Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa vuonna 2017 (1-9)

15.12.2017 9.00Tulli, Tilastointi

Vienti Isoon-Britanniaan kasvoi öljyjalosteiden viennin vetämänä

Ison-Britannian osuus Suomen viennistä laski edelleen

Suomen tavaravienti Isoon-Britanniaan kasvoi Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan kolme prosenttia tammi-syyskuussa viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vienti oli arvoltaan lähes kaksi miljardia euroa. Viime vuonna viennin arvoon tilastoitiin kymmenen prosentin lasku. Vuonna 2015 laskua tuli yhdeksän prosenttia. Tuonti Isosta-Britanniasta oli tammi-syyskuussa arvoltaan 1,3 miljardia euroa. Tuonti kasvoi kolme prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta. Tuonti kääntyi kasvuun useamman vuoden laskutrendin jälkeen.

Tullin jälleenvientikatsauksen mukaan Suomen tavaraviennistä Isoon-Britanniaan jälleenviennin osuus oli viime vuonna vain 153 miljoonaa euroa, eli kuusi prosenttia kokonaisviennin arvosta. Osuus on säilynyt suurin piirtein ennallaan viime vuodet. Jälleenviennin osuus koko viennistä Isoon-Britanniaan on suhteellisen pieni; Suomen kokonaisviennistä jälleenviennin osuus oli viime vuonna 14 prosenttia.[1]

Ison-Britannian osuus Suomen viennistä oli tammi-syyskuussa 4,4 prosenttia. Viennin arvon kasvusta huolimatta osuus pieneni edellisvuoden tammi-syyskuun viidestä prosentista. Tuonnissa Ison-Britannian osuus laski edellisvuoden tammi-syyskuun 3,1 prosentista 2,8 prosenttiin. Iso-Britannia oli tammi-syyskuussa Suomen seitsemänneksi suurin vientimaa Kiinan jälkeen ja Belgiaa edellä. Tuonnissa Iso-Britannia oli kymmenenneksi suurin tuontimaa Viron jälkeen ja Italiaa ennen. Suomi ei kuulu Ison-Britannian tärkeimpiin kauppakumppaneihin ja oli viime vuonna maan 34. suurin vientimaa ja 36. suurin tuontimaa.[2]

Suomen kauppa Ison-Britannian kanssa on selvästi ylijäämäistä, ja maa on Suomen toiseksi suurin ylijäämämaa Yhdysvaltojen jälkeen. Ylijäämää kertyi 683 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa. Viime vuoden tammi-syyskuussa ylijäämä oli 664 miljoonaa euroa. Viime vuosina ylijäämää on kertynyt suurimmillaan yli 1,2 miljardia euroa vuonna 2014.

Vienti Isoon-Britanniaan kasvoi alkuvuonna erityisesti öljyjalosteiden vientihintojen ja -määrien noustua. Öljytuotteiden osuus viennin arvosta oli jo viidennes. Kasvussa oli myös mekaanisen metsäteollisuuden tuotteiden ja teollisuuden koneiden ja laitteiden vienti. Paperin ja pahvin, metallien sekä kemianteollisuuden tuotteiden vientiin kirjattiin alkuvuonna laskua. Tuonnin kasvuryhmiä olivat koneet ja laitteet sekä metallit. Henkilöautojen, kemianteollisuuden tuotteiden ja elintarvikkeiden tuonti sen sijaan laski.


[1] Jälleenvienniksi katsotaan Suomeen tuodut ja edelleen viedyt tavarat, jotka eivät ole Suomessa vaihtaneet omistajaa tai ovat vaihtaneet omistajaa konsernin sisällä. Näitä tavaroita on voitu Suomessa varastoida, pakata uudelleen tai varustaa esim. käyttöohjeilla siten, ettei tavaran olennainen luonne ja CN-tavaraluokituksen mukainen tavaranimike ole käsittelyn aikana muuttunut. Tulli julkaisee vuosittain jälleenvientikatsauksen, jossa esitellään jälleenviennin laskentamenetelmää tarkemmin.

[2] UN Comtrade

Tiedustelut:

Kaarna, Anssi p. 040 332 8153
Telasuo, Christina  p. 040 332 1828
Sähköposti: [email protected]

Yksityiskohtaiset tavaroiden ulkomaankauppatilastot maksutta käyttöösi Uljaksesta  http://uljas.tulli.fi
Kuvio 1. Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2007-2017(1-9)
  • Kuvio 1. Suomen ja Ison-Britannian välinen kauppa v. 2007-2017(1-9)

Asiasanat
Ulkomaankaupan maakatsaus


Uusimmat julkaisut

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto maaliskuussa 2020
8.5.2020 9.00
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan ennakkotilasto

Tavaroiden ulkomaankaupan kuukausitilasto helmikuussa 2020
30.4.2020 9.00
Suomen virallinen tilasto (SVT) Ulkomaankaupan kuukausitilasto

Suomen ja Ruotsin välinen kauppa vuonna 2019
23.4.2020 9.00
Ulkomaankaupan maakatsaus

Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain vuonna 2019
14.4.2020 9.00
Ulkomaankauppa maakunnittainHaluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus