Passitusilmoitus ja passituksen luvat

Passitusilmoituksen voi antaa Tulliselvityspalvelussa Suomi.fi-tunnistautuneena tai sanomalla. Sanoma-asiointiin tarvitaan ohjelman lisäksi Tullin sanoma-asioinnin rekisteröintipäätös.

Passitusilmoituksen tietosisältö

Kun täytät passitusilmoituksen Tulliselvityspalvelussa, saat ohjeita ilmoituksen täyttämiseen infoikkunasta tai ”Ohjeet”-linkistä, jossa kerrotaan, mitä kohtaan pitää täyttää. Sanoma-asioinnissa tarvittavat tiedot löydät Passituksen sanomakuvauksista. Kussakin kohdassa on kerrottu, onko tieto pakollinen vai vapaaehtoinen, annetaanko tieto koodina, numeroin tai kirjaimin sekä montako merkkiä tietoon voi antaa.

Tavarankuvaus ja tullinimike

Tavarankuvaus on passituksessa oleellinen asia. Sen on oltava riittävän tarkka, jotta passitusvakuus voidaan määrittää oikein. Lisäksi jos Tulli haluaa tarkastaa tavaran, tavara pitää voida tunnistaa kuvauksen perusteella.

Tavaran tullinimike ilmoitetaan kuuden tai kahdeksan numeron tarkkuudella, mutta toistaiseksi ilmoittaminen on vielä vapaaehtoista. Vaikka tullinimike kertoisi tarkemmin tavarasta, tavarankuvaus on silti ilmoitettava passitusilmoituksessa kauppanimityksen tarkkuudella. Jos passituksella on useita eri tavaroita, ne täytyy ilmoittaa kukin omana tavaraeränään.

Huomioi, että tullinimikkeen ilmoittaminen nopeuttaa ilmoituksen käsittelyä. Jos tullinimikettä ei ole ilmoitettu ja annat passitusilmoitusta Tulliselvityspalvelussa, palvelu ei pysty laskemaan arviota varattavan vakuuden määrästä.

Milloin tarvitsen passitusluvan, ja mitä lupia tarvitsen?

Jos haluat käyttää säännöllisesti passitusmenettelyä, kannattaa hakea lupaa yksinkertaistuksiin. Passituksen yksinkertaistuksia ovat yleisvakuus, passituksen valtuutettu lähettäjä ja valtuutettu vastaanottaja sekä lupa erityismallisten sinettien käyttöön liittyen valtuutetun lähettäjän lupaan.

  • Yleisvakuuslupa oikeuttaa käyttämään vakuutena pankkitakausta, jolloin sinun ei tarvitse antaa Tullille käteisellä tai takaussitoumuksella vakuudeksi verojen määrää jokaisesta passituksesta erikseen.
  • Jos yrityksesi kotipaikalla ei ole Tullin toimipistettä, kannattaa harkita passituksen valtuutetun lähettäjän luvan hakemista. Silloin sinun ei tarvitse käydä asioimassa Tullin tiskillä, ja voit toimia valtuutettuna lähettäjänä mistä tahansa Tullin hyväksymästä paikasta. Valtuutetun lähettäjän lupa edellyttää yleisvakuuslupaa
  • Valtuutetun lähettäjän luvan lisäksi kannattaa hakea lupa erityismallisten sinettien käyttöön. Sinetöintiä tarvitaan tavaroiden tunnistamiseksi ja helpottamaan rajanylitystä. Sinetöintiluvan haltija voi sinetöidä kuljetuksen tai pakkaukset itse, eikä sinetin kiinnittämiseksi tarvitse asioida Tullissa. Sinettien täytyy olla kuitenkin Tullin vaatimusten mukaisia.
  • Jos yritykselläsi on Tullin myöntämä valtuutetun vastaanottajan lupa, voit pyytää purkausluvan Tullista joko Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla, eikä sinun tarvitse asioida Tullissa.

Miten haen passituslupia?

Passitukseen liittyviä lupia haetaan Luvat ja päätökset –palvelussa.

Huomioi nämä

Tulliselvityspalvelussa antamaasi ilmoitusta voit korjata itse lähettämällä korjausilmoituksen. Ilmoitusta voi korjata vielä, kun asioit Tullissa avaamassa passitusta. Sanomalla antamaasi ilmoitusta voit korjata niin kauan, kunnes olet saanut Tullista sanoman menettelyyn luovutuksesta. Tämän jälkeen ilmoituksen korjaaminen ei enää onnistu, vaan sinun on pyydettävä tekemäsi passituksen mitätöintiä ja tehtävä uusi ilmoitus.


Pyydä ilmoituksen mitätöintiä lähettämällä Tullille ilmoitusta koskeva mitätöintipyyntö. Mitätöintipyynnön voi lähettää, kun ilmoitus on

  • rekisteröity tai hyväksytty ennen menettelyyn luovuttamista
  • luovutettu menettelyyn, mutta kuljetus ei ole vielä ylittänyt rajaa, poistunut turva-alueelta tai saapunut perille.
    • Jos jokin näistä on jo tapahtunut, passitus päätetään määräpaikassa tai valtuutetun vastaanottajan antamilla sanomilla.

Mitätöintipyyntö voi koskea koko ilmoitusta tai tavaraerää. Jos passitusta ei ole vielä hyväksytty vaan se on rekisteröity, koskee mitätöinti aina koko ilmoitusta.