Sisäisen jalostuksen lupa voidaan myöntää unioniin sijoittautuneelle yritykselle, joka tekee tai teettää tavaroiden jalostuksen. Lupaa ei myönnetä esimerkiksi sellaiselle maahantuojalle, joka myy tai käyttää tavaran sellaisenaan tai jolla ei ole yhteyttä jalostustoimintaan.
Lupa voidaan satunnaisissa tapauksissa ja perustellusta syystä myöntää myös unionin tullialueen ulkopuolelle sijoittautuneelle henkilölle. Tällöin kyseessä on yleensä yksityishenkilö eikä tapauksella ole suurta taloudellista merkitystä.
Tullin lupakeskuksen myöntämä lupa
Kirjallisen luvan saamiseksi yrityksellä täytyy olla yleisvakuuslupa. Jos haet kirjallisen luvan Tullin lupakeskukselta, hae se etukäteen sähköisesti Luvat ja päätökset -palvelun kautta.
Tuonti-ilmoituksessa sisäiseen jalostukseen edustusmuoto voi olla suora edustus (2) tai suora edustus takaajan vastuulla (2 + lisätietokoodi FITAK). Tulliselvityspalvelussa edustusmuodon pääsee valitsemaan ”Toimijat”-näytöllä kohdassa ”Edustaja”. Valitse alasvetovalikosta joko ”2 – Suora edustus” tai ”2 – Suora edustus” ja lisäksi valintaruutu ”Takaajan vastuulla”. Vienti-ilmoituksessa edustusmuotona voi käyttää vain suoraa edustusta (2).
Tuotolla tarkoitetaan sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettujen tavaroiden jalostuksessa tai käsittelyssä syntyvien tuotteiden paljoutta tai prosentuaalista osuutta.
- Esimerkki: Jos menettelyyn asetetaan moottori, joka korjauksen jälkeen jälleenviedään EU-alueen ulkopuolelle, tuotto on 100 %.
- Esimerkki: Jos menettelyyn asetetaan 100 m2 kangasta, josta valmistuu paitoja, voi tuotto olla 50 kpl paitoja.
Jos tavaroiden valmistuksessa tai käsittelyssä syntyy toissijaista tuotetta, esimerkiksi jätettä tai romua, siitä on annettava oma menettelyn päättävä tulli-ilmoitus.
Voit hakea menettelyn määräaikaan pidennystä menettelyä valvovalta tullilta (FI002000). Pidennystä on haettava, ennen kuin menettelyn määräaika on päättynyt.
Hae määräajan pidennystä seuraavasti:
- Tulliselvityspalvelussa määräajan pidennystä haetaan tulli-ilmoituksen osiosta ”Yhteenveto ja lähettäminen”. Hae määräajan pidennystä valitsemalla painike ”Pyydä lisäaikaa”, jonka jälkeen lisää uusi määräaika ja lähetä pyyntö Tullille.
- Jos olet sanomailmoittaja, hae menettelyn määräajan pidennystä sanomalla ”Vapaamuotoinen yhteydenotto” valitsemalla syykoodi ”003 – Määräajan pidentäminen”.
- Jos et pysty hakemaan pidennystä sähköisesti, voit hakea pidennystä tullilomakkeella 975s ”Menettelyä koskevien määräaikojen pidentäminen”. Toimita hakemus Sähköiseen palvelukeskukseen (valvovatulli(at)tulli.fi).
Jos luvanhaltija hakee määräajan pidennystä itse Tulliselvityspalvelussa ja tulli-ilmoitus on annettu sanomalla käyttäen suoraa edustajaa takaajan vastuulla, Tulli pyytää edustajalta suostumuksen.
Jos haluat pidentää Tullin lupakeskuksesta haetussa luvassa olevaa määräaikaa, tee luvan muutoshakemus Lupakeskukselle.
Päätöstilitys on annettava valvovalle tullille viimeistään 30 päivän kuluessa siitä, kun menettelyn päättämisen määräaika on päättynyt. Kun Tulli on hyväkysynyt päätöstilityksen, tavaroiden tullivalvonta päättyy ja vakuus vapautetaan. Päätöstilityksen tietosisältö on määritelty lupaohjeissa.
Toimita päätöstilitys valvovalle tullille jollain seuraavista tavoista:
- Tulliselvityspalvelussa valitse ”Ota yhteyttä Tulliin” -painike. Ilmoita MRN-viitenumero ja valitse painike ”Muu syy”. Valitse yhteydenoton syyksi ”007 –Päätöstilitys / tiedoksianto menettelyn päättämisestä”.
- Jos olet sanomailmoittaja, lähetä ”Vapaamuotoinen yhteydenotto” -sanoma ja valitse yhteydenoton syykoodiksi ”007 – Päätöstilitys (IMP 2.1)”
- Lähetä tieto erillisellä asiakirjalla sähköpostitse (valvovatulli(at)tulli.fi).
Kun annat sisäisen jalostuksen tulli-ilmoituksen, ilmoita seuraavat koodit:
- Pyydetty menettely koodilla ”51 – Tavaroiden asettaminen sisäiseen jalostusmenettelyyn”
- Edeltävän menettelyn koodi. Jos tavaralla ei ole edeltävää menettelyä, ilmoita ”00 – Ei edeltävää menettelyä”.
- Lisämenettelykoodi, esimerkiksi
- ”999 – Ei lisämenettelyä”
- ”A04 – Tavarat, jotka on asetettu sisäiseen jalostusmenettelyyn (yksinomaan alv)”, kun tuotavan tavaran tulli on 0 %.
- ”A10 – Tavaroiden hävittäminen sisäisessä jalostusmenettelyssä”, kun käytetään taloudellisten edellytysten koodia ”19 – osien tai komponenttien saattaminen jätteiksi tai romuksi, hävittäminen ja talteenotto”.
- Etuuskohtelu ”100 – Kolmansiin maihin sovellettava yleinen tulli”
- Liiketoiminnan luonne
- ”11 – Suora myynti/osto”
- ”41 – Palkkatyötä varten toim. tavarat, palautus alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan”
- ”42 – Palkkatyötä varten toim. tavarat, eivät palaudu alkuperäiseen jäsenvaltioon/vientimaahan”
- ”60 – Liiketoimet, joihin ei liity omistussuhteen muutosta, kuten tavaroiden korjaus, vuokraus, laina, käyttöleasing tai muu väliaikainen käyttö, alle 24 kk kestävä”
-
Tavaran arvo
-
Ilmoita tavaran arvoksi tiedossasi oleva tavaroiden arvo. Sisäisessä jalostuksessa arvoon lasketaan mukaan rahti- ja vakuutuskustannukset. Huomioi, että arvoksi ei voi ilmoittaa 0 euroa.
-
Tulliselvityspalvelussa ilmoita arvo kohdassa ”Kauppahinta”.
-
Sanomalla ilmoita arvo kohdassa ”Erän laskutusarvo”.
-
-
-
Lasku tai muu tavaran arvon osoittava asiakirja
-
Ilmoita asiakirjan tiedot, ja liitä asiakirja valmiiksi ilmoitukseen nopeuttaaksesi käsittelyä.
-
Kun teet sisäisen jalostuksen tulli-ilmoitusta, Tulli pyytää yleensä lähettämään ilmoituksen liitteenä laskun tai muun tavaran arvon osoittavan asiakirjan. Voit nopeuttaa ilmoituksen käsittelyä, jos lataat tarvittavan liitteen jo ilmoituksen täytön yhteydessä.
Jos sinulla on Tullin lupakeskuksen myöntämä lupa
- Voit antaa tulli-ilmoituksen joko yksi- tai kaksivaiheisena. Menettelyyn liittyvät lisätiedot, kuten määräaika, muodostuvat päätökselle automaattisesti luvan mukaan.
- Ilmoita tulli-ilmoituksessa luvan numero kohdassa ”Luvat”.
Jos haet lupaa tulli-ilmoituksella
Kun haet lupaa tulli-ilmoituksella Tulliselvityspalvelussa, ilmoita erityismenettelyiden vaatimat tiedot ”Lupahakemus”-näytöllä. Tulliselvityspalvelussa pitää ilmoittaa samat tiedot kuin sanomalla.
Kun haet lupaa sanomalla, ilmoita tieto luvan hakemisesta lisätietokoodilla ”00100 – Muun erityismenettelyn kuin passituksen käyttölupaa koskeva tulli-ilmoituksella tehtävä hakemus”.
Lisäksi ilmoita erityismenettelyjen lisätiedot seuraavasti:
- Tullivelka-artikla, jonka mukaan (UTK 85 art. vai UTK 86 art. 3 kohta) tavaroille mahdollisesti syntyvä tuontitullivelka lasketaan. Jos olet sanomailmoittaja, ilmoita tullivelka-artikla jommallakummalla koodilla:
- ”FID85” (UTK 85 art.)
- ”FID86” (UTK 86 art. 3 kohta)
- Menettelyyn tarvittava määräaika täysinä kuukausina. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBH – menettelyn päättämisen määräaika”.
- Menettelyn päättävät tullitoimipaikat, joita voi olla useita, tullitoimipaikan tunnuksella. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBJ – Menettelyn päättävät tullitoimipaikat”.
- Menettelyä valvova tullitoimipaikka vain sanomalla koodilla ”FIXAA – Valvova tulli”
- Suomessa ilmoita aina ”FI002000 – Sähköinen palvelukeskus”
- Tavaroista syntyvä jalostettu tuote 10-numeroisella tullinimikkeellä. Ilmoita myös jalostuksessa syntyvän tuotteen tavarankuvaus. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBP – Jalostetut tuotteet (CN-koodi; tavarankuvaus)”.
- Tavaroista saatava tuotto paljousyksikkönä tai prosentuaalisena osuutena (esim. ”100 %”, kun kaikki tuotteet käytetään). Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBO – Arvoitu tuotto ja tuotonmääritystapa”.
- Tavaroiden jalostuksen tai muun toiminnon luonne, esimerkiksi korjaus, leikkaus, ompelu, koneistus tai kokoonpano. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBN – Tavaroiden jalostuksen tai muun toiminnon luonne”.
- Tavaroiden tunnistetietona aina menettelykirjanpito koodilla ”7” sekä menettelykirjanpidon säilytyspaikan osoite. Lisäksi voit ilmoittaa muita tunnistetietoja, joiden avulla tavarat voidaan jalostuksen jälkeenkin tunnistaa. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBQ – Tunnistusmenetelmä”. Ilmoita tunnistemenetelmäksi aina koodi ”7”, ja lisäksi voit valita jonkun muun seuraavista tunnistetiedoista:
- ”1 – Sarja- tai valmistusnumero”
- ”2 – Lyijykkeiden, sinettien, leimojen tai muiden yksilöllisten tuntomerkkien kiinnittäminen”
- ”4 – Näytteiden ottaminen ja kuvallisen aineiston tai teknisten selitysten käyttäminen”
- ”5 – Analyysien tekeminen”
- ”7 – Muut tunnistustavat” (annettava selitys käytetystä tunnistustavasta)
- Kaikki tavaroiden jalostus- ja käyttöpaikat ja niiden osoitetiedot. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXAC – Jalostuspaikka(t)”.
- Taloudellisten edellytysten koodi, joka kuvaa suunniteltua jalostustoimintaa. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIXBG”.
Ilmoita tavaran ensimmäinen jalostus- tai käyttöpaikka, jos luvanhakija on sijoittautunut unionin ulkopuolelle. Jos olet sanomailmoittaja, käytä koodia ”FIFPU – Jalostus tai käyttöpaikka”.
Kun haet lupaa tulli-ilmoituksella, voit käyttää seuraavia koodeja:
- ”1 – niiden tuotteiden jalostus, joita ei mainita liitteessä 71-02”
- ”2 – korjaaminen”
- ”3 – luvanhaltijan käyttöön suoraan tai välillisesti annettujen tavaroiden jalostus unionin tullialueen ulkopuolelle sijoittautuneen toimeksiantajan ohjeiden mukaan ja tämän lukuun ja yleensä pelkästään jalostuskustannusten maksamista vastaan (=palkkatyö)”
- ”10 – tavaroiden jalostus sen varmistamiseksi, että ne täyttävät niiden vapaaseen liikkeeseen luovutuksen tekniset vaatimukset”
- ”11 – muiden kuin kaupallisten tavaroiden jalostus” (esimerkiksi yksityishenkilö asettaa menettelyyn)
- ”12 – taloudellisten edellytysten tutkimisen jälkeen annetun aikaisemman luvan nojalla tuotettujen tavaroiden jalostus”
- ”13 – palmuöljyn jähmeiden ja nestemäisten jakeiden, kookosöljyn, kookosöljyn nestemäisten jakeiden, palmunydinöljyn, palmunydinöljyn nestemäisten jakeiden, babassuöljyn tai risiiniöljyn jalostus tuotteiksi, joita ei ole tarkoitettu elintarvikealalle”
- ”14 – jalostus siviili-ilma-aluksiin yhdistettäviksi tai niissä käytettäviksi tuotteiksi, joille on annettu huolto- ja valmistustodistus (eli EASA 1 -lomake tai neuvoston asetuksen (EU) 2018/581 2 artiklassa tarkoitettu vastaava todistus)”
- ”15 – jalostus tuotteiksi, joihin sovelletaan tiettyihin aseisiin ja puolustustarvikkeisiin sovellettavaa tuontitullin yksipuolista suspendoimista neuvoston asetuksen (EY) N:o 150/2003 (1) mukaisesti”
- ”16 – tavaroiden jalostus näytteiksi”
- ”17 – elektronisten komponenttien, osien, yhdistelmien tai muiden ainesten jalostus informaatioteknologiatuotteiksi”
- ”18 – yhdistetyn nimikkeistön koodien 2707 tai 2710 kuuluvien tavaroiden jalostus yhdistetyn nimikkeistön koodien 2707, 2710 tai 2902 kuuluviksi tuotteiksi”
- ”19 – osien tai komponenttien saattaminen jätteiksi tai romuksi, hävittäminen ja talteenotto”
- ”21 – koodeksin 220 artiklassa tarkoitetut tavanomaiset käsittelyt”
- ”22 – sisäiseen jalostusmenettelyyn asetettaviin tavaroihin sovellettavien tuontitullien yhteenlaskettu arvo hakijaa, kalenterivuotta ja kutakin yhdistetyn nimikkeistön kahdeksannumeroista alanimikettä kohden on enintään 150 000 euroa sellaisista tavaroista, jotka kuuluvat delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 liitteen 71-02 soveltamisalaan, ja enintään 300 000 euroa muista tavaroista, paitsi jos sisäiseen jalostusmenettelyyn asetettaviksi tarkoitettuihin tavaroihin sovellettaisiin väliaikaista tai lopullista polkumyyntitullia, tasoitustullia, suojatoimenpidettä tai lisätullia myönnytysten keskeyttämisen vuoksi, jos ne olisi ilmoitettu luovutettaviksi vapaaseen liikkeeseen”
Kun sisäinen jalostus alkaa ennakkoviennillä (7SE), käytä menettelykoodeja 1100 ja 1140.
Yhdellä tulli-ilmoituksella saa ilmoittaa vain yhdessä luvassa mainittuja tavaroita, ja ilmoituksessa on annettava luvan numero ja sen myöntämispäivämäärä. Ennakkovienti vaatii aina kirjallisen luvan. Joissain tapauksissa ilmoituksen voi antaa myös jälkikäteen. Näissä tilanteissa Tulli tutkii, onko ilmoituksen antamiselle jälkikäteen edellytyksiä ja joko hyväksyy tai hylkää ilmoituksen.
Ennakkovienti-ilmoituksessa on lisäksi ilmoitettava seuraavat tiedot:
- kansallinen menettelykoodi ”7SE”
- sovellettavan sisäisen jalostuksen lupa koodilla ”C601”, sen numero sekä päivämäärä
- menettelyä valvova tulli koodilla ”FIXAA”
- menettelyn päättämisen määräaika koodilla ”FIXBH” laskettuna sen mukaan, mitä luvan kohdassa 19 on määritelty.
- INF-numero vienti-ilmoituksessa liiteasiakirjakoodilla ”C710”.
- INF-numerolle merkittävät paljoustiedot (paljous ja paljousyksiköt) sekä jalostettavan tavaran arvo tavaraerän lisätiedoissa lisätietokoodilla ”FIXXX”. (Esimerkiksi ”FIXXX / IP EX/IM001…., 1 kpl, 500 euroa”)
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot, kun tavaroita ollaan luovuttamassa sisäisen jalostuksen tullimenettelystä (4051) vapaaseen liikkeeseen ja tullivelka on syntymässä UTK:n 85. artiklan perusteella.
Ilmoita seuraavat tiedot:
- menettely 4051
- tulliselvitettävän tavaran tullinimike
- tullausajankohdan mukainen tavaran arvo ja määrä
- luvan tiedot, jos sinulla on kirjallinen lupa Tullin lupakeskukselta
- Ilmoita lupa liiteasiakirjakoodilla ”C601 IPO – Sisäisen jalostusmenettelyn käyttöä koskevat luvat” ja anna kuvaukseksi luvan numero.
- edeltävä asiakirja
-
Jos tulliselvitettävään tavaraan liittyy useita edeltäviä asiakirjoja, ilmoita ne kaikki. Ilmoituksessa saa olla kuitenkin vain yhden lupakeskuksen luvan tavaroita.
-
Jos edeltävillä asiakirjoilla on esimerkiksi useita viejiä tai lähetysmaita, ilmoita tulliselvitettävän erän tiedoissa vanhimman menettelyyn asetetun sisäisen jalostuksen tulli-ilmoituksen tullaustiedot.
-
Kun edeltäviä asiakirjoja on useita, ilmoita lisäksi FIXXX-lisätietokoodilla vanhimman menettelyyn asetetun tullauksen tullausnumero tai MRN-viitenumero.
-
Ilmoita kaikki tullaukseen liittyvät edeltävät asiakirjat jommallakummalla tai molemmilla asiakirjakoodeilla.
-
Tuonti-ilmoituspalveluun (ITU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”IM”. Anna asiakirjan tunnisteena tullausnumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
-
Tulliselvityspalveluun tai sanomalla (UTU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”MRN”. Anna asiakirjan tunnisteena MRN-viitenumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
-
- lisämenettelykoodi 644, kun sisäinen jalostusmenettely päättyy vapaaseen liikkeeseen luovutukseen ja haluat soveltaa tullivelan määrittämiseen UTK:n 85. artiklan 1. kohtaa
- lisätietokoodi ”00700 IP – Sisäisen jalostuksen päättäminen (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 1. alakohta)”
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
- sisäisen jalostuksen lupanumero, jos sinulla on kirjallinen lupa
- tullausnumero, jos lupa on haettu tulli-ilmoituksella
- Ilmoita ”00700”-lisätietokoodin lisäksi lisätietokoodi ”00800 IP CPM – Sisäisen jalostuksen päättäminen (kauppapoliittiset erityistoimenpiteet) (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 2. alakohta)”, jos alun perin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovellettiin menettelyyn asettamishetkellä erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja niitä sovelletaan edelleen, kun tavarat (mukaan lukien jalostetut tuotteet) asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn. Ilmoita kuvauksessa, mikä kauppapoliittinen toimenpide tavaraan kohdistuu.
- Huom! Kauppapoliittiset toimenpiteet ovat muita kuin tariffitoimenpiteitä (UTK 5 art. 36 k.). Kauppapoliittisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi asiakirjavaatimukset, kuten tarkkailuasiakirjat, terveystodistukset, tuontiluvat sekä tuontikiellot ja -rajoitukset. Sen sijaan esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatoimenpiteet ovat tariffitoimenpiteitä, joita ei lasketa kauppapoliittisiksi toimenpiteiksi.
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot, kun tavaroita ollaan luovuttamassa sisäisen jalostuksen tullimenettelystä (4051) vapaaseen liikkeeseen ja tullivelka on syntymässä UTK:n 86. artiklan 3. kohdan perusteella. Tullivelka syntyy tämän artiklan perusteella, jos luvassa on mainittu tullivelka-artikla UTK 86 (3) ja vapaaseen liikkeeseen ollaan luovuttamassa luvan mukaista jalostettua tuotetta.
Ilmoita seuraavat tiedot:
- menettely 4051
- luvan mukaisen jalostetun valmiin tuotteen tullinimike
- luvan mukaisen valmiin jalostetun tuotteen arvo ja määrä
- luvan tiedot, jos sinulla on kirjallinen lupa Tullin lupakeskukselta
- Ilmoita lupa liiteasiakirjakoodilla ”C601 IPO – Sisäisen jalostusmenettelyn käyttöä koskevat luvat” ja anna kuvaukseksi luvan numero.
- edeltävä asiakirja
-
Jos tulliselvitettävään tavaraan liittyy useita edeltäviä asiakirjoja, ilmoita ne kaikki. Ilmoituksessa saa olla kuitenkin vain yhden lupakeskuksen luvan tavaroita.
-
Jos edeltävillä asiakirjoilla on esimerkiksi useita viejiä tai lähetysmaita, ilmoita tulliselvitettävän erän tiedoissa vanhimman menettelyyn asetetun sisäisen jalostuksen tulli-ilmoituksen tullaustiedot.
-
Kun edeltäviä asiakirjoja on useita, ilmoita lisäksi FIXXX-lisätietokoodilla vanhimman menettelyyn asetetun tullauksen tullausnumero tai MRN-viitenumero.
-
-
Ilmoita kaikki tullaukseen liittyvät edeltävät asiakirjat jommallakummalla tai molemmilla asiakirjakoodeilla.
-
Tuonti-ilmoituspalveluun (ITU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”IM”. Anna asiakirjan tunnisteena tullausnumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
-
Tulliselvityspalveluun tai sanomalla (UTU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”MRN”. Anna asiakirjan tunnisteena MRN-viitenumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
-
-
- lisämenettelykoodi F44, kun sisäinen jalostusmenettely päättyy luvanmukaisten jalostettujen tuotteiden luovutukseen vapaaseen liikkeeseen ja tullivelka-artiklaksi on määritelty UTK:n 86. artiklan 3. kohta
- Ilmoita tullin kantamista varten jokaiselle tavaraerälle lisätietokoodilla ”FIXXX” seuraavat tiedot:
- sisäisen jalostuksen menettelyyn asetetun tavaran nimike ja tavarankuvaus
- paljonko sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettua tavaraa on käytetty vapaaseen liikkeeseen luovutettavan tuotteen valmistukseen
- mikä on sisäisen jalostuksen menettelyyn asetetun tavaran arvo ja alkuperä.
- lisätietokoodi ”00700 IP – Sisäisen jalostuksen päättäminen (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 1. alakohta)”
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
- sisäisen jalostuksen lupanumero, jos sinulla on kirjallinen lupa
- tullausnumero, jos lupa on haettu tulli-ilmoituksella
- Ilmoita ”00700”-lisätietokoodin lisäksi lisätietokoodi ”00800 IP CPM – Sisäisen jalostuksen päättäminen (kauppapoliittiset erityistoimenpiteet) (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 2. alakohta)”, jos alun perin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovellettiin menettelyyn asettamishetkellä erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja niitä sovelletaan edelleen, kun tavarat (mukaan lukien jalostetut tuotteet) asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn. Ilmoita kuvauksessa, mikä kauppapoliittinen toimenpide tavaraan kohdistuu.
- Huom.! Kauppapoliittiset toimenpiteet ovat muita kuin tariffitoimenpiteitä (UTK 5 art. 36 k.). Kauppapoliittisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi asiakirjavaatimukset, kuten tarkkailuasiakirjat, terveystodistukset, tuontiluvat sekä tuontikiellot ja -rajoitukset. Sen sijaan esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatoimenpiteet ovat tariffitoimenpiteitä, joita ei lasketa kauppapoliittisiksi toimenpiteiksi.
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot, kun tavara on tuotu korjattavaksi ja asetettu sisäisen jalostuksen menettelyyn (4051), mutta tavaraa ei ole voitu korjata ja rikkinäinen tuote luovutetaan vapaaseen liikkeeseen. Tässä tapauksessa tullivelka määritetään UTK:n 85. artiklan perusteella.
Katso ohje sen mukaan, oletko maksanut rikkinäisestä tavarasta omistajalle vai et.
Jos olet maksanut rikkinäisestä tavarasta
Ilmoita seuraavat tiedot, kun tulliselvität korjaamattoman rikkinäisen tavaran, josta olet maksanut korvausta tavaran omistajalle tai olet ostanut tavaran:
- menettely 4051
- lisämenettelykoodi 644
- tavaran nimike, jonka on oltava sama kuin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettaessa
- liiketoiminnan luonne
- Jos liiketoimi perustuu kauppaan, ilmoita ”11 – Suora myynti/osto”.
- tavaran arvo
- Ilmoita kauppahinnaksi (laskutushinta) tavaran arvo, johon lisätään korjauskustannukset, jos ne eivät sisälly jo kauppahintaan.
- Ilmoita kauppahintaan lisättävät erät:
- Kun arvo on enintään 20 000 euroa, ilmoita esimerkiksi rahti ja vakuutus koodilla ”1A – Lisättävät erät yhteensä”.
- Kun arvo on yli 20 000 euroa, ilmoita esimerkiksi rahti ja vakuutus koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavara tuodaan Euroopan unioniin”.
- arvonmääritysmenetelmä
- Jos liiketoiminnan luonne on ”11 – Suora osto/myynti”, ilmoita koodi ”1 – Tuotujen tavaroiden kauppa-arvo”.
- luvan tiedot, jos sinulla on kirjallinen lupa Tullin lupakeskukselta
- Ilmoita lupa liiteasiakirjakoodilla ”C601 IPO – Sisäisen jalostusmenettelyn käyttöä koskevat luvat” ja anna kuvaukseksi luvan numero.
- edeltävä asiakirja
- Jos tulliselvitettävään tavaraan liittyy useita edeltäviä asiakirjoja, ilmoita ne kaikki. Ilmoituksessa saa olla kuitenkin vain yhden lupakeskuksen luvan tavaroita.
- Jos edeltävillä asiakirjoilla on esimerkiksi useita viejiä tai lähetysmaita, ilmoita tulliselvitettävän erän tiedoissa vanhimman menettelyyn asetetun sisäisen jalostuksen tulli-ilmoituksen tullaustiedot.
- Kun edeltäviä asiakirjoja on useita, ilmoita lisäksi FIXXX-lisätietokoodilla vanhimman menettelyyn asetetun tullauksen tullausnumero tai MRN-viitenumero.
- Ilmoita kaikki tullaukseen liittyvät edeltävät asiakirjat jommallakummalla tai molemmilla asiakirjakoodeilla.
- Tuonti-ilmoituspalveluun (ITU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”IM”. Anna asiakirjan tunnisteena tullausnumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
- Tulliselvityspalveluun tai sanomalla (UTU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”MRN”. Anna asiakirjan tunnisteena MRN-viitenumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
- lisämenettelykoodi 644, kun sisäinen jalostusmenettely päättyy vapaaseen liikkeeseen luovutukseen ja haluat soveltaa tullivelan määrittämiseen UTK:n 85. artiklan 1. kohtaa.
- lisätietokoodi ”00700 IP – Sisäisen jalostuksen päättäminen (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 1. alakohta)”
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
- sisäisen jalostuksen lupanumero, jos sinulla on kirjallinen lupa
- tullausnumero, jos lupa on haettu tulli-ilmoituksella
- Ilmoita ”00700”-lisätietokoodin lisäksi lisätietokoodi ”00800 IP CPM – Sisäisen jalostuksen päättäminen (kauppapoliittiset erityistoimenpiteet) (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 2. alakohta)”, jos alun perin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovellettiin menettelyyn asettamishetkellä erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja niitä sovelletaan edelleen, kun tavarat (mukaan lukien jalostetut tuotteet) asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn. Ilmoita kuvauksessa, mikä kauppapoliittinen toimenpide tavaraan kohdistuu.
