Hyppää sisältöön

Arvonlisäverorekisteröidyn tuojan kaksivaiheinen ilmoittaminen

Arvonlisäverorekisteröity yritys voi antaa kansallisen verorajailmoituksen kaksivaiheisena 1.2.2022 alkaen Tullin määräyksen 2/2022 mukaisesti. 

Kaksivaiheinen ilmoittaminen edellyttää, että kuljetusliike on antanut esittämisilmoituksen. Lue lisää tavaran esittämisestä Tullille

Ensimmäinen vaihe: kirjanpitomerkintä

Tuoja kirjaa tavaran saapuneeksi ja pitää luetteloa saapuneista tavaroista esimerkiksi varastokirjanpidossa tai muussa kirjanpidossa.

Kirjauksessa tulee näkyä esittämisvaiheessa ilmoitettu kuljetusasiakirjan tai kauppalaskun tunnistetieto, tai muu tunnistetieto. Kirjauksesta on käytävä ilmi se päivä, jona kuljetusliike on luovuttanut tavaran hallinnan vastaanottajalle. Tämä päivä määrää sen kuukauden, joka ilmoitetaan kausi-ilmoituksella.

Jos tuoja on määrännyt tavaran toimitettavaksi suoraan toiselle vastaanottajalle, tuoja on silti velvollinen kirjaamaan tavaran saapuneeksi.

Toinen vaihe: kausi-ilmoitus

Tuoja tekee kausi-ilmoituksen, jolla ilmoitetaan enintään kalenterikuukauden aikana yhdeltä myyjältä vastaanotettujen tavaroiden tiedot.

Kausi-ilmoitus on Tulliselvityspalvelussa tai sanoma-asiointina annettava kansallinen verorajailmoitus. Se on annettava viimeistään tuontikuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Kausi-ilmoituksella ilmoitetaan enintään kalenterikuukauden aikana yhdeltä myyjältä vastaanotettujen tavaroiden tiedot. Yhdellä kalenterikuukaudella voi olla useita ilmoituksia per myyjä. Sillä ei kuitenkaan ilmoiteta sellaisten tavaroiden tietoja, joista on jo annettu lähetyskohtainen tulli-ilmoitus. Kuukausi, johon kausi-ilmoitus kohdistuu, ilmoitetaan lisätietokoodilla (”FIXXX” + kk/vvvv).

Kausi-ilmoitus annetaan jokaisen myyjän osalta erikseen siten, että yhdessä kausi-ilmoituksessa on kootusti tiedot ilmoitettavista tavaroista, jotka on vastaanotettu yhdeltä myyjältä ilmoitusta koskevan kauden aikana. Kausi-ilmoituksessa on ilmoitettava lisätietokoodi ”FITIJ”, joka erottaa kausi-ilmoituksen yksivaiheisesta ilmoituksesta.

Myös postilähetyksistä, joissa vastaanottajana on arvonlisäverorekisteröity yritys, voidaan antaa kansallinen verorajailmoitus kaksivaiheisena.

Kysyttävää?

Ahvenanmaan verorajaneuvonta
ma–pe 9–15
vs99Tglox1jZvyyhgNuiYv7CJT6fanetrggnxf

Voit kysyä

  • Ahvenanmaan ja muun Suomen välisestä kaupasta (esim. mitä ilmoituksia pitää antaa ja milloin, kenen vastuulla ilmoituksen antaminen on)
  • Veroraja-asiakkaan yhteenvetoilmoituspalvelun (ALA) käytöstä.