Hyppää sisältöön

Sata vuotta sitten: Tullipuomit rikottiin ja virka-aseet vietiin – virkamiehet vallankumouksellisten vihan kohteeksi

Julkaisuajankohta 24.3.2017 8.30
Tiedote

Keisari Nikolai II:n kaatuminen 15.3.1917 herätti suurta innostusta, mutta myös levottomuuksia. Venäjän rajalla asukkaiden viha kohdistui Tullin virkamiehiin, koska heitä pidettiin vihatun keisarivallan edustajina.

Vain kaksi päivää keisarin vallasta luopumisen jälkeen, 17.3., saapui Karjalan kannaksen Metsäpirtin pitäjässä olevalle Tapparin tullivartiopaikalle aseistettu miesjoukko. Heidän mukanaan oli myös eräs ylimääräinen tullivartija. Vartiopaikalla väki uhkaili siellä palvelleita muutamaa tullivartijaa ja päällysmiestä sekä hajotti puisen rajapuomin. Kurinpitotoimenpiteenä rähinöintiin osallistuneen tullivartijan virkamääräys peruutettiin 24.3. ja aloitettiin poliisitutkinta.

23. 3. aseistettua väkeä saapui myös Laatokan pohjoispuolen maarajalla olevalle Käsnäselän tullivartioasemalle. Joukko kutsui itseään Toimeenpanevaksi komiteaksi, jonka puheenjohtajana oli paikallinen pappi.  Vallankumoukselliset vaativat tulliviranomaisten poistumista ja hajottivat rajapuomin. Komitea otti haltuunsa tulliasemalla olevat takavarikoidut tavarat, pääasiassa sokeria ja 16 pulloa venäläistä spriitä. Väkijoukko myös vei Tullin vartiopäiväkirjat, virkamerkit ja aseet uhaten tullimiehiä surmaamisella.

Väkivallan uhan vuoksi Käsnäselän kaksi tullimiestä siirtyivät 11 kilometrin päähän ja yrittivät jatkaa sieltä rajaliikenteen vartioimista. Helsingissä Tullihallitus pyysi senaatilta hätääntyneenä toimintaohjeita. Poliisia pyydettiin tutkimaan tapahtumat, mutta kesällä paikkakunnalla kerrottiin vallitsevan jo ”täydellinen kaaos”, mikä teki tutkinnan mahdottomaksi. Menetetyt aseet ja tavarat vietiin Venäjän puolelle. Osa saatiin myöhemmin takaisin.

23.3. myös Laatokan toisella puolen olevalle Sortanlahden tullivartiolle tuli Venäjän puolelta joukko venäläisiä rajavartiosotilaita ja paikallisia asukkaita. He pakottivat sikäläiset tullivartijat luovuttamaan revolverinsa, ammuksensa, miekkansa ja takavarikossa olleet 12 pulloa väkiviinaa. Sortanlahden vartion miehistö oli nelihenkinen. Täälläkin koetettiin järjestää rikostutkinta. Menetetyt aseet onnistuttiin saamaan takaisin huhtikuussa. 

Venäjän rajalla asukkaiden viha Tullia kohtaan näkyi myös muissa kansalaiskokouksissa, joissa vaadittiin tiettyjen tullivirkamiesten erottamista.

Lisätiedot: mediapalvelunumero, p. 0295 527 150

Artikkeli Mediatiedote Sata vuotta sitten