Hoppa till innehåll

Begränsningar

Bläddra bland frågorna eller skriv din fråga direkt i sökfältet nedan.

Skriv din fråga och sök svar

Vanliga frågor om restriktioner

En tobaksprodukt avsedd för upphettning är en tobaksprodukt enligt definitionen i tobakslagen. Införseln av tobaksprodukter avsedda för upphettning begränsas av införselförbudet som gäller för minderåriga, de kvantitativa begränsningarna och tidsgränserna för resandeinförsel, och förbudet mot införsel med hjälp av ett medel för distanskommunikation.

Den som inte har fyllt 18 år får inte föra in tobaksprodukter i landet. 

Om tobaksprodukterna avsedda för upphettning finns i förpackningar som inte är märkta med de varningsmärkningar på finska och svenska samt figurativa varningar som krävs, får du ta med högst 200 dosenheter eller 250 gram av produkten i lösvikt hem från resan. Med dosenhet avses enligt tobakslagen den mängd av produkten som används på en gång.

Om du bor i Finland och anländer till Finland från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) på något annat sätt än med flyg och din resa har varat högst 24 timmar, får du inte föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor i landet.
Undantag: Du får föra in tobaksprodukter och nikotinvätskor till Finland om det är uppenbart att du har skaffat dem före din utresa från Finland.

Om du bor utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och anländer till Finland på något annat sätt än med flyg och vistas i Finland i högst tre dygn för något annat ändamål än en genomresa, får du inte föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor till Finland.
Undantag: Du får föra in tobaksprodukter och nikotinvätskor i landet om det är uppenbart att produkterna är avsedda för ditt eget personliga bruk under vistelsen i Finland.

Om du anländer från ett område utanför EU:s tull- och skatteområde eller från ett område som hör till EU:s tullområde men inte till dess skatteområde får du skattefritt för eget bruk föra in tobaksprodukter avsedda för upphettning till ett värde av 300 euro i vägtrafik och till ett värde av 430 euro i luft- och sjötrafik. Läs mer om resandeinförsel.

En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot via ett medel för distanskommunikation beställda tobaksprodukter per post, som varutransport eller på något annat sätt från ett land utanför Finland.

Införsel av utrustning med vilken tobaksprodukter avsedda för upphettning används omfattas i regel inte av restriktioner.


Nej, det får du inte. Alla frön avsedda att planteras kräver sundhetscertifikat.


Nej, det får du inte. En resande ska föra med sig sina egna mediciner i sitt eget bagage. Läkemedelspreparat som ordinerats med recept är alltid personliga och ska innehas av den person som de ordinerats till.


För att alkohol som förs in av en resande ska kunna betraktas som en icke-kommersiell, skattefri gåva som förs in för eget bruk, ska den uppfylla vissa kriterier för gåvor. Gåvan måste vara helt vederlagsfri och sporadisk. Om den som för in alkoholen får något som helst direkt eller indirekt vederlag eller ersättning för den, är det inte längre fråga om en gåva, utan då handlar det om kommersiell överlåtelse av alkohol.

Begreppet gåva omfattar även en viss grad av oförutsebarhet, vilket betyder att överlåtelse av alkohol som sker regelbundet inte kan anses som en gåva även om det sker utan vederlag. Gåvan får inte heller vara särskilt utvald av mottagaren och den får inte skänkas i representations- eller reklamsyfte. Gåvan får endast skänkas till en privatperson.

Gåvan behöver inte vara förknippad med en bemärkelsedag, utan skänkandet av gåvan kan på annat sätt basera sig på ett personligt förhållande mellan givaren och mottagaren.

Med gåva avses dock inte exakt detsamma som vederlagsfri överlåtelse. Därför uppfylls inte kriterierna för en gåva då en resande som fört in en stor mängd alkohol överlåter allt eller en stor del av alkoholen till en obestämd grupp privatpersoner (t.ex. till arbetskamrater, föreningsmedlemmar, grannar) för att användas fritt, även om överlåtelsen sker vederlagsfritt.

Läs mer: Alkohol i gåvoförsändelsen

 


För att kunna reda ut om arten är hotad, behöver du veta dess tvådelade vetenskapliga namn och om exemplaret är fött och uppvuxet i fångenskap. Säljaren borde alltid kunna berätta av vilken art produkten är tillverkad och om man behöver tillstånd för att föra in den. Som importör är du alltid ansvarig för de varor som du för med dig.

Om tillstånd behövs ska du söka det på förhand. I Finland beviljas tillstånden av Finlands miljöcentral (SYKE). Kontrollera alltid export- och importvillkoren på förhand hos CITES-tillståndsmyndigheten. 

Köp inte en produkt om du inte är säker på om det är fråga om en växt, ett djur eller något annat exemplar som kräver tillstånd. Läs mer om hotade arter och tillståndskrav på Miljöförvaltningens webbplats.


Om du inte går i land i Mariehamn/Åland kan du föra in alkohol som anskaffats i ett annat EU-land på samma sätt som från ett EU-land.


Högst 2 kg.


Från ett land utanför EU kan du skattefritt föra in 1 liter starka alkoholdrycker (mer än 22 volymprocent) eller 2 liter andra alkoholdrycker (max 22 volymprocent) samt därtill 4 liter icke-mousserande vin och 16 liter öl. Om du för in mer än så måste du betala importskatter (tull + alkoholskatt + moms) för den överskjutande delen.

Vid införsel från EU-länder finns det inga kvantitativa begränsningar, men du ska vid begäran visa upp en tillförlitlig utredning för tullmyndigheten om att dryckerna är avsedda för ditt eget bruk, om du för in mer än 110 liter öl, 90 liter vin (av vilket högst 60 l mousserande vin), 20 liter mellanprodukter och 10 liter etylalkohol.


En privatperson som anländer till Finland får för eget personligt bruk medföra sammanlagt högst 1 000 gram tuggtobak, tobak för användning i näsan och tobak för användning i munnen (snus) per kalenderdygn. Dessa tobaksprodukter får inte föras in som gåva.

Den som inte har fyllt 18 år får inte föra in tobaksprodukter i landet.

Mer information: Resandeinförsel av tobaksprodukter


Enligt tobakslagen får en privatperson som anländer till Fastlandsfinland från Åland för eget personligt bruk medföra sammanlagt högst 1 000 gram tuggtobak, tobak för användning i näsan och tobak för användning i munnen (snus) per kalenderdygn. Dessa tobaksprodukter får inte föras in som gåva.

Läs mer: Resandeinförsel av tobaksprodukter                 

 


När du för in alkohol från en resa ska den vara avsedd för ditt eget bruk, och från länder utanför EU ska införseln ske sporadiskt. Resandeinförseln från EU-länder kan också anses vara kommersiell, dvs. skattepliktig, om den sker ofta. I lagstiftningen fastställs inte närmare när införseln anses ske sporadiskt eller ofta. Ärendet avgörs från fall till fall på basis av de uppgifter och omständigheter med anknytning till fallet som vid tidpunkten för införseln är kända för den övervakande myndigheten.


Long drink-drycker tillverkas både genom jäsning och genom att blanda drycken med etylalkohol. Kontrollera alltid på dryckens förpackning, på flaskan eller på burken hur den har tillverkats.

Long drink som tillverkats genom jäsning räknas som vin och har referensnivån 90 liter. Long drink som tillverkats genom att blanda drycken med etylalkohol räknas som annan alkoholdryck och har referensnivån 10 liter.

Referensnivåerna är inte importrestriktioner. Varje referensnivå (öl, vin, mellanprodukter och andra alkoholdrycker) följs separat. Om referensnivåerna för införsel överskrids ska importören redogöra för att alkoholdryckerna införs för eget bruk.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


Referensnivåerna för införsel av alkohol är inte importrestriktioner. Om du har ett trovärdigt skäl och kan bevisa det, kan detta vara en godkännbar motivering för införsel av alkohol som överskrider referensnivåerna.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


Det kan du. Referensnivåerna är inte importrestriktioner. Varje referensnivå (öl, vin, mellanprodukter och andra) följs separat. Om man för in mindre av en dryck i en referensnivå påverkar detta inte rättigheten att föra in drycker som hör till andra referensnivåer.

En resandes redovisningsskyldighet gällande villkoren för eget bruk uppstår när någon av referensnivåerna överskrids.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


De flesta länder har egna restriktioner när det gäller införsel av läkemedel. Resanden ska ta reda på vilka restriktioner som gäller för införsel i destinationslandet. Mera information om restriktionerna får du t.ex. från destinationslandets myndigheter. Finska tullen ger inte information om andra länders importrestriktioner.

Ta recepten med dig på resan. Med dem kan du vid behov bevisa att du har rätt att ha med dig dina personliga läkemedel. Om du har elektroniska recept på dina läkemedel (eRecept) ta med något av följande på resan:

  • patientanvisning utskriven av läkare. I anvisningen uppräknas alla läkemedel som du blivit ordinerad på samma gång.
  • sammanställning över dina recept från apoteket.
  • sammanställning över dina recept som du kan skriva ut från Nationella hälsoarkivets tjänst (Kanta) med dina nätbankskoder.

Mer information:


Du får föra in en begränsad mängd veterinärmedicinska läkemedel och endast om du har sällskapsdjuret med dig. Om läkemedlet kräver recept i Finland, ska du ha receptet med dig. Införsel av egenvårdsmediciner kräver inte recept.

Du får endast föra in läkemedel i en mängd som motsvarar en månads förbrukning. Om produkten går att köpa i en butik ska du kontrollera att den inte innehåller biocider. Om produkten är en biocid ska den vara registrerad, och den får inte ingå i listan över förbjudna biocidämnen.

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes - Biocider


Varje land har sin egen lagstiftning gällande läkemedel, och därför lönar det sig att alltid ta med recepten på en resa. Frågor om vilka krav på läkemedel som gäller i destinationslandet kan du ställa till landets ambassad. Vid ankomst till Finland ska du ha recepten och en läkarskriven patientanvisning med dig.

Läs mer: Läkemedel

 


Ja, det kan du. Enligt ordningslagen är införsel av slidknivar och svärd inte förbjudet, men det finns begräsningar för innehav av dem på allmän plats.

Läs mer:


Du kan inte beställa knogjärn, stiletter eller kaststjärnor från utlandet, eftersom införsel av dem är förbjudet.

Läs mer:


Du kan beställa läkemedel som motsvarar 3 månaders användning från EES-området, förutsatt att vissa villkor uppfylls.

Observera att import av receptbelagda läkemedel kräver ett recept.

Läs mer: Läkemedel


Införseln av nikotinfria vätskor som är avsedda för användning i elektroniska cigaretter eller av apparater för engångsbruk som liknar elektroniska cigaretter och som är färdigt fyllda med nikotinfri vätska begränsas inte i tobakslagen. Man ska dock beakta att när man beställer produkter från utlandet, kan det hända att nikotinhalten inte har märkts på produkterna på ett korrekt sätt. Om Tullen vid införseln misstänker att produktens nikotinhalt inte har angetts korrekt, kan produkten undersökas vid Tullaboratoriet.

Både nikotinhaltiga och nikotinfria e-cigarettvätskor är punktskattepliktiga produkter.

Läs mer: Nätbeställning av tobaksprodukter
Skatteförvaltningen, punktskatt på tobak


Ja, det kan du. Nikotinpåsar klassificeras fr.o.m. den 4 april 2023 inte längre som läkemedel. Läs mera i vårt meddelande: Nikotinpåsar klassificeras inte längre som läkemedel (4.4.2023)

Beakta dock att Fimeas ändrade riktlinje inte påverkar nikotinpåsar som används i munhålan, när de  är avsedda att användas som läkemedel och beviljats försäljningstillstånd som läkemedel. Dessa nikotinpreparat marknadsförs t.ex. för att användas vid avvänjning från tobak och vid behandling av abstinenssymptom.

Punktskatt på tobak ska betalas för rökfria nikotinprodukter från och med den 1 januari 2024. Läs mer om tobaksskatt på Skatteförvaltningens webbplats.


En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot med hjälp av ett medel för distanskommunikation anskaffade tobaksprodukter, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor per post, som varutransport eller på något annat sätt från andra länder.

Med ett medel för distanskommunikation avses telefon, post, television och datanät samt andra medel som kan användas för ingående av avtal utan att parterna är samtidigt närvarande.

Läs mer: Nätbeställning av tobaksprodukter

 


I tobakslagen avses med tobak för vattenpipa en tobaksprodukt som kan förbrukas enbart genom en vattenpipa. Införseln av tobak för vattenpipa begränsas av införselförbudet som gäller för minderåriga, de kvantitativa begränsningarna och tidsgränserna för resandeinförsel, och förbudet mot införsel med hjälp av ett medel för distanskommunikation.

Den som inte har fyllt 18 år får inte föra in tobaksprodukter i landet.

Du kan till Finland föra in högst 250 gram tobak för vattenpipa vars förpackningar inte har de varningsmärkningar på finska och svenska samt figurativa varningar som krävs. Resandeinförsel av örtprodukter för rökning från Åland till Fastlandsfinland omfattas inte av mängdbegränsningarna.

Om du bor i Finland och anländer till Finland från ett land utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) på något annat sätt än med flyg och din resa har varat högst 24 timmar, får du inte föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor i landet.
Undantag: Du får föra in tobaksprodukter och nikotinvätskor till Finland om det är uppenbart att du har skaffat dem före din utresa från Finland.

Om du bor utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och anländer till Finland på något annat sätt än med flyg och vistas i Finland i högst tre dygn för något annat ändamål än en genomresa, får du inte föra in tobaksprodukter eller nikotinvätskor till Finland.
Undantag: Du får föra in tobaksprodukter och nikotinvätskor i landet om det är uppenbart att produkterna är avsedda för ditt eget personliga bruk under vistelsen i Finland.

Du kan skattefritt och tullfritt föra in 250 gram tobak för vattenpipa som inte innehåller tobaksplanta från områden utanför EU:s tull- och skatteområde och från områden inom EU:s tullområde men utanför dess skatteområde.

En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot via ett medel för distanskommunikation beställda tobaksprodukter per post, som varutransport eller på något annat sätt från ett land utanför Finland.

Läs mer: Resandeinförsel av tobaksprodukter


En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot med hjälp av ett medel för distanskommunikation anskaffade tobaksprodukter, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor per post, som varutransport eller på något annat sätt från andra länder. I konsumentskyddslagen avses med ett medel för distanskommunikation telefon, post, television och datanät samt andra medel som kan användas för ingående av avtal utan att parterna är samtidigt närvarande.

Med elektronisk cigarett avses en produkt som kan användas för inandning av nikotinånga via ett munstycke eller en beståndsdel av en sådan produkt. Det saknar betydelse huruvida anordningen är färdigt fylld med nikotinvätska för engångsbruk eller ska återanvändas med hjälp av en påfyllningsbehållare. I tobakslagens förarbeten anges att även om tillverkaren uppger att anordningen endast är avsedd för inandning av nikotinfri vätska, ska anordningen ändå anses vara en elektronisk cigarett, om den i fråga om sina egenskaper även lämpar sig för förångning av nikotinvätska. Engångsanordningar som är färdigt fyllda med nikotinfri vätska för förångning uppfyller däremot inte tobakslagens definition på elektroniska cigaretter.

Beståndsdelar i en elektronisk cigarett är till exempel nikotinpatroner och behållare, samt en del som inte innehåller nikotinpatron eller behållare. Som elektroniska cigaretter betraktas alltså förutom hela anordningar även reservdelar och delar som konsumenten själv kan montera ihop till en elektronisk cigarett.

Det finns flera olika anordningar och delar på marknaden och därför kan Tullen inte utan undersökning veta om en viss förångare eller dess delar uppfyller tobakslagens definition på elektroniska cigaretter. Vid oklara situationer stoppar vi försändelsen och undersöker ärendet i samarbete med Valvira. Tullen meddelar inte förhandsavgöranden om huruvida en viss förångare eller dess delar uppfyller tobakslagens definition på elektroniska cigaretter.


En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot med hjälp av ett medel för distanskommunikation anskaffade tobaksprodukter, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor per post, som varutransport eller på något annat sätt från andra länder. I konsumentskyddslagen avses med ett medel för distanskommunikation telefon, post, television och datanät samt andra medel som kan användas för ingående av avtal utan att parterna är samtidigt närvarande.

Med elektronisk cigarett avses en produkt som kan användas för inandning av nikotinånga via ett munstycke eller en beståndsdel av en sådan produkt. Det saknar betydelse huruvida anordningen är färdigt fylld med nikotinvätska för engångsbruk eller ska återanvändas med hjälp av en påfyllningsbehållare. I tobakslagens förarbeten anges att även om tillverkaren uppger att anordningen endast är avsedd för inandning av nikotinfri vätska, ska anordningen ändå anses vara en elektronisk cigarett, om den i fråga om sina egenskaper även lämpar sig för förångning av nikotinvätska. Engångsanordningar som är färdigt fyllda med nikotinfri vätska för förångning uppfyller däremot inte tobakslagens definition på elektroniska cigaretter.

Tobakslagen tillämpas inte på sådana produkter på vilka lagen om produkter och utrustning för hälso- och sjukvård (629/2010) tillämpas.

Om en produkt har klassificerats som produkt eller utrustning för hälso- och sjukvård, ska den uppfylla kraven för dessa. Detta tar sig uttryck i att produkten i EU ska vara CE märkt. Med produkter och utrustning för hälso- och sjukvård avses instrument, apparater, anordningar, programvara, material och andra produkter eller annan utrustning som används separat eller i kombinationer samt sådan programvara som behövs för att produkten eller utrustningen ska fungera på behörigt sätt, och som tillverkaren avsett för användning på människor vid

a) påvisande, förebyggande, övervakning, behandling eller lindring av sjukdom,

b) påvisande, övervakning, behandling, lindring eller kompensation av en skada eller en funktionsnedsättning,

c) undersökning, ersättning eller ändring av anatomin eller av en fysiologisk process, eller

d) befruktningskontroll.

Produkterna och utrustningen för hälso- och sjukvård övervakas av Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården (Valvira).

Om det är fråga om en elektrisk apparat, ska den också uppfylla kraven gällande elapparater. Säkerhets- och kemikalieverket Tukes är tillsynsmyndighet för elapparater.


Obearbetade teblad kan du inte föra in utan sundhetscertifikat.


Tullen övervakar växtbaserade livsmedel som förs in i landet, men privatpersoners införsel av kryddor för eget bruk eller som gåva omfattas inte av övervakningen. Kryddorna innebär dock risker eftersom de till exempel kan innehålla mögeltoxiner eller salmonella. Vissa kryddor har intensivövervakats av EU just därför att de konstaterats orsaka problem för hälsan. Dålig kvalitet upptäcks bara med laboratorieundersökningar.


Du ska först kontrollera CITES-begränsningarna gällande musslor på Miljöcentralens webbplats.

För ditt eget bruk får du utan veterinär gränskontroll föra in högst 20 kg döda ätbara musslor. Du får också föra in stenar, men korallerna omfattas av CITES-begränsningar.


Ja, det kan du, om de är torkade. Om de är färska, ska du ha ett sundhetscertifikat.


Läkemedelspreparat har alltid en försäljningsförpackning och en bipacksedel samt eventuellt en blisterförpackning. Du ska ha dessa med på resan. Detta snabbar upp övervakningen och underlättar identifieringen av produkten.


Det är nästan omöjligt att själv göra varningsmärkningar på tobaksprodukter.

Tobaksdirektivet förutsätter att varje detaljhandelsförpackning för tobaksvaror för rökning ska ha en hälsovarning bestående av både en varningstext och ett färgfoto som är förknippat med texten. Kraven på varningsmärkningar gäller också detaljhandelsförpackningar för nikotinvätskor i elektroniska cigaretter eller påfyllningsbehållare och för örtprodukter för rökning.

En privatperson får bara föra in en viss mängd produkter som saknar varningsmärkningar på finska och svenska om produktens negativa effekter för hälsan samt i fråga om tobaksprodukter också figurativa varningar.

Social- och hälsovårdsministeriets har gett närmare bestämmelser om märkningarnas text, bilder, typsnitt och punktstorlek, färg, ram, yta, hur märkningarna ska placeras, alterneras och fästas och att de inte ska brytas, samt om annan definiering. Hälsovarningarna ska enligt huvudregeln tryckas på ett sådant sätt att de inte kan avlägsnas eller utplånas, de ska vara helt synliga och de får inte brytas när detaljhandelsförpackningen öppnas. Hälsovarningarna får inte på något sätt dölja detaljhandelsförpackningens skattemärken eller prisetiketter, lokaliserings-, spårnings- eller säkerhetsmärkningar och de får inte störa märkningarnas läsbarhet. Det är nästan omöjligt att uppfylla alla ovannämnda krav t.ex. genom att själv klistra varningsmärkningarna på produkterna.

Läs mer: Resandeinförsel av tobaksprodukter

 


Ja, det kan du. Du måste dock själv be din läkare skriva ut ett recept till dig som heter ”Recept för inköp utomlands”, som godtas annanstans i Europa. Läkemedelspreparatet ska också ha ett försäljningstillstånd i landet varifrån du köper det.

Som resandeinförsel får du från ett EES-land till Finland föra in läkemedelspreparat i en mängd som motsvarar högst ett års förbrukning. Per post får du från ett EES-land beställa läkemedelspreparat i en mängd som motsvarar högst tre månaders förbrukning.

Mera information får du från Social- och hälsoministeriets webbsida Europeisk läkemedelsförskrivning eller från webbplatsen EU-hälsovård.fi.


Du kan inte skicka läkemedel till Finland eftersom det är förbjudet för privatpersoner att skicka läkemedel till en annan privatperson.

Läs mer: Läkemedel

 


Ja. Du får föra med dig smaksatta tobaksprodukter och nikotinvätskor till Finland från en utlandsresa, eftersom införseln av dessa produkter inte särskilt förbjudits i tobakslagen. Beakta dock tobakslagens kvantitativa begränsningar och tidsgränser för resandeinförseln.

Den som inte har fyllt 18 år får inte föra in tobaksprodukter eller nikotinvätska i landet.

Läs mer: Införselrestriktioner och -förbud enligt tobakslagen


 


Om din beställning levereras till dig från EU behöver du inte förtulla försändelsen eller betala importskatter till Tullen.

Beakta att privatinförsel av matvaror av animaliskt ursprung avsedda för sällskapsdjur är förbjuden från länder utanför EU.


I tobakslagen avses med

  • tobaksprodukter produkter som kan förbrukas och som helt eller delvis består av tobak (nicotiana). Nikotinvätska som används i elektroniska cigaretter regleras inte som tobaksprodukt utan i enlighet med en specialbestämmelse som nikotinvätska.
  • rökfria tobaksprodukter tuggtobak, tobak för användning i näsan, tobak för användning i munnen och andra tobaksprodukter som inte förbrukas via förbränning.
  • tobaksprodukter för rökning andra tobaksprodukter än rökfria tobaksprodukter. Sådana är till exempel cigaretter, cigarrer och rulltobak. I enlighet med tobaksdirektivet anses även tobak för vattenpipa vara tobaksprodukt för rökning när tobakslagen tillämpas.
  • röktillbehör ett tillbehör eller redskap som huvudsakligen är avsett att användas vid tobaksrökning eller för förberedelse till tobaksrökning. Till exempel cigarettpapper och pipor är röktillbehör.
  • cigarett en sådan tobaksrulle som avses i 4 § 1 mom. i lagen om tobaksaccis (1470/1994)
  • cigarr en sådan tobaksrulle som avses i 3 § 1 mom. i lagen om tobaksaccis.
  • cigarill en cigarr vars vikt per styck är högst tre gram.
  • rulltobak tobak som konsumenter eller detaljhandelsaffärer kan använda för att göra cigaretter. Tobak som kan användas både som rulltobak och genom vattenpipor ska anses vara rulltobak.
  • piptobak tobak som kan förbrukas via förbränning och uteslutande är avsedd för användning i pipa.
  • tobak för vattenpipa en tobaksprodukt som kan förbrukas enbart genom en vattenpipa.
  • tuggtobak en rökfri tobaksprodukt uteslutande avsedd att tuggas.
  • tobak för användning i näsan en rökfri tobaksprodukt som kan konsumeras via näsan.
  • tobak för användning i munnen alla tobaksprodukter för användning i munnen som helt eller delvis är framställda av tobak och som tillhandahålls i pulver- eller partikelform eller i någon kombination av dessa former, utom sådana som är avsedda att inhaleras eller tuggas.
  • örtprodukt för rökning ett tobakssurrogat som är framställt av växter och som kan förbrukas via förbränning. Produkten innehåller inte tobaksplanta utan andra växter, såsom örter eller frukter, och är avsedd att förbrukas via förbränning. Till exempel så kallade örtcigaretter samt tobaksfria örtblandningar för rökning i vattenpipa är örtprodukter för rökning.
  • elektronisk cigarett en produkt som kan användas för inandning av nikotinånga via ett munstycke eller en beståndsdel av en sådan produkt.
  • nikotinvätska vätska som innehåller nikotin och är avsedd för förångning med hjälp av en elektronisk cigarett och som inte innehåller mer nikotin än 20 milligram per milliliter och inte ska användas för de ändamål som avses i 3 § 1 mom. i läkemedelslagen (395/1987).
  • nikotinfri vätska för förångning annan vätska än nikotinvätska som är avsedd för förångning med hjälp av en elektronisk cigarett eller på något annat motsvarande sätt.
  • påfyllningsbehållare en behållare som innehåller nikotinvätska och som kan användas för att fylla på en elektronisk cigarett.

I EU-länder kan man bara sälja och använda radioutrustningar som uppfyller EU-kraven. Radioutrustningar som säljs i länder utanför EU och EES uppfyller nödvändigtvis inte dessa krav. Utrustningarna kan fungera på fel frekvens, med för stor effekt eller vara annars inkompatibla med de radioutrustningar och -system som används inom EU. Radioutrustningar som har för stor effekt eller fel frekvens kan medföra störningar för andra användare av radioutrustningar. Utländska nätbutiker kan saluföra radioutrustningar som fungerar på fel frekvens eller med för stor effekt, men import av sådana utrustningar till Finland samt återförsäljning och användning av dem i Finland är förbjudet.

CE-märkning är ett tecken på att tillverkaren har sett till att utrustningen uppfyller EU-kraven. När du beställer radioutrustningar från länder utanför EU kontrollera att utrustningen har en CE-märkning. Därtill lönar det sig att kontrollera på förpackningen, i bruksanvisningen eller hos säljaren om användningen av utrustningen i Finland omfattas av begränsningar.

Mera information finns på Transport- och kommunikationsverkets webbplats:


Kraven gällande införsel av djur varierar beroende på om djuret förs in från ett EU-land eller från ett land utanför EU och om införseln sker i kommersiellt syfte eller inte. Kontrollera införselkraven från Livsmedelsverket.

Mer information om införselrestriktioner för veterinärmedicinska läkemedel ges av Fimea.

Läs mer: Sällskapsdjur med på resa
Läs mer: Köp av sällskapsdjur från utlandet
Läs mer: Sällskapