Väliaikainen varastointi

Väliaikaiseksi varastoksi kutsutaan tullin hyväksymää varastoa tai paikkaa, jossa tullaamattomat tavarat odottavat tulliselvitystä.

Väliaikainen varasto on tarkoitettu esimerkiksi satama- tai lentokenttäoperaattoreille, terminaalien pitäjille ja maahantuojille varastoksi, johon voidaan purkaa ja jossa voidaan säilyttää tullaamatonta tavaraa rajoitetun ajan. Ennen tavaroiden purkua varastoon niiden saapumisesta on ilmoitettava tullille, eli tavarat on esitettävä tullille.

Tavarat voidaan ottaa varastoon joko passitusilmoituksella, väliaikaisen varastoinnin ilmoituksella tai saapumisen yleisilmoituksella.

Väliaikaisen varaston pitäjä voi toimia passituksen valtuutettuna vastaanottajana.

Väliaikaisesti varastoidut tavarat on asetettava tullimenettelyyn tai jälleenvietävä 90 päivän kuluessa tavaroiden esittämisestä. Tullimenettelyitä ovat esimerkiksi tavaran tullaaminen vapaaseen liikkeeseen, passitus ja tullivarastointi.

Mihin sitoudut väliaikaisen varaston pitäjänä?

Lainsäädäntö määrittää keskeiset vastuut ja toimintatavat, joita sitoudut tullin myöntämän varastoluvan haltijana noudattamaan. Tulli seuraa luvanhaltijoiden toimintaa ja tekee tarkastuksia varastoitavaan tavaraan ja kirjanpitoon. Ellei luvanhaltija noudata lainsäädäntöä, tullin määräyksiä ja ohjeita, tulli voi antaa huomautuksen, kantaa virhemaksua tai tullinkorotusta, keskeyttää luvan voimassaolon tai kumota sen.


Asiasanat Varastointi