Miten nimikkeistö rakentuu?

Nimikkeistö on jaettu 21 jaksoon. Jaksot on jaettu ryhmiin, joita on yhteensä 99 (ryhmät 98 ja 99 on varattu erityistarkoituksiin). Tutustu jaksoihin ja ryhmiin Käyttötariffin esittelysivulla.

Tulkintasäännön 1 mukaisesti nimikkeistön jaksojen, ryhmien ja alaryhmien otsikot ovat ainoastaan ohjeellisia. Oikeudellisesti luokittelu määräytyy nimikkeiden ja asianomaisten jaksojen tai ryhmien huomautusten sanamuodon mukaisesti. On tärkeää muistaa, että osa huomautuksista määrittelee ilmaisuja, jotka vaikuttavat kaikkialle nimikkeistöön.

Esimerkki 5. ryhmän huomautuksesta 3: Kaikkialla nimikkeistössä tarkoitetaan ilmaisulla ”norsunluu” norsun, virtahevon, mursun, sarvivalaan ja villisian syöksyhampaita, sarvikuonon sarvia sekä kaikkien eläinten hampaita. Tämä 5 ryhmän huomautus 3 vaikuttaa näin ollen myös esimerkiksi nimikkeen 9601 tavaroiden luokitteluun. 

5. ryhmän huomautuksen 3 mukaisesti esimerkiksi kaikkien eläinten hampaista valmistetut tavarat tulee luokitella nimikkeeseen 9601 10, ei nimikkeeseen 9601 90.