- Huom.! Kauppapoliittiset toimenpiteet ovat muita kuin tariffitoimenpiteitä (UTK 5 art. 36 k.). Kauppapoliittisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi asiakirjavaatimukset, kuten tarkkailuasiakirjat, terveystodistukset, tuontiluvat sekä tuontikiellot ja -rajoitukset. Sen sijaan esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatoimenpiteet ovat tariffitoimenpiteitä, joita ei lasketa kauppapoliittisiksi toimenpiteiksi.
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
Kun et ole maksanut rikkinäisestä tavarasta
Ilmoita seuraavat tiedot, kun tulliselvität korjaamattoman rikkinäisen tavaran, josta et ole maksanut korvausta tavaran omistajalle:
- menettely 4051
- lisämenettelykoodi 644
- tavaran nimike, jonka on oltava sama kuin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettaessa
- liiketoiminnan luonne
- Jos tavaran omistus on siirtynyt ilman rahallista korvausta, ilmoita liiketoiminnan luonteeksi ”34 – Liiketoimet, joihin liittyy omistuksen siirto ilman rahallista korvausta”.
- tavaran arvo
- tavaran arvosta pitää olla kirjallinen näyttö, joka on todennettavissa jälkikäteen
- tavaran arvon pitää sisältää aina myös korjauskustannukset
- Jos tavara on ilmainen, voit ilmoittaa kauppahintana (laskutushinta) 0 sekä valuutan.
- Jos tavarasta ei kanneta tullia ja sen arvo on enintään 20 000 euroa, ilmoita tavaran arvo korjauskustannuksineen ja EU:n ulkopuoliset lisäkustannukset kuten rahti ja vakuutus lisättävänä eränä koodilla ”1A – Lisättävät erät yhteensä”
- Jos tavarasta kannetaan tullia tai sen arvo on yli 20 000 euroa, ilmoita tavaran arvo korjauskustannuksineen ja EU:n ulkopuoliset lisäkustannukset kuten rahti ja vakuutus lisättävänä eränä koodilla ”AK – Kuljetukseen liittyvät kustannukset, lastaus- ja käsittelykustannukset ja vakuutusmaksut siihen paikkaan saakka, jossa tavara tuodaan Euroopan unioniin”
- tavaraerän tiedoissa lisätietokoodilla ”FIXXX – muu lisätieto” syy sille, miksi tavara on ilmainen
- liitteenä asiakirja, jossa on laskelma tai peruste tavaran arvolle
- Asiakirjasta on käytävä ilmi selkeästi, miten Tullille ilmoitettuun tavaran arvoon on päädytty.
- arvonmääritysmenetelmä
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu 34, ilmoita arvonmääritysmenetelmäksi jokin seuraavista koodeista:
- ”2 – Samanlaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”3 – Samankaltaisten tavaroiden kauppa-arvo”
- ”4 – Deduktiivinen arvo”
- ”5 – Laskettu arvo”
- ”6 – Arvo käytettävissä olevien tietojen perusteella (nk. fall back -menetelmä)”
- Kun liiketoiminnan luonteeksi on ilmoitettu 34, ilmoita arvonmääritysmenetelmäksi jokin seuraavista koodeista:
- luvan tiedot, jos sinulla on kirjallinen lupa Tullin lupakeskukselta
- Ilmoita lupa liiteasiakirjakoodilla ”C601 IPO – Sisäisen jalostusmenettelyn käyttöä koskevat luvat” ja anna kuvaukseksi luvan numero.
- edeltävä asiakirja
- Jos tulliselvitettävään tavaraan liittyy useita edeltäviä asiakirjoja, ilmoita ne kaikki. Ilmoituksessa saa olla kuitenkin vain yhden lupakeskuksen luvan tavaroita.
- Jos edeltävillä asiakirjoilla on esimerkiksi useita viejiä tai lähetysmaita, ilmoita tulliselvitettävän erän tiedoissa vanhimman menettelyyn asetetun sisäisen jalostuksen tulli-ilmoituksen tullaustiedot.
- Kun edeltäviä asiakirjoja on useita, ilmoita lisäksi FIXXX-lisätietokoodilla vanhimman menettelyyn asetetun tullauksen tullausnumero tai MRN-viitenumero.
- Ilmoita kaikki tullaukseen liittyvät edeltävät asiakirjat jommallakummalla tai molemmilla asiakirjakoodeilla.
- Tuonti-ilmoituspalveluun (ITU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”IM”. Anna asiakirjan tunnisteena tullausnumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
- Tulliselvityspalveluun tai sanomalla (UTU) annetut sisäisen jalostuksen menettelyt ilmoitetaan edeltävällä asiakirja koodilla ”MRN”. Anna asiakirjan tunnisteena MRN-viitenumero ja toista edeltävä asiakirja niin monta kertaa kuin on edeltäviä tullauksia.
- lisämenettely 644, kun sisäinen jalostusmenettely päättyy vapaaseen liikkeeseen luovutukseen ja haluat soveltaa tullivelan määrittämiseen UTK:n 85. artiklan 1. kohtaa.
- lisätietokoodi ”00700 IP – Sisäisen jalostuksen päättäminen (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 1. alakohta)”
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
- sisäisen jalostuksen lupanumero, jos sinulla on kirjallinen lupa
- tullausnumero, jos lupa on haettu tulli-ilmoituksella
- Ilmoita ”00700”-lisätietokoodin lisäksi lisätietokoodi ”00800 IP CPM – Sisäisen jalostuksen päättäminen (kauppapoliittiset erityistoimenpiteet) (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 2. alakohta)”, jos alun perin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovellettiin menettelyyn asettamishetkellä erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja niitä sovelletaan edelleen, kun tavarat (mukaan lukien jalostetut tuotteet) asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn. Ilmoita kuvauksessa, mikä kauppapoliittinen toimenpide tavaraan kohdistuu.
- Huom.! Kauppapoliittiset toimenpiteet ovat muita kuin tariffitoimenpiteitä (UTK 5 art. 36 k.). Kauppapoliittisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi asiakirjavaatimukset, kuten tarkkailuasiakirjat, terveystodistukset, tuontiluvat sekä tuontikiellot ja -rajoitukset. Sen sijaan esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatoimenpiteet ovat tariffitoimenpiteitä, joita ei lasketa kauppapoliittisiksi toimenpiteiksi.
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
Sisäisessä jalostuksessa olleen tavaran hävittäminen tai romuttaminen
Jos tarkoituksena on hävittää sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettu tavara, ilmoita tavara uudelleen sisäisen jalostuksen menettelyyn 5151. Ilmoita uuden sisäisen jalostuksen menettelyn taloudellisena edellytyksenä ”19 – saattaminen jätteiksi tai romuksi, hävittäminen ja osien tai komponenttien talteenotto”. Menettelyyn asettaja voi olla toinen luvanhaltija kuin se, joka alun perin asetti tavarat sisäisen jalostuksen menettelyyn.
Jos hävittämisen jälkeen jäljelle jää romua tai jätettä, se on tulliselvitettävä vapaaseen liikkeeseen. Käytä tullimenettelyä 4051 ja lisämenettelyä 644. Voit käyttää tulli-ilmoituksessa jätteen tai romun tullinimikettä ja arvoa.
Sisäisen jalostuksen menettely voidaan päättää tullivarastointimenettelyyn. Jos tullivarastointimenettelyyn asetetut tavarat, jotka ovat olleet aikaisemmin sisäisessä jalostuksessa, luovutetaan vapaaseen liikkeeseen, anna ilmoituksen tiedot sisäisen jalostuksen menettelyn mukaisesti.
Ilmoita tulli-ilmoituksessa seuraavat tiedot:
- tullimenettelykoodi 4051 (tullimenettelykoodia 4071 ei käytetä)
- sisäisen jalostuksen luvan mukainen tullivelka-artikla lisämenettelykoodilla 644 tai F44 sekä tullimenettelyn ja lisämenettelyn vaatimat tiedot
- edeltäväksi asiakirjaksi tullivarastoinnin MRN-viitenumero
- tavaraerän lisätiedoissa koodi ”FICWD – Tullivarastosta otto”
- tavaraerän liiteasiakirjana sisäisen jalostuksen tapahtumatunnus koodilla ”1ZZZ”.
Katso ilmoituksessa annettavat muut tarvittavat lisätiedot sen mukaan, mikä tullivelka-artikla on mainittu luvassa. Jos tullivelka-artikla on UTK 85, lue kohta ”Sisäisen jalostuksen päättäminen vapaaseen liikkeeseen luovutukseen (UTK 85), lisämenettelykoodi 644”. Jos tullivelka-artikla on UTK 86 (3), lue kohta ”Sisäisen jalostuksen päättäminen vapaaseen liikkeeseen luovutukseen (UTK 86 (3)), lisämenettelykoodi F44”.
Muista antaa myös lisätietokoodit:
- Ilmoita aina lisätietokoodi ”00700 IP – Sisäisen jalostuksen päättäminen (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 1. alakohta)”
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
- sisäisen jalostuksen lupanumero, jos sinulla on kirjallinen lupa
- tullausnumero, jos lupa on haettu tulli-ilmoituksella
- Ilmoita ”00700”-lisätietokoodin lisäksi lisätietokoodi ”00800 IP CPM – Sisäisen jalostuksen päättäminen (kauppapoliittiset erityistoimenpiteet) (DA (EU) 2015/2446 241. artiklan 1. kohdan 2. alakohta)”, jos alun perin sisäisen jalostuksen menettelyyn asetettuihin tavaroihin sovellettiin menettelyyn asettamishetkellä erityisiä kauppapoliittisia toimenpiteitä ja niitä sovelletaan edelleen, kun tavarat (mukaan lukien jalostetut tuotteet) asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn. Ilmoita kuvauksessa, mikä kauppapoliittinen toimenpide tavaraan kohdistuu.
- Huom.! Kauppapoliittiset toimenpiteet ovat muita kuin tariffitoimenpiteitä (UTK 5 art. 36 k.). Kauppapoliittisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi asiakirjavaatimukset, kuten tarkkailuasiakirjat, terveystodistukset, tuontiluvat sekä tuontikiellot ja -rajoitukset. Sen sijaan esimerkiksi polkumyyntitulli ja suojatoimenpiteet ovat tariffitoimenpiteitä, joita ei lasketa kauppapoliittisiksi toimenpiteiksi.
- Ilmoita koodin ”00700” kuvauksena jompikumpi seuraavista:
Kun tavarat luovutetaan sisäisen jalostuksen menettelystä vapaaseen liikkeeseen, ilmoita tilastoarvo seuraavalla tavalla.
Ilmoita tullimenettelyn 4051 tulli-ilmoituksessa tilastoarvoksi tuotujen tavaroiden arvo, johon on lisätty tavaroiden jalostuskustannukset, lisättyjen materiaalien arvo sekä rahti- ja vakuutuskustannukset. Tilastoarvo ilmoitetaan samalla tavalla huolimatta siitä, mitä tullivelka-artiklaa käytetään.
Vastaavien tavaroiden käyttämiseen pitää olla etukäteen haettu lupa Tullin lupakeskukselta. Luvassa on oltava mainittu, että vastaavien tavaroiden käyttäminen on sallittua.
Vastaavia unionitavaroita voi käyttää sisäisen jalostuksen menettelyssä (51xx) (IM/EX) sellaisten tuotteiden valmistuksessa, jotka viedään EU:n ulkopuolelle.
Vastaavilla unionitavaroilla ja menettelyyn asetetuilla ei-unionitavaroilla on oltava sama nimike kahdeksan numeron tarkkuudella sekä sama kaupallinen laatu ja tekniset ominaisuudet.
Vastaavien tavaroiden käyttö
Vastaavien tavaroiden käyttö tarkoittaa sitä, että jalostuksessa käytetään ei-unionitavaroiden sijaan unionitavaroita (tullimenettelykoodi 51xx, kansallinen menettelykoodi 7SA).
Valmistetut jalostetut tavarat, joiden valmistuksessa on käytetty vastaavia unionitavaroita, jälleenviedään (tullimenettelykoodi 3151, kansallinen menettelykoodi 7SA). Sisäisen jalostuksen menettelyyn asetetusta ei-unionitavarasta on annettava jälleenvienti-ilmoituksen kanssa samanaikaisesti tuonti-ilmoitus. Sisäisen jalostuksen menettelyyn asetetut ei-unionitavarat muuttuvat unionitavaraksi, ja ne on tulliselvitettävä vapaaseen liikkeeseen (tullimenettelykoodi 4051, lisämenettelykoodi 160). Ilmoitus annetaan kieltojen ja tuontirajoitusten selvittämiseksi, vaikka tavaroista ei kanneta tuontitullia.
Esimerkki
Sisäisen jalostuksen menettelyyn asetetaan 100 kiloa ei-unionisokeria (tullimenettelykoodi 51xx, kansallinen menettelykoodi 7SA). Jalostuksessa valmistetaan mansikkahilloa, jonka valmistuksessa käytetään vastaavaa unionisokeria 100 kiloa. Unionisokerista valmistettu mansikkahillo jälleenviedään (tullimenettelykoodi 3151, kansallinen menettelykoodi 7SA). Samanaikaisesti annetaan tuonti-ilmoitus ei-unionisokerille (tullimenettelykoodi 4051, lisämenettelykoodi 160), joka oli asetettu sisäisen jalostuksen menettelyyn. Sisäiseen jalostukseen asetettu ei-unionisokeri muuttuu unionitavaraksi.
Vastaavien tavaroiden käyttö ennakkoviennissä
Jos käytät sisäisessä jalostuksessa ennakkovientiä, tarvitset Lupakeskuksen myöntämän kirjallisen luvan, jossa on mainittu vastaavien tavaroiden käyttämisen lisäksi ennakkovienti.
Sisäisen jalostuksen ennakkoviennissä EU:n ulkopuolelle on viety tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty vastaavia unionitavaroita. Näiden unionitavaroiden viennin perusteella syntyy tuontioikeus samalle määrälle ei-unionitavaraa, joka on unionitavarana sisältynyt vietyyn tuotteeseen. Valmiit tuotteet on ensin viety EU:n ulkopuolelle ennakkovientinä tullimenettelyssä 11xx (EX/IM).
Vienti-ilmoituksen lisäksi tavaroista pitää aina tehdä sähköinen INF-pyyntö (IP EX/IM). Hyväksytty INF-numero (IP EX/IM) ilmoitetaan vienti-ilmoituksella, joten päätöstilitystä ei tällöin tarvitse antaa. Ilmoita tuontioikeuden perusteella tuotavat ei-unionitavarat tullimenettelykoodilla 5111 ja lisämenettelykoodilla 999. Ei-unionitavarat on tuotava unioniin kuuden kuukauden sisällä ennakkoviennin hyväksymisestä.
Esimerkki
Sisäisen jalostuksen ennakkovientinä (tullimenettely 11xx ja kansallinen menettelykoodi 7SE) viedään 100 kiloa mansikkahilloa, jonka valmistuksessa on käytetty vastaavia unionitavaroita (50 kiloa unionisokeria). Mansikkahilloin viennin perusteella syntyy tuontioikeus samalle määrälle ei-unionitavaroita eli 50 kilolle ei-unionisokeria.
Luvanhaltijan on pitänyt itse valita lupahakemuksessa, mitä tullivelka-artiklaa ensisijaisesti sovelletaan. Luvassa mainittua tullivelka-artiklaa on käytettävä, kun luvanmukaisia pääasiallisia jalostettuja tuotteita tulliselvitetään vapaaseen liikkeeseen ja tullivelka syntyy.
Sisäisessä jalostuksessa tullivelka-artikla on jompikumpi seuraavista:
- unionin tullikoodeksin 86. artiklan 3. kohta (UTK 86(3))
- unionin tulikoodeksin 85. artikla (UTK 85).
Tullivelka-artikla UTK 86 (3)
- Kun olet valinnut tullivelka-artiklaksi UTK 86 (3) ja menettely päätetään luovuttamalla luvan mukaiset jalostetut tuotteet vapaaseen liikkeeseen, syntyvä tullivelka määritetään niiden tavaroiden perusteella, jotka on asetettu sisäisen jalostuksen menettelyyn.
- Jos tullivelka syntyy, se kannetaan tullivelan syntymispäivänä voimassa olevien tuontitullitasojen mukaisesti.
Tullivelka-artikla UTK 85
- Kun olet valinnut tullivelka-artiklaksi UTK 85 ja menettely päätetään luovuttamalla luvan mukaiset jalostetut tuotteet vapaaseen liikkeeseen, syntyvä tullivelka määritetään niiden tavaroiden perusteella, jotka luovutetaan vapaaseen liikkeeseen (4051). Tullivelka kannetaan siis siitä tavarasta, määrästä ja arvosta, mitä ollaan luovuttamassa vapaaseen liikkeeseen. Tätä tullivelka-artiklaa käytetään, jos tullivelka syntyy valmiista jalostetuista tuotteista, toissijaisesta jalostetusta tuotteesta tai jalostuksessa mahdollisesti syntyneestä jätteestä.
- Jos tullivelka syntyy, se kannetaan tullivelan syntymispäivänä voimassa olevien tuontitullitasojen mukaisesti siitä tavarasta, joka konkreettisesti esitetään tullille. Jos kyse on jalostetusta valmiista tavarasta, tullitaso määritellään valmiin tavaran nimikkeen mukaisesti. Tullausarvona käytetään tällöin valmiin jalostetun tavaran arvoa, joka pitää sisällään myös jalostuskustannukset.
Luvanhaltijan on pidettävä menettelyyn asetetuista tavaroista kirjanpitoa. Kirjanpito on välttämätöntä, sillä tulliviranomaisen täytyy voida valvoa ja tarkastaa menettelyyn asetettuja tavaroita.
Jos menettelyn käyttäminen on pienimuotoista, kirjanpidon ei välttämättä tarvitse olla sähköistä, vaan Tulli voi hyväksyä myös paperisen kirjanpidon.
Sisäisen jalostuksen menettelyn käyttäminen vaati aina luvan.
Luvan voi hankkia kahdella eri tavalla.
- Jos haet kirjallisen luvan Lupakeskukselta, hae se etukäteen. Tällöin hae sisäisen jalostusmenettelyn käytön lupaa Luvat-verkkopalvelussa, johon pääset Tullin asiointipalveluiden etusivulta. Tullin lupakeskuksen myöntämän luvan pitää olla voimassa, kun menettely aloitetaan. Ilmoitustietoja verrataan lupatietoihin, joten luvan muutokset on tehtävä välittömästi, jos muutokset liittyvät
- tullinimikkeisiin
- jalostuspaikan osoitteeseen.
- Myös tulli-ilmoitus voi toimia lupahakemuksena. Tällöin tavaroiden luovuttaminen menettelyyn on samalla Tullin myöntämä lupa. Kun tulli-ilmoitusta käytetään lupana, ilmoituksen voi tehdä ainoastaan yksivaiheisena. Sinulla pitää kuitenkin aina olla Tullin lupakeskuksen myöntämä kirjallinen lupa, jos annat tulli-ilmoituksen yksinkertaistettuna, käytät keskitettyä tullausta tai ilmoittajan kirjanpitoon tehtävää merkintää.
Sisäistä jalostusta koskevaa lupaa ei voi hakea ja myöntää tulli-ilmoituksella seuraavissa tapauksissa:- Tullitariffiryhmiin 1–24 kuuluvat maataloustuotteet. Tuotekate on kuitenkin aina tarkistettava DA:n liitteestä 71-02.
- Toiminnassa halutaan käyttää vastaavia tavaroita.
- Lupaa haetaan useampaan kuin yhteen jäsenvaltioon.
- Lupaa haetaan takautuvasti.
Jos haet unionilupaa eli lupaa, joka koskee useampaa kuin yhtä jäsenvaltiota, tee hakemus Tullipäätökset-järjestelmässä. Unioniluvan myöntäminen edellyttää muun muassa osallistuvien jäsenvaltioiden suostumusta sekä toimivan tietojenvaihtojärjestelmän luomista luvanhaltijan ja eri jäsenvaltioiden välillä.
Lue lisää Jalostusta tai erityiskäyttöä koskevan luvan hakeminen tulli-ilmoituksella.
Luvan laajennus jatkojalostamista varten
Sisäisen jalostuksen menettelyn kirjalliseen lupaan voidaan hakea laajennusta, jos menettelyyn asetettuja tavaroita halutaan viedä väliaikaisesti jatkojalostamista varten unionin ulkopuolelle.
Jatkojalostaminen voidaan kuitenkin suorittaa unionin ulkopuolella myös ilman kirjallisen luvan laajennusta. Tee silloin näin:
- sisäinen jalostus päätetään jälleenvientiin 3151 unionin ulkopuolelle
- jatkojalostuksen jälkeen unionin ulkopuolelta tuotavat tavarat asetetaan uudelleen sisäisen jalostuksen menettelyyn.
On myös olemassa tiettyjä yksinkertaistuksia, joihin sisäisen jalostuksen menettely (IM/EX) voidaan päättää. Täytäntöönpanoasetuksen (TA) 2015/2447 artiklassa 324 (1) on määritelty kuusi tapausta, joita pidetään jälleenvientinä eli jotka päättävät sisäisen jalostuksen menettelyn.
Voit hakea luvan sisäisen jalostuksen menettelyn yksinkertaistettuun päättämiseen etukäteen Tullin lupakeskukselta. Lupapäätöksessä pitää olla maininta siitä, että yksinkertaistettu menettely on sallittua (UTK 256. artikla ja TA 324. artikla).
Lue lisää sisäisen jalostuksen ohjeesta (pdf).
Kun sisäisen jalostuksen menettely päättyy jälleenvientiin, käytä menettelykoodia 3151 (jälleenvienti).
Jälleenvienti-ilmoitusta ei voi antaa kaksivaiheisena, vaan se on annettava aina täydellisenä. Jälleenvienti-ilmoituksessa voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle vain yhdeksän edeltävää asiakirjaa. Jos edeltäviä asiakirjoja on enemmän kuin yhdeksän, tavarat on jaettava useammalle tavaraerälle.
Joissain tapauksissa ilmoituksen voi antaa myös jälkikäteen. Näissä tilanteissa Tulli tutkii, onko ilmoituksen antamiselle jälkikäteen edellytyksiä ja joko hyväksyy tai hylkää ilmoituksen.
Jos sinulla on kirjallinen Lupakeskuksen myöntämä lupa (7SA)
Jos sinulla on Lupakeskuksen myöntämä kirjallinen lupa (kansallinen menettelykoodi 7SA), voit ilmoittaa yhdellä jälleenvienti-ilmoituksella vain yhden luvan mukaisia tavaroita. Jälleenvienti-ilmoituksella edeltävinä asiakirjoina voit ilmoittaa useampia erityismenettelyn tulli-ilmoituksia. Jälleenvienti-ilmoituksessa voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle vain yhdeksän edeltävää asiakirjaa. Jos edeltäviä asiakirjoja on enemmän kuin yhdeksän, tavarat on jaettava useammalle tavaraerälle.
Jos sinulla on tulli-ilmoituksella haettava lupa (7SB)
Jos olet hakenut lupaa erityismenettelyn käyttämiselle tulli-ilmoituksella (kansallinen menettelykoodi 7SB), voit ilmoittaa jälleenvienti-ilmoituksella edeltävinä asiakirjoina useampia erityismenettelyn tulli-ilmoituksia. Jälleenvienti-ilmoituksessa voit ilmoittaa yhdelle tavaraerälle vain yhdeksän edeltävää asiakirjaa. Jos edeltäviä asiakirjoja on enemmän kuin yhdeksän, tavarat on jaettava useammalle tavaraerälle.
Kun käytetään kirjallista lupaa ja tavara asetetaan seuraavaan tullimenettelyyn sisäisen jalostuksen päätteeksi, jälleenvienti-ilmoituksella pitää ilmoittaa erityismaininnan lisätietona ”FIXXX” koodilla ”IP”. Jos sisäiseen jalostukseen asetettuun tavaraan kohdistuu kauppapoliittisia toimenpiteitä, pitää ”IP”-merkinnän lisäksi merkitä ”C P M”.
Yhdessä jälleenvienti-ilmoituksessa voi olla useita edeltäviä asiakirjoja. Voit antaa ilmoituksessa koodilla ”IM – Tuonti-ilmoitus” useita tullausnumeroita tai koodilla ”MRN – Edeltävän sähköisen ilmoituksen MRN-numero” useita MRN-numeroita sekä päivämääriä. Ne voidaan kaikki tallentaa ensimmäisen tavaraerän tietoihin, koska niiden kohdentaminen tavaraerittäin saattaa olla mahdotonta. Tuotujen ja vietyjen tuotteiden ja tavaroiden laji ja määrä selvitetään menettelyn vaatimassa päätöstilityksessä.
Huomioi, että jos ilmoitat edeltäväksi asiakirjaksi ”MRN – Edeltävän sähköisen ilmoituksen MRN-numero” on sen kuvauksena ilmoitettava MRN-numero, tavaraerännumero yhteen kirjoitettuna (esimerkiksi 001) sekä päivämäärä.
Jälleenvienti-ilmoituksessa on annettava lisäksi seuraavat tiedot:
- valvova tulli koodilla ”FIXAA”
- jompikumpi kansallinen lisämenettelykoodi:
- ”7SA – Tullin lupakeskuksen myöntämä kirjallinen lupa”
- ”7SB – Tulli-ilmoituksella haettu lupa”
- Jos kansallinen lisämenettely on ”7SA – Tullin lupakeskuksen myöntämä kirjallinen lupa”, ilmoita asiakirjakoodilla ”C601 - IPO - Sisäisen jalostusmenettelyn käyttöä koskevat lupa (delegoidun asetuksen (EU) 2015/2446 liitteessä A oleva sarake 8a)”, luvan numero ja päivämäärä tai INF-lomakkeen numero.
Mahdollisia vientirajoituksia koskevia ehtokoodeja on käytettävä kuten viennissä yleensäkin.
Sisäinen jalostus voidaan päättää passitukseen (T1) vain, jos tavara siirretään toiselle toimijalle unionissa. Toinen toimija voi siirtää passitusmenettelyssä olevan tavaran seuraaviin tullimenettelyihin, joita ovat vapaaseen liikkeeseen luovutus, tullivarastointi, väliaikainen maahantuonti tai sisäinen jalostus. Jos tavara on tarkoitus jälleenviedä Suomesta unionin ulkopuolelle, siitä ei voi antaa vain passitusilmoitusta, vaan ensin on aina annettava jälleenvienti-ilmoitus.
Passitusilmoituksessa annettavat lisätiedot:
- Ilmoita aina ”IP” lisätietokoodilla ”ZZZ” (muu).
- Ilmoita lisäksi jompikumpi lisätieto
- Jos toimijalla on useampaa kuin yhtä jäsenvaltiota koskeva lupa (unionilupa) ja tavaroille on haettu INF-numero, kun tavarat on asetettu menettelyyn, ilmoita haettu INF-numero.
- Jos INF-numeroa ei ole tarvinnut hakea, ilmoita sisäisen jalostuksen lupanumero tai tulli-ilmoituksen MRN-viitenumero, jos lupaa haettu tulli-ilmoituksella.
Edeltävänä menettelynä ilmoitetaan sisäisen jalostusmenettelyn MRN-viitenumero tai tullauspäätöksen numero.
Jos sisäiseen jalostukseen asetettuun tavaraan kohdistuu kauppapoliittisia toimenpiteitä (esim. tarkkailuasiakirja), tulee IP -merkinnän lisäksi olla merkintä ”C P M”.
- Unionin tullikoodeksi (Euroopan Parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 952/2013) artiklat 22–28, 77–80, 210–225
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/2447 artiklat 15, 259, 264–269
- Komission delegoitu asetus (EU) 2015/2446 artiklat 15–18, 161, 166–169, 172–175, 178–180, 239–240
- Siirtymäsäädös (EU) 2016/341 artiklat 22, 55