vrt. tuonti San Marinosta), niistä kannetaan kolmansien maiden tulli. Samoin, jos maataloustuotteet (HS-ryhmät 1-24) eivät täytä alkuperäsääntöjen ehtoja tai ovat kokonaan ulkopuolisia, kannetaan kolmansien maiden tulli.
Alkuperäselvityksessä tuotteelle ilmoitettu alkuperä voidaan tarkastaa jälkikäteen maassa, jossa alkuperäselvitys on annettu. Jos tuonnissa ilmoitettu ja alkuperäselvityksin osoitettu tuotteen alkuperä todetaan jälkitarkastuksessa vääräksi, niin tuotteesta on maksettava täysimääräinen tulli jälkitullauksin. Myös alkuperätodistuksen vahvistaneen viranomaisen toimivalta todistuksen vahvistajana tai alkuperätodistuksen aitous (väärennökset) voidaan tarkastaa.
Tuotteiden tuonnissa kolmansista maista on esitettävä tietyissä tilanteissa niin sanottu yleinen alkuperätodistus (muu kuin etuuskohteluun oikeuttava alkuperä). Tällaisia todistuksia myöntävät yleensä eri maiden kauppakamarit. Yleisen alkuperätodistuksen perusteella ei koskaan myönnetä alennettua tullikohtelua, eli ns. preferenssikohtelua, ellei siitä ole tullilainsäädännössä erikseen säädetty tietyille erityistuotteille.
Yleisneuvontaa yritysasiakkaille ma—pe 8–16.15 sähköpostitse osoitteesta [email protected]