Tulli havaitsi ekstraneitsytoliiviöljyissä puutteita

Julkaisuajankohta 19.11.2020 13.15
Tiedote

Tulli on tänä vuonna tutkinut yhdeksää ekstraneitsytoliiviöljyä. Yli puolet tutkituista öljyistä ei täyttänyt EU:n niille asettamia vaatimuksia.

Tullilaboratorio on tänä vuonna ottanut tutkittavaksi näytteitä yhdeksästä eri ekstraneitsytoliiviöljystä.  Valvonnassa havaittiin, että tutkituista oliiviöljystä viisi ei täyttänyt EU:n määräyksiä. Määräystenvastaisista tuotteista yksi oli Tunisiasta, kolme Espanjasta ja yksi Italiasta. Aistinvaraisten ominaisuuksiensa perusteella ne vastasivat laatuluokaltaan tavallista neitsytoliiviöljyä. Kahdesta oliiviöljystä puuttui myös lisämerkinnät valmistustavasta sekä erityisistä säilytysolosuhteista.

- Vastaavia ongelmia ilmoitetussa laatuluokassa on havaittu myös muualla EU:n alueella tehdyssä ekstraneitsytoliiviöljyjen valvonnassa, toteaa Tullilaboratorion näytteenotto ja tarkastus -jaoston ylitarkastaja Jenni Vuokko.

Oliiviöljyä turvallista käyttää

Ekstraneitsytoliiviöljy kuuluu korkeimpaan laatuluokkaan. Aistinvaraisilta ominaisuuksiltaan sen tulee olla virheetön ja hedelmäinen. Neitsytoliiviöljyssä taas voi olla joitakin aistein havaittavia virheitä, joskin erittäin vähäisiä. Vaikka öljyt on hylätty laatuluokan vuoksi, on niitä turvallista käyttää. Valvontaan valittiin pieni osa myynnissä olleista oliiviöljyistä riskinarvioinnin perusteella, joten tuloksia ei voi yleistää kaikkiin Suomessa myytäviin ekstraneitsytoliiviöljyihin.  

- Valvontaprojekti sujui hyvin. Näytteiden valinta onnistui ja projektissa tehtiin hienoa yhteistyötä analytiikan ja aistinvaraisen arvioinnin osalta Ranskan tullilaboratorion kanssa, kiittelee Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainio.

Valvonnalla turvataan kauppaa ja suojellaan kuluttajaa

EU:n asetus oliiviöljystä edellyttää jokaisen EU:n jäsenmaan tekevän vuosittain valvontaa. Valvonnan määrä suhteutetaan myynnissä olevaan oliiviöljyn määrään. Tarkastuksilla pyritään todentamaan, että merkinnät ja pakkaukset ovat lakisääteisten vaatimusten mukaisia ja että öljyn luokka vastaa ilmoitettua luokkaa. Näin varmistetaan, että markkinoille toimitetut tuotteet täyttävät niille asetetut laatuvaatimukset. Yhteisillä säännöillä varmistetaan tasapuoliset toimintaedellytykset tuottajille, helpotetaan kaupankäyntiä ja suojellaan kuluttajaa.

Mediatiedote Tullilaboratorion tiedotteet