Hyppää sisältöön

Saapumisilmoitus meriliikenteessä (IE3470)

Saapumisilmoitus (IE3470) on vapaaehtoinen ilmoitus. Tee ilmoitus Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalvelussa (AREX) tai sanomailmoituksena. Halutessaan kaikki tavarat voi esittää Tullille saapumisen esittämisilmoituksella (IE347)

Ilmoituksen tekemisestä vastaa aina aktiivisen kuljetusvälineen käyttäjä (kuljetusliike), mutta kuljetusliike voi myös valtuuttaa edustajan jättämään ilmoituksen.

Saapumisilmoitusta käyttävät toimijat, jotka purkavat vain osan tai ei mitään kuljetusvälineestä ensimmäiseen saapumistoimipaikkaan. Alukseen jäävistä tavaroista ei tarvitse antaa saapumisen esittämisilmoitusta.

Saapumisilmoitus voidaan antaa ns. Entry Key -tiedoilla, joita ovat kuljetusmuoto rajalla, kuljetusvälineen tunnus rajalla sekä arvioitu saapumispäivä ja -aika.

Kuljetusvälineen saapumisilmoitus on samalla purkauslupapyyntö, joka on edellytys kolmannesta maasta saapuvan lastin purkamiselle. Purkauslupana toimii Tullin vastaussanoma pyyntöön. Kun kuljetusväline saapuu unionimaasta, tavara voidaan purkaa ennen väliaikaisen varastoinnin ilmoituksen ja esittämisilmoituksen tekemistä.

Maantie- ja rautatiekuljetuksissa ilmoitus kuljetusvälineen saapumisesta liittyy tavaroiden esittämiseen, eikä erillistä kuljetusvälineen saapumisilmoitusta voi tehdä.