Hyppää sisältöön

Saapumisen ja poistumisen ilmoitukset

Tullille on annettava sähköisesti turvatiedot kaikista tavaroista, jotka tuodaan Euroopan unionin alueelle tai viedään sieltä pois. Turvatiedot ovat toimija-, tavara-, kuljetus- ja reittitietoja.

Saapumisen tai poistumisen ilmoituksia voit antaa sanomailmoituksilla tai verkossa asiointipalvelussa. Tarkista tarkemmat ohjeet:

Kun tulliselvittämätön tavara saapuu meritse tai lentäen suoraan toisesta unionimaasta, Sveitsistä, Norjasta tai Liechtensteinista, tavarasta on annettava väliaikaisen varastoinnin ilmoitus

Suomen sisäisessä liikenteessä ei anneta väliaikaisen varastoinnin ilmoituksia, esimerkiksi kun tavarat siirretään merikuljetuksena Vuosaaresta Hankoon. Tullaamaton tavara pitää kuitenkin passittaa

Kuljetusliike vastaa ilmoittamisesta

Saapumisen ja poistumisen ilmoitusten antamisesta vastaa aina kuljetusliike, vaikka se käyttäisikin edustajaa ilmoitusten antamisessa. Ilmoitusten antamisen aikarajat määräytyvät kuljetusmuodon ja kuljetusreittien mukaan. 

 

Saapumisen ilmoitukset uudistuvat  

1.3.2023 lähtien lentäen Euroopan unionin alueelle saapuvista tavaroista on annettava turvatiedot Komission ICS2-järjestelmään tai ICS2-palveluun (STI-STP). Turvatietoilmoituksia lentäen saapuvista tavaroista ei enää anneta Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalveluun (AREX) tai suoraan Tullin järjestelmiin.

5.11.2022 lähtien EU:n satamista ja lentokentiltä saapuvista tavaroista on annettava väliaikaisen varastoinnin ilmoitukset ja esittämisilmoitukset joko Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla. Ilmoituksia ei voi antaa enää Saapumisen ja poistumisen ilmoituspalveluun (AREX).

Lentoliikenteen uusien saapumisen yleisilmoitusten siirtymäaikoihin tarkennuksia

Lisää aiheesta


Muualla tällä sivustolla