Vähäarvoisten eli enintään 150 euron arvoisten tavaroiden tuonnin tulli-ilmoitus

1.7.2021 alkaen EU:n ulkopuolelta tuotavista vähäarvoisista eli enintään 150 euron arvoisista tavaralähetyksistä voi antaa Tullille vähäarvoisten tavaroiden tuonnin tulli-ilmoituksen, joka on vakiomuotoista tuonti-ilmoitusta suppeampi.  Esimerkiksi tavaran tullinimike ilmoitetaan kuuden numeron tarkkuudella täyden kymmenen numeron sijaan.

Poikkeukset:

  • Jos vähäarvoisen lähetyksen tavarat ovat kieltojen, rajoitusten tai valmisteverojen alaisia, on käytettävä vakiomuotoista tuonti-ilmoitusta.
  • Jos vähäarvoisen lähetyksen tavarat tuodaan EU:n verorajan yli, on käytettävä verorajailmoitusta, eli vakiomuotoista tuonnin tulli-ilmoitusta EU-maasta tuotavalle unionitavaralle.

Vähäarvoiset tavarat voi aina ilmoittaa myös vakiomuotoisella tuonnin tulli-ilmoituksella.

Näin teet ilmoituksen ja maksat arvonlisäveron

Vähäarvoisten tavaroiden tuonnin ilmoituksen voi antaa Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla. Tulli-ilmoituksessa kerrotaan, miten arvolisävero on maksettu tai maksetaan. Vaihtoehtoja arvolisäveron maksamiseksi ovat:

  • Arvonlisävero maksetaan normaalimenettelyssä: arvonlisäverorekisteröity tuoja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron verohallinnolle ja muiden tuojien arvonlisävero kannetaan tullauksen yhteydessä.
  • Henkilöasiakas voi maksaa arvonlisäveron verkkokaupassa ostohetkellä. Tällöin tulli-ilmoituksella viitataan Verohallinnon tuontijärjestelmän eli maahantuonnin erityisjärjestelmän (IOSS) käyttöön ilmoittamalla rekisteröidyn toimijan IOSS-numero ja lisämenettelykoodiksi F48.
  • Henkilöasiakas voi maksaa arvonlisäveron posti- tai pikarahtiyritykselle, joka tekee tulli-ilmoituksen edustajana. Jos edustaja haluaa maksaa arvonlisäveron Tullille erityisjärjestelyssä, hän ilmoittaa tulli-ilmoituksella lisämenettelykoodiksi F49.

Jos edustaja antaa vähäarvoisten tavaroiden tulli-ilmoituksen, jossa viitataan maahantuonnin erityisjärjestelmän käyttöön, edustajalla on oltava valtuutus tuojana olevalta henkilöasiakkaalta tai IOSS-toimijalta. Pelkkä IOSS-toimijan antama valtuutus riittää, jos edustaja on välillinen edustaja.

Jos käytetään muuta edustusmuotoa, IOSS-toimijan antaman valtuutus hyväksytään vain, jos tuoja on ostoksen tekohetkellä valtuuttanut IOSS-toimijan hoitamaan tullauksen.

Lisätietoa: