Tavarakaupan sujuvoittamista opiskelun alusta asti

Maarit Ronkainen opiskelee tullipalveluiden osaamisalaa, joka antaa kattavan kokonaiskuvan Tullin tehtäväkentästä ja monipuolisen osaamisen Tullin perustehtävistä tulliselvityksen parissa. Maaritia puhuttelee mahdollisuus päästä tekemään yhteiskunnallisesti merkittävää työtä kansainvälisen tavarakaupan sujuvoittamisen parissa.

Nainen headset päässään istuu työpöydän ääressä kahden tietokoneruudun edessä ja katsoo kameraan.
Opiskelu ja työ tapahtuvat verkossa, mikä sopii Maaritille hyvin.

Maarit aloitti oppisopimuskoulutuksessa Tullissa syyskuussa 2021. Koulutus sijoittuu Tullin sähköiseen palvelukeskukseen, joka toimii maanlaajuisesti. 

Koulutuksessa teoriaopinnot yhdistyvät käytännön työhön. Työssä käsitellään yritysten ja yksityishenkilöiden tekemiä tullauksia, tarkastetaan niiden oikeellisuus ja tarvittaessa laaditaan ilmoitetuille tavaroille tarkastusmääräys sekä autetaan asiakkaita tullaukseen liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi käsiteltävänä ovat korjauspyynnöt jo käsiteltyihin tullauksiin. 

- Kiinnostuin tästä tehtävästä, koska siinä yhdistyvät työn merkityksellisyys sekä mahdollisuus hyödyntää aiempaa kokemustani erilaisista asiakaspalvelutehtävistä, Maarit kertoo.

Maaritilla on pitkä asiakaspalvelutausta muun muassa matkailualalta. Alan vaihto alkoi siintää mielessä ja työ kansainvälisen kaupan parissa kiinnosti. Maarit tutustui Tulliin ja sen eri uramahdollisuuksiin tarkemmin, mutta juuri silloin ei ollut hänelle sopivaa tehtävää haettavana. Maarit hakeutui hetkeksi huolintayritykseen kerryttämään kokemusta kansainvälisen kaupan sujuvoittamisesta tarjoamalla yrityksille tullaus- ja logistiikkapalveluita. Myöhemmin vastaan tuli ilmoitus oppisopimuskoulutuksesta, ja palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.  

- Perheellisenä koulun penkille lähteminen ei ole aina se toimivin ratkaisu, kun haluaa tehdä työurallaan muutoksia. Haaveilinkin oppivani uuden osaamisalan työn tekemisen kautta. Tullin oppisopimuskoulutuksessa tämä toteutuu juuri haluamallani tavalla, Maarit perustelee.

Monipuolinen perehdytys mahdollistaa työn aloittamisen nopeasti

Koulutus kestää 2–3 vuotta ja se koostuu eri asiakokonaisuuksiin keskittyvistä kursseista. Opiskelu alkoi neljän päivän orientaatiojaksolla Pasilassa, johon osallistuivat molempien osaamisalojen uudet oppislaiset. Kaikille yhteisten perehdytysten jälkeen oppislaiset siirtyivät virkapaikoilleen tutustumaan työympäristöön, työkaluihin ja työn perusteisiin. 

- Oli todella antoisaa tavata kaikki oppislaiset kasvotusten Pasilassa. Tämän jälkeen perehdytykset ja työ tehdään etänä ja vaihtuvissa kokoonpanoissa, joten on ollut helpompaa olla muihin kurssilaisiin yhteydessä, kun he tulivat tutuiksi orientaatiojaksolla, Maarit kertoo.

Työpaikalla tapahtuva perehdytys kesti kolme kuukautta. Alussa oppislaiset tutustutettiin tulliselvityksen perusteisiin, mikä on edellytyksenä varsinaisen työn aloittamiseksi. Oppislaiset pääsivät jo hyvin alkuvaiheessa käsittelemään yritysten tuontitullauksia. Maarit kehuu tätä koulutusmallia, sillä hän on oppinut paljon konkreettisen tekemisen kautta. 

- Kaikilla tullauskäsittelijöillä on sama näkymä järjestelmään, josta poimitaan ilmoituksia käsittelyyn aikajärjestyksessä. Me opiskelijat poimimme listalta sellaiset ilmoitukset, joita osaamme käsitellä. Työvuoromme on suunniteltu siten, että paikalla on aina joku, jolta voi kysyä apua, ja tietysti ollaan oppislaisten kesken yhteydessä ja autetaan toisiamme. 

Syventäviä kursseja on yhteensä neljä, jotka suoritetaan yksi kerrallaan. Kurssien aiheet ovat tavaratuntemus, tavaran vienti ja tavaran passitus, tullivalvonta ja tavaran tuonti. Kaikkiin kursseihin kuuluu tietty määrä verkko-opiskelua, joka suoritetaan itsenäisesti työn ohessa. Itseopiskelujaksoa seuraa lähijakso, jossa Tullin koulutuksesta järjestetään useamman päivän kestoinen koulutusjakso kaikille saman osaamisalan opiskelijoille. Lähijaksoa seuraa vielä itseopiskelua ja työssäoppimista, jota tukevat lähiesihenkilöt, perehdyttäjät sekä muut kollegat. Lopuksi kurssista annetaan näyttö.

Ensimmäinen syventävä kurssi alkoi tammikuussa. Kahden kuukauden pituisella kurssilla paneudutaan tavaratuntemukseen eli tavaroiden luokituksiin ja koodeihin, joita käytetään tullauksessa. 

- Koulutus on vasta alussa, mutta koen oppineeni jo paljon Tullista ja työstä tulliselvityksen parissa. Meille on nimetty neljä eri kollegaa, joiden kanssa saamme keskustella viikoittain eri aiheista ja esittää kysymyksiä. Eri henkilöiden kanssa keskustelemalla saan erilaisia näkökulmia ja arvokasta tietoa työhön ja organisaatioon liittyen. Koen, että perehdytys on hoidettu erinomaisesti, Maarit kiittelee.

Etätyö ja kehittymismahdollisuudet motivoivat 

Oppisopimuskoulutuksessa päivien sisältö vaihtelee. Välillä päivät täyttyvät opiskelusta ja toisinaan taas lähinnä työnteosta. Vaihtelu on Maaritin mukaan mielekästä ja aina oppii uutta.

- Vaikka käsittelisin koko päivän tullauksia, tapaukset voivat olla keskenään hyvin erilaisia. Jokaisesta tapauksesta voi oppia jotain uutta, minkä olen kokenut innostavaksi.

Parasta koulutuksessa on Maaritin mukaan ollut vapaus ja vastuu tehdä opittua työtä itsenäisesti. Yksin ei silti ole tarvinnut jäädä, jos vastaan on tullut kysymyksiä. Yllättävintä puolestaan on ollut se, että lähes kaikki on hoidettu etänä ja se on toiminut erittäin hyvin. Etätyössä haastavaa on se, että vastauksia voi joutua odottamaan hetken, kun kaveria ei voi nykäistä hihasta ja kysyä nopeasti neuvoa.  

- Minulla ei ole aiempaa kokemusta etätyöstä, joten olen yllättynyt positiivisesti, miten hyvin perehdytykset ja työnteko on toiminut etänä. Etätyön mahdollisuus oli itseasiassa yksi tekijä, jota etsin uudessa työssä. Kotoani ajaa tunnin Helsinkiin, joten pienten lasten äitinä koen käteväksi työmatkoissa säästetyn ajan. 

Maarit odottaa kovasti saavansa teoriaopintojen ja käytännön kokemuksen kautta vankan osaamisen tulliselvityksen tehtäviin sekä kokonaisvaltaisen ymmärryksen Tullin tehtävien laajuudesta. Hän yllättyi positiivisesti kuultuaan, että Tullissa tehdään tyypillisesti pitkiä työuria ja osaamista voi kehittää koulutusten lisäksi eri tehtävien kautta. 

- On hieno mahdollisuus, että Tullissa tehtäviä voi vaihtaa vaihtamatta työpaikkaa! Suosittelen ehdottomasti hakemaan oppisopimuskoulutukseen, jos arvostaa mahdollisuutta oppia uusi ammatti työn ohessa sekä tehdä osittaista etätyötä. Pidän myös siitä, että vaikka olen opiskelija, olen silti määräaikaisessa virkasuhteessa ja saan samat edut kuin muutkin Tullin työntekijät. 

Kiinnostuitko? Kaikki oppisopimuspaikat löydät Avoimet työpaikkamme -osiosta.