Tavaroiden tuonti EU-maista Ahvenanmaalle

Kaikki tavarat, jotka tuodaan EU-maista Ahvenanmaalle, täytyy tullata.

Tuontitullaus voidaan tehdä kahdella tavalla:

1. Täyttämällä tavaran saapuessa tulli-ilmoituksen Tulliselvityspalvelussa tai sanomalla

  • Ilmoituksen voi jättää aikaisintaan samana päivänä, kun tavara saapuu
  • Tarkempia ohjeita saat puhelimitse numerosta 0295 527 018 (arkisin klo 9–15)
  • Ilmoitusta varten tarvitset tullinimikkeen (kahdeksan numeron tarkkuudella), jonka löydät Fintaric-tullinimikepalvelusta.

2. Nimeämällä edustajan (huolitsija), joka tekee tuontitullauksen puolestasi

Alv-rekisteröityneet yritykset tekevät tuonnin tulli-ilmoituksen Tullille, mutta ilmoittavat ja maksavat arvonlisäveron Verohallinnolle.

Alv-velvollisten yritysten pitää olla yhteydessä Verohallintoon arvonlisäverotusta koskevissa kysymyksissä.  Verohallinnon palvelunumero on 029 497 0115.

Yksinkertaistettu ilmoitusmenettely

Alv-rekisteröidyillä yrityksillä tai heidän edustajillaan on oikeus asettaa unionitavaroita tullimenettelyyn yksinkertaistetulla tulli-ilmoituksella. Tämä oikeus koskee unionitavaroiden asettamista vapaaseen liikkeeseen luovutuksen tullimenettelyyn.

Alv-rekisteröidyt yritykset voivat ilmoittaa toisesta EU-maasta Ahvenanmaalle tuotavat tavarat kaksivaiheisesti. Tulli luovuttaa tavaran rahtikirjalla tai vastaavalla dokumentilla ja yrityksen on annettava sähköinen tuonnin tulli-ilmoitus Tulliselvitysjärjestelmään 10 päivän kuluessa tavaran luovutuksesta. 

Kaksivaiheista ilmoittamista voidaan soveltaa myös postilähetyksiin, joissa vastaanottajana on arvonlisäverorekisteröity yritys. Postitoimija rekisteröi lähetyksen ja toimittaa Tullille luettelon verorajan yli saapuneista postilähetyksistä. Arvonlisäverorekisteröity tuoja on vastuussa, että sähköinen tulli-ilmoitus annetaan 10 päivän kuluessa siitä, kun tavara on ylittänyt verorajan.

Ilmoitukseen on merkittävä lisätietokoodi FIEUP, ”Unionitavara toisesta EU-maasta luovutettu rahtikirjaa vastaan”. Lisäksi on ilmoitettava tavaroiden luovutuspäivä kohdassa ”Poikkeava veronmääräytymispäivä” ja lisämenettelykoodi 680.

Tullin määräys (3/2021) yksinkertaistetun tulli-ilmoituksen säännöllisestä käytöstä unionitavaran tuonnissa Ahvenanmaalle