Teksti Ei turvaa ilman tekijöitä

Tullauskäsittelijän työ vaatii huolellisuutta

Sähköisen palvelukeskuksen tulliselvitystyöhön kuuluu monipuolinen kattaus erilaisia toimistotehtäviä. Itsenäinen työ vaatii tarkkuutta, keskittymiskykyä ja ripeää otetta työhön. Työtehtävään hakevilta ei edellytetä aiempaa tullialan tuntemusta. 

 

Terhi Lehtinen aloitti uransa Tullin palveluksessa kahdella sijaisuudella vuosina 2016 ja 2017. Nykyisessä virassaan Pasilan Sähköisen palvelukeskuksen tulliselvitystehtävissä hän aloitti maaliskuun alussa vuonna 2020. 

– Ensimmäistä sijaisuutta aloittaessani en vielä tiennyt juuri yhtään, mitä Tullissa oikein tehdään, Lehtinen naureskelee. Työssä yllätti Tullin toiminnan laajuus. Kokemuksen myötä Tullin erilaiset tehtävät ovat tulleet tutuiksi, mutta suuressa organisaatiossa riittää aina uutta opittavaa. 

Koulutus haastaa ja motivoi 

Tulliselvityksen työtehtävät sisältävät muun muassa sähköisten tulli-ilmoitusten käsittelyä sekä niihin liittyviin asiakkaiden kysymyksiin vastaamista sähköpostitse ja puhelimessa. Lehtisen mukaan tehtävä on laaja ja monimutkainen, mutta hänet on alusta alkaen perehdytetty työhön hyvin.  

Tullissa on käytäntönä, että viran saatuaan työntekijät pääsevät tullialan ammattikoulutukseen Tullikouluun. Lehtinen aloitti omat opintonsa elokuussa, joten nyt hän tekee töitä ja opiskelee samaan aikaan. Tullilaisille koulutus on maksutonta ja sen ajalta maksetaan palkkaa. Koulutuksessa saa kattavan ymmärryksen Tullin monipuolisesta tehtäväkentästä.

Itsenäistä työtä tiimin jäsenenä

Sähköisessä palvelukeskuksessa Lehtinen työskentelee nettitullaustiimin jäsenenä. Tulli-ilmoitusten käsittely tarkoittaa asiakkaiden tekemien ilmoitusten läpikäymistä ja tarvittaessa tarkastusmääräysten laatimista. Kun tullauskäsittelijä tekee lähetyksestä tarkastusmääräyksen, määräys lähtee tavaroiden sijaintipaikan tarkastusryhmälle. 

Tullauskäsittelijän työ on melko itsenäistä, mutta työkaverit ovat tukena. Lehtisen mielestä on tärkeää, että töissä saa apua aina tarvittaessa ja asioista voidaan keskustella yhdessä. Työ on tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa toimistotyötä, mutta työpäivät ovat vaihtelevia. 

Tehtävään voi hakea koulutustaustasta tai iästä riippumatta. 

Monenlaisilla taustoilla voi hakea

Tullauskäsittelijän tulee ennen kaikkea pystyä omaksumaan uutta tietoa ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Aiempaa tullialan tuntemusta ei vaadita, vaan työntekijät perehdytetään tehtävään perusteellisesti. Lehtinen kertoo, että työssä on paljon eri osa-alueita, jotka pitää opetella. Hän korostaa myös, että valtion virkamiehinä heidän velvollisuutensa on säädetty laissa, joten työssä täytyy olla ehdottoman puolueeton ja huolellinen. 

Työnkuvaan kuuluu monien asioiden hoitamista samanaikaisesti, joten työntekijän on hyvä kestää kiirettä ja pientä stressiäkin. Kielitaito on tullauskäsittelijän työssä tärkeää, sillä Tulli palvelee asiakkaitaan suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Mestari ei tarvitse olla, mutta perushyvä kielitaito ja ammattisanasto on oltava hallussa. Koulutustaustalla ei ole paljoa merkitystä, joten tehtävään voi hakea monenlaisilla taustoilla. 

– Eikä tarvitse turhaan murehtia, että ikä olisi este hakemiselle, Lehtinen muistuttaa. Hän itse oli 51-vuotias aloittaessaan ensimmäisen sijaisuutensa Tullilla. Nyt Lehtinen nauttii työstään ja odottaa innolla tulevia etenemismahdollisuuksia vakaassa työpaikassa.