Unioniaseman selvitys

Unionitavaroita ovat EU:ssa tuotetut ja unionissa vapaassa liikkeessä olevat tavarat. Unionitavaroita voi siirtää EU:ssa ilman tullimuodollisuuksia.

Joissakin tapauksissa unionitavaran tullioikeudellinen asema pitää kuitenkin todistaa, kun tuotavaa tavaraa on kuljetettu EU:n tullialueen ulkopuolisen alueen kautta. Yleisin tällainen tilanne on meriliikenteessä, kun unionitavaraa kuljetetaan tullialueen osien välillä meritse reitillä, jolle ei ole myönnetty tullilainsäädännössä tarkoitettua säännöllisen reittiliikenteen lupaa. Esimerkiksi jos alus kulkee Hampurista Pietarin sataman kautta Kotkaan, niin silloin unioniasema täytyy osoittaa aluksen saapuessa Kotkaan.

Myös maantieliikenteessä unionitavaraa voidaan kuljettaa osan matkaa unionin ulkopuolella, jolloin tavaran unioniasema täytyy osoittaa saavuttaessa takaisin unionin alueelle. Esimerkiksi jos kuljetetaan Suomessa tuotettuja tavaroita Sveitsin kautta Italiaan, täytyy tavaroiden unioniasema osoittaa joko T2L-asiakirjalla tai käyttämällä kuljetukseen T2-passitusta.

Unioniasemaa ei saa vahvistaa tavaroille, joiden vientimuodollisuudet on saatu päätökseen.