Viejälle – Tavaran tulli-ilmoittaminen vuodenvaihteessa

Yleistä lähtöä edeltävästä ilmoituksesta  

Ennen vuodenvaihdetta annettu vienti-ilmoitus, jälleenvienti-ilmoitus ja poistumisen ilmoitus pysyy voimassa myös vuodenvaihteen jälkeen. Uutta ilmoitusta ei vaadita, jos Britanniassa vientimenettelyyn luovutetut tavarat poistuvat EU:n ulkopuolelle (kolmanteen maahan) EU:n kautta, tai jos EU:ssa vientimenettelyyn luovutetut tavarat poistuvat Britannian kautta.

Suomesta Britanniaan vietävistä tavaroista voi antaa vienti-ilmoituksia 1.1.2021 kello 1 alkaen. Tullin vientijärjestelmä on pois käytöstä 31.12.2020 kello 24 – 1.1.2021 kello 1.  

Vientiin luovutetut tavarat, jotka ovat EU:ssa vuoden 2020 puolella:  

Tavarat on luovutettu vientiin Suomessa 

Jos vientimenettelyssä oleva lähetys kuljetetaan Britannian kautta, se voi kulkea vientimenettelyssä vain viimeiseen EU:n tullialueella sijaitsevaan tullitoimipaikkaan. Tämä toimipaikka vahvistaa viennin poistumisen ja lähettää sanoman vientitullitoimipaikalle. 

Tavarat on luovutettu vientiin Britanniassa 

Jos Britanniassa vientimenettelyyn luovutettu lähetys on vuodenvaihteessa jo matkalla EU:n alueella, EU:n poistumistullitoimipaikka vahvistaa viennin poistumisen Britannian vientitullitoimipaikalle. 

Vientiin luovutetut tavarat, jotka ovat Britanniassa vuoden 2020 puolella:

Tavarat on luovutettu vientiin Suomessa 

Kun Suomessa vientimenettelyyn luovutetut lähetykset kuljetaan Britanniaan vuoden 2020 puolella, mutta tavarat poistuvat vuoden 2021 puolella, viejän pitää todistaa poistuminen vaihtoehtoisilla todisteilla. 

Britannian tulli ei vahvista poistumista sähköisesti vuodenvaihteen jälkeen. 

Tavarat on luovutettu vientiin Britanniassa 

Kun Britanniassa vuoden 2020 puolella vientimenettelyyn luovutettu lähetys kuljetetaan EU:n kautta vuoden 2021 tammikuun aikana, siitä ei tarvitse tehdä uutta vienti-ilmoitusta. EU:n poistumistullitoimipaikka vahvistaa lähetyksen poistumisen Britannian tullille. 

Kun lähetykset saapuvat EU:n alueelle vuonna 2021, niistä pitää antaa saapumisen yleisilmoitus.