Hyppää sisältöön

Tavaran esittäminen Tullille

Kuljetusliikkeen on annettava esittämisilmoitus, jos sille ei ole toimitettu tietoa siitä, että tavaralähetyksestä on tehty kansallinen verorajailmoitus tai tulli-ilmoitus.

Esittämisilmoitus on annettava aina, kun tuoja aikoo antaa kansallisen verorajailmoituksen kaksivaiheisesti tai asiakas, jolla on verorajanumero, aikoo antaa yhteenvetoilmoituksen.  

Anna esittämisilmoitus

Anna esittämisilmoitus viimeistään tavaran saavuttua verorajan yli hyväksyttyyn esittämispaikkaan. Hyväksyttyjä esittämispaikkoja ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin hyväksymät lentokentät ja satamat, postioperaattoreiden terminaalit sekä saaristolauttaliikenteen saapumis- ja lähtöpaikat.

Voit antaa esittämisilmoituksen etukäteen jo siinä vaiheessa, kun tiedät, milloin tavara on esittämispaikalla. Kuljetusliike voi kuljettaa tavaran esittämispaikasta vastaanottajalle 30 minuutin kuluttua esittämisilmoituksen antamisesta, ellei Tulli ole ilmoittanut tarkastuksesta.

Esittämisilmoituksen sisältö

 Esittämisilmoituksesta on käytävä ilmi ilmoituksen antajan eli kuljetusliikkeen

  • nimi
  • yritystunnus sekä
  • asiakirjan viitenumero.

Viitenumero on se numero, joka yksilöi asiakirjan. Asiakirja voi olla rahtikirja, kauppalasku tai muu asiakirja, josta ilmenee tavaran vastaanottajan tiedot. Jos asiakirjaa ei ole, asiakirjan viitenumeroksi ilmoitetaan päivämäärä.

Esittämisilmoituksesta on käytävä ilmi myyjän verorajanumero, jos tavara on myyty henkilöasiakkaalle ja myyjällä on verorajanumero.

Postilähetykset

Postilähetyksissä postioperaattori voi luovuttaa tavaran hallinnan arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröidylle vastaanottajalle, eikä erillistä esittämisilmoitusta tarvita. Postioperaattori tekee hallinnan luovutuksesta merkinnän Tullia varten pitämäänsä kirjanpitoon.

Kysyttävää?

Ahvenanmaan verorajaneuvonta
ma–pe 9–15
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6fanetrggnxf

Voit kysyä

  • Ahvenanmaan ja muun Suomen välisestä kaupasta (esim. mitä ilmoituksia pitää antaa ja milloin, kenen vastuulla ilmoituksen antaminen on)
  • Veroraja-asiakkaan yhteenvetoilmoituspalvelun (ALA) käytöstä.