Tullialueet

EU:n tulli- ja veroalue

Euroopan unionin tullialue ja veroalue ovat kaksi eri käsitettä.

Unionin tullialueella sovelletaan yhteistä tulli- ja kauppapolitiikkaa suhteissa EU:n ulkopuolisiin maihin. Tämä tarkoittaa sitä, että tuonnissa ja viennissä unionin kaikissa maissa kannetaan pääsääntöisesti samat tullit ja unionin ulkopuolelta tuotaviin tavaroihin kohdistetaan samoja kauppapoliittisia toimenpiteitä kuten kiintiöitä tai muita tuontirajoituksia.

Euroopan unionin veroalueella taas sovelletaan unionin harmonoidun välillisen verotuksen eli arvonlisä- ja valmisteverotuksen yhteisölainsäädäntöä, joka on siirretty osaksi jäsenvaltioiden kansallisia arvonlisä- ja valmisteverolakeja. Harmonoitujen valmisteverojen lisäksi on olemassa myös kansallisia valmisteveroja, joita yhteisölainsäädäntö ei koske. Harmonointi tarkoittaa verotuksen yhtenäistämistä unionin veroalueella.

Tulliliitolla tarkoitetaan valtioiden muodostamaa liittoa, jonka perusteella jäsenvaltioiden kesken sovelletaan yhteistä kauppapolitiikkaa. Tulliliiton alueella sovelletaan yhteisiä tulleja, mutta tullimuodollisuuksista ei ole luovuttu toisin kuin unionin tullialueella.

Kartasta tai sivuvalikosta voit tarkistaa EU:n tulli- ja veroalueeseen kuuluvat tai kuulumattomat maat ja alueet. Valikossa on myös luettelo EU-, Eta-, Efta- ja Schengen-maista.

 • EU-maat
  • EU:n tulli- ja veroalue
  • EU:n kanssa tulliliitossa olevat maat ja alueet
  • EUn tullialueeseen kuuluvat maat ja alueet, jotka eivät kuulu veroalueeseen
 • ETA-maat
 • Schengen-maat
 • EFTA-maat
 • Yhteinen passitusalue

                            

Ota yhteyttä

Tullineuvonta, henkilöasiakkaat
ma–pe 8–16

Kysy tullineuvonnasta

Puhelun hinta lanka- ja matkapuhelinliittymästä
0 snt/min. + pvm/mpm.
Autovero- ja valmisteveroasioissa ota yhteyttä Verohallintoon vero.fi

Tietoa chat-pilotista


Asiasanat

Miten kehittäisit tätä sisältöä?

Haluamme kehittää verkkopalveluamme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Siirry antamaan kehitysehdotuksesi klikkaamalla "Lähetä kehitysehdotus".

Lähetä kehitysehdotus