Hyppää sisältöön

Tullivarastointi

Tullivarastossa varastoidaan tullaamatonta tavaraa. Tullivarasto on tarkoitettu varastonpitäjälle, joka tarvitsee pitemmän varastointiajan kuin väliaikaisen varastoinnin tarjoama 90 päivää, tai joka käsittelee tavaraa jollain tavalla, esimerkiksi lajittelee ja pakkaa tavarat uudelleen.

Varaston voi perustaa esimerkiksi huolintaliike tai maahantuoja. Tavaran tullaamista voidaan lykätä, eikä varastoonpanovaiheessa yleensä vaadita esimerkiksi lisenssejä. Tuontikiintiöitä sovelletaan vasta tullauksen yhteydessä. Varastointiaikaa ei ole rajoitettu. Tullivarastointi on tullimenettely, ja se edellyttää tullin myöntämää lupaa. Tavaroita saa varastoida ainoastaan luvassa nimetyissä tiloissa tai osoitteessa.

Tullivarastot voivat olla yleisiä tai yksityisiä. Jos omistat tavarat tai hoidat itse koko varastointiprosessin, kirjanpidon ja varastointiin liittyvät tulli-ilmoitukset, yksityinen tullivarasto voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Jos taas ainoastaan tarjoat tilat varastoinnille, yleinen tullivarasto saattaa sopia toimintaasi paremmin.

Mihin sitoudut tullivaraston pitäjänä?

Lainsäädäntö määrittää keskeiset vastuut ja toimintatavat, joita sitoudut noudattamaan Tullin myöntämän varastoluvan haltijana. Tulli seuraa luvanhaltijoiden toimintaa ja tekee tarkastuksia varastoitavaan tavaraan ja kirjanpitoon. Ellei luvan- tai menettelynhaltija noudata lainsäädäntöä, Tullin määräyksiä ja ohjeita, Tulli voi antaa huomautuksen, kantaa virhemaksua tai tullinkorotusta, keskeyttää luvan voimassaolon tai kumota luvan.


Asiasanat Varastointi