Toisesta EU-maasta ja muualta Suomesta Ahvenanmaalle lähetetyt lehdet

Kun arvonlisäverorekisteröity yritys tai yhteisö vastaanottaa lehtiä toisesta EU-maasta tai muualta Suomesta Ahvenanmaalle, lehdistä pitää antaa tulli-ilmoitus. Lehdistä maksetaan arvonlisävero normaalimenettelyssä Verohallinnolle. Yritys voi tullata yhdellä kerralla koko tilausjakson lehdet.

Vaihtoehtoisesti yritys voi tehdä tullauksen jokaisesta lehdestä erikseen kaksivaiheisesti. Myös lehden lähettäjä voi hoitaa tulliselvityksen ja veronmaksun lehden vastaanottajan puolesta. Jotkut suomalaiset lehtitalot toimivat näin.
 
Toimi näin, kun tullaat yhdellä kertaa koko tilausjakson lehdet, jotka lähetetään toisesta EU-maasta:

  • Ilmoita veronmääräytymispäiväksi päivä, jolloin olet tehnyt tilauksen.
  • Lisää kohdassa ”Tavaraerän tiedot” lisämenettelykoodi 680.
  • Ilmoita palvelun kohdassa ”Tavarankuvaus” lehden nimi, tilauslaskun eräpäivä sekä tilausjakso, jolta maksat arvonlisäveron. 

Toimi näin, kun tullaat yhdellä kertaa koko tilausjakson lehdet, jotka lähetetään muualta Suomesta:

  • Valitse veronmääräytymispäiväksi päivä, jolloin täytät ilmoitusta.
  • Lisää kohdassa ”Lisätiedot” uusi rivi, jolle valitset lisätietokoodin FIXXX.
  • Kirjoita kohtaan ”Koodin kuvaus” lehden nimi, laskun eräpäivä sekä tilausjakso, jolta maksat arvonlisäveron.   

Tulli-ilmoitusta ei tarvitse tehdä järjestön jäsenlehdestä tai ilmaislehdestä, kuten esimerkiksi mainoskuvastosta.

Sinun täytyy tehdä tulli-ilmoitus kaikista niistä lehdistä, jotka saat 1.7.2021 jälkeen. Jos lehtitilauksesi on alkanut ennen 1.7.2021, maksat arvonlisäveron vain 1.7.2021 tai sen jälkeen saapuvista lehdistä. Tällaiset tilaukset on tullattava viimeistään heinäkuun 2021 loppuun mennessä. 

Esimerkki tulli-ilmoituksessa ilmoitettavan tavaran arvon laskemisesta:

Tilausjakso on 1.5.–30.10.2021 eli kuusi kuukautta.

Tilauksen arvo on 60 euroa ja lehti tulee kerran kuukaudessa. Yhden lehden arvoksi tulee siis 10 euroa. Ilmoita palvelussa hinnaksi/tavaran arvoksi vain heinäkuusta eteenpäin tulevien neljän lehden arvo eli 40 euroa.

Jos sinulle lähetetään lehtiä EU:n ulkopuolelta, sinun pitää tullata ja maksaa arvonlisävero jokaisesta lehdestä erikseen. Voit tullata lehden Henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelussa heti, kun olet saanut Postilta tai muulta kuljetusliikkeeltä saapumisilmoituksen. Saat lehden itsellesi vasta, kun olet maksanut arvonlisäveron.