Hyppää sisältöön

Maahantuotujen hedelmien ja vihannesten tarkastukset vuonna 2019

Julkaisuajankohta 18.3.2020 14.36
Tiedote

Tulli valvoo Suomeen EU:n ulkopuolelta tuotavien tuoreiden hedelmien ja vihannesten kasvinterveyttä asiakirja- ja kasvinterveystarkastuksilla.  Tarkastusten tavoitteena on, ettei EU:n ulkopuolelta pääse leviämään EU:n alueelle kasvitauteja tai karanteenikasvintuhoajia.

Suomeen tuotiin vuonna 2019 terveystarkastusten piiriin kuuluvia hedelmiä ja vihanneksia yhteensä 794 tuontierää. Tuontierien määrä laski 38 % edellisvuodesta. Suurimmat tuoteryhmät olivat sitrukset, omenat ja mangot. Kaikkien erien asiakirjat tarkastettiin, ja lisäksi 559 erälle tehtiin fyysinen kasvinterveystarkastus. Tarkastuksissa ei havaittu kasvinterveyden osalta puutteita.

Tulli vastaa myös EU:n ulkopuolisista maista ja EU:n jäsenmaista tuotavien tuoreiden hedelmien ja vihannesten vaatimustenmukaisuusvalvonnasta.  Tuoreiden hedelmien ja vihannesten laadun on täytettävä EU:n lainsäädännössä asetetut vähimmäisvaatimukset sekä kymmenelle tuotteelle asetetut erityisvaatimukset.

Vuonna 2019 EU:n ulkopuolisista maista tuotiin 903 vaatimustenmukaisuustarkastuksen piiriin kuuluvaa sitrus-, omena- ja viinirypäle-erää. Kaikkiaan fyysinen vaatimustenmukaisuus kohdistettiin 467 erään, joista 28 erää hylättiin. Hylkäysten syitä olivat pintaviat, mädät tai homeiset tuotteet, fysiologiset viat sekä epäpuhtaudet. Hylätyistä eristä viisi hävitettiin kokonaisuudessaan Tullin valvonnassa ja loput kunnostettiin, jolloin erien maahantuonti sallittiin.

Asiakastiedotteet Tullilaboratorion tiedotteet