Suomen ja Kiinan välinen kauppa vuonna 2017 (1-7)

13.10.2017 9.00Tulli, Tilasto

Kiina suurin sahatavaran ja paperimassan ostajamaa

Kiina noussut Ison-Britannian ja Venäjän ohi Suomen viidenneksi suurimmaksi vientimaaksi

Suomen tavaravienti Kiinaan kasvoi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan 30 prosenttia tammi-heinäkuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli arvoltaan hieman yli 1,9 miljardia euroa. Tuonti Kiinasta oli samalla ajanjaksolla arvoltaan 2,5 miljardia euroa, eli 12 prosenttia edellisvuoden vastaavaa ajankohtaa suurempi. Viime vuonna vienti Kiinaan kasvoi kuusi prosenttia ja tuonti Kiinasta kaksi prosenttia. EU28-maiden vienti Kiinaan kasvoi tammi-heinäkuussa 19 prosenttia ja tuonti Kiinasta seitsemän prosenttia, joten Suomen kauppa Kiinan kanssa on kasvanut selvästi EU-maiden yhteenlaskettua kauppaa vauhdikkaammin kuluvana vuonna.[1]

Kiinan osuus Suomen viennistä oli tammi-heinäkuussa 5,7 prosenttia. Osuus kasvoi edellisvuoden vastaavan ajankohdan 5,1 prosentista. Tuonnissa Kiinan osuus hupeni edellisvuoden tammi-heinäkuun 7,2 prosentista tasan seitsemään prosenttiin. Kiina oli tammi-heinäkuussa Suomen viidenneksi suurin vientimaa Yhdysvaltojen jälkeen ja Venäjää edellä. Tuonnissa Kiina oli neljänneksi suurin Ruotsin jälkeen ja Alankomaita ennen. Tuonnissa maan sijaluku on viime vuodet säilynyt entisellään, mutta viennissä se on noussut seitsemänneltä sijalta viidenneksi ohittaen Ison-Britannian ja Venäjän.

Suomen kaupassa Kiinan kanssa tammi-heinäkuussa kauppataseen alijäämää kertyi 560 miljoonaa euroa. Viime vuoden tammi-heinäkuun vaje oli 735 miljoonaa euroa. Vaje Kiinan kanssa käytävässä kaupassa on viime vuosina pienentynyt loivasti. Vielä vuosikymmen sitten vuosittaista alijäämää tuli noin 2,3 miljardia euroa, kun viime vuonna sitä tilastoitiin vain 1,4 miljardia euroa. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Suomen kauppa Kiinan kanssa oli ylijäämäistä.

Lähes kaikkien arvoltaan suurimpien tavararyhmien vienti Kiinaan kasvoi tammi-heinäkuussa vuoden takaisesta. Pientä laskua kirjattiin turkisnahkojen viennin arvoon. Huomattavinta viennin kasvu oli nikkelimalmin ja nikkelikiven kohdalla sekä vientimäärien että vientihintojen voimakkaan kasvun ansiosta. Myös sahatavaran, paperimassan ja elektroniikan komponenttien viennin kasvu oli merkittävää. Sahatavaran vientimäärät Kiinaan kohosivat alkuvuonna jyrkästi viime vuoteen verrattuna, ja maa nousi Suomen suurimmaksi sahatavaran vientimaaksi.

Kiinasta tuodaan erityisesti elektroniikkaa, muun muassa puhelimia ja tietokoneita, sekä tekstiilejä ja vaatteita. Ensimmäisen ryhmän tuonnin arvo kasvo huomattavasti, jälkimmäisen säilyi viime vuoden tasolla. Metallitavaroiden, huonekalujen sekä lelujen ja urheiluvälineiden tuonti Kiinasta kasvoi myös. Laskua tilastoitiin kojeiden ja mittareiden sekä valaisimien tuontiin.

Tullaustietojen mukaan kiinalaista alkuperää olevista tavaroista noin 45 prosenttia tuotiin Suomeen suoraan Kiinasta ja 55 prosenttia muiden maiden, mm. Ruotsin, Alankomaiden ja Saksan, kautta vuonna 2016. Tässä katsauksessa tuonti Kiinasta on tilastoitu alkuperämaan, ei lähetysmaan mukaan.


[1] Eurostat news release 141/2017

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Penttilä, Olli-Pekka  p. 040 332 1862
Sähköposti: [email protected]

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta  http://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen ja Kiinan välinen kauppa v. 2006 - 2017 (1-7)
  • Kuvio 1. Suomen ja Kiinan välinen kauppa v. 2006 - 2017 (1-7)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus


Uusimmat julkaisut

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto maaliskuussa 2020
8.5.2020 9.00
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto

Tavaroiden ulkomaankaupan kuukausitilasto helmikuussa 2020
30.4.2020 9.00
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan kuukausitilasto

Suomen ja Ruotsin välinen kauppa vuonna 2019
23.4.2020 9.00
Ulkomaankaupan maakatsaus

Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain vuonna 2019
14.4.2020 9.00
Ulkomaankauppa maakunnittainHaluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus