Koulutus alkaa

Julkaisupäivä 3.2.2022 16.49 Blogit

Ilmakuva Nuijamaan rajanyllityspaikalta.

Nuijamaan rajanylityspaikka. Kuva: Tulli / Aku Häyrynen

Oppisopimuskoulutuksessa aloituspäivämäärä sovittiin alustavasti Tullipäällikön kanssa puhelimitse ja aloituksesta tuli myös sähköpostitse vahvistus ja lisätietoa aikatauluista ensimmäisten päivien osalta. Tieto tuli melko myöhäisessä vaiheessa, mutta oli tästä kuitenkin jo puhuttu hyvissä ajoin etukäteen ja olin itse ainakin varautunut tulevaan muutokseen valmiiksi. Tämä tarkoitti kohdallani vanhasta työstä irtisanoutumista ja muuttoa Lappeenrantaan työskentelypaikan lähelle. Aloituspäiväksi vahvistui 1.9.2021. Nimityspäätös kerkesi tulla myös ennen aloitusta – valtion virkoihin siis nimitetään sen sijasta, että laadittaisiin työsopimus.  Aloitukseen ei se kummemmin valmistelua tarvinnut vaan käytännön asioita järjesteltiin ensimmäisen työviikon aikana.

Koulutus alkoi oikeastaan koko syksyn kestävällä orientaatiojaksolla. Aloitus piti sisällään ensimmäisen viikon työpaikkaan ja käytäntöihin tutustumisen Nuijamaalla sekä nelipäiväisen starttijakson Pasilassa ”tullikoululla”. Ensimmäisen viikon aikana kävimme käytännön asioita ja tutustumiskierrokset läpi Nuijamaalla sekä alueelle kuuluvissa muissa toimipaikoissa. Ensimmäisien päivien tunnelmia kuvaa jännittyneisyys. Tosin melko nopeasti sekin laskeutui normaalitasolle. 

Ensimmäiset päivät olivat meillä hyvinkin lyhyitä ja pitivät sisällään käytännön asioiden hoitoa ja selvittelyä, joten mitään varsinaisia paineita niissä ei päässyt tulemaan. Kokonaisuudessaan ensimmäiset viikot olivat hyvin tiedontäyteistä aikaa ja avasi monia asioita, jotka olivat aikaisemmin jääneet epäselviksi. Starttijakson junalippujen varaaminen kävi ensimmäisellä työviikolla yhdessä opastuksen avulla ja hotellit tälle reissulle olikin jo varattu meille oppislaisille etukäteen. 

Nuijamaalla meitä uusia oppislaisia aloitti yhteensä 6, mukaan lukien allekirjoittanut. Kokonaisuudessaan tässä ensimmäisessä oppisopimusryhmässä aloitti n. 30 uutta opiskelijaa ympäri Suomen. Oppisopimuskoulutusta järjestetään kahdesta osaamisalasta, ja kävimme orientaatiopäivillä molempien alojen oppislaisten kanssa yhteiset perehdytykset. Tähän kuului mm. Tullin toimintaan, oppisopimukseen, koulutuksen sisältöön, ja työssä toimimiseen liittyviin asioihin perehtyminen hyvinkin laajalti. Saimme omat läppärit ja puhelimet opintoja ja työntekoa varten, ja tietysti kävimme myös läpi matkustussäännöt, työterveysasiat, viestintäasiat, työaikajärjestelmän, ePassin yms. perehdytykset. Lisäksi teimme tilaukset virkavaatteista ja jalkineista. Lopputuloksena saimme melko laajan kuvan siitä, mitä opiskelu käytännössä tulee pitämään sisällään ja kuinka työympäristössä toimitaan. 

Ensimmäisten viikkojen aikana kaikki tuntui selkeältä. Oli suunnitelmat tulevista viikoista valmiina eikä tarvinnut kuin saapua paikalle oikeaan paikkaan oikeaan aikaan. Pasilan perehdytysten jälkeen siirryimme taas omille virkapaikoille, joissa perehtyminen ja työnteon edellyttämät koulutukset järjestettiin. Pikkuhiljaa tekemistä alkoi kuitenkin olla jo siihen malliin, ettei perässä meinannut pysyä kaikessa, mutta kaikesta kyllä kuitenkin selviydyttiin ja asiat järjestyivät. Tiedontäyteisten ensimmäisten kuukausien jälkeen syksyn mittaan alkoi olla selkeä kuva siitä, miten opinnot etenevät ja mitä koulutuksessa meiltä odotetaan. 

Kaiken kaikkiaan ensimmäiset kuukaudet koostuivat yleisperehdytyksestä sekä työssä edellytettyjen koulutusten suorittamisesta. Tarkemmin avattuna nämä ovat:

  • Yleisperehdytys ja työhön tutustuminen sekä verkko-oppimisjakso 13.9.-1.10.2021 Nuijamaalla
  • Tulliselvityksen perusteet 20.09.2021, Etäjakso Nuijamaalla
  • Toimivalta lainsäädäntö kurssi etänä suurimmaksi osaksi kotona tehtynä ja muutama     lähipäivä ja koe Pasilan Tullikoululla 4.10.-3.11.2021 
  • Ensiapukoulutus Pasilan Tullikoululla lähikoulutuksena 4.11.-5.11.2021
  • Voimankäytön kurssit Lappeenrannassa lähikoulutuksena 16.11.-19.11.2021
  • Viranomaisverkon, Rekisterikilpien ja konttien kuvaus- ja tunnistusjärjestelmän kurssit Pasilassa 22.11.-25.11.2021 

Seuraavassa kirjoituksessa kerron tunnelmista, kun pääsimme kentälle töihin!

-Tomi Hyytiä
 

Blogi Matkalla tullialan ammattilaiseksi

                            

Kysyttävää?

Mediapalvelu
vs99Tglox1jZvyyhg NuiYv7CJT6 ngavgfrvi
Tullin uutishuoneeseen