Ruokakoirat

Tulli on kouluttanut Suomen ensimmäisen ruokakoiran estääkseen vaarallisten eläintautien, kuten esimerkiksi afrikkalaisen sikaruton leviämisen Suomeen. Nuijamaan raja-asemalla aloitti 14. kesäkuuta 2018 Suomen ensimmäinen elintarvikkeita etsivä tullikoira. Ruokakoira Aino etsii kolmansista maista, kuten Venäjältä, tulevien matkustajien mukana tuomia luvattomia eläinperäisiä elintarvikkeita.

 

Aino, kultainennoutaja

Aino

Fenni
kultainennoutaja

Ruokakoira Aino työskentelee pääasiassa itärajalla, mutta se voi toimia valtakunnallisesti lentokentillä ja satamissa, ja sitä voidaan hyödyntää Eviralle annettavissa virka-aputehtävissä. Tällä hetkellä Ainon tunnistamia elintarvikehajuja ovat esimerkiksi villisian-, sian-, kanan- ja naudanliha, makkara sekä juusto. Aino tunnistaa eri tavoin pakatut tuoreet ja prosessoidut elintarvikkeet, ja etsii niitä erittäin innokkaasti.

7.2.2017 syntynyt Aino on luonteeltaan loppumattoman energinen, utelias ja leikkisä. Se on sporttinen joka sään koira. Aino rakastaa olla ihmisten kanssa ja pentumaisen innokkaasti osoittaa ihmisrakkauttaan. Aino liikkuu luontevasti rajanylityspaikalta toiselle, koska se matkustaa mallikkaasti autossa ja osaa rauhoittua tarvittaessa nukkumaan siirtymien välillä.

Hauskinta Ainossa on se, että Aino on noutaja, joka ei nouda mitään! Lisäksi Aino rakastaa poseerata valokuvissa. Tästä syystä Ainosta on mahdotonta saada huonoa valokuvaa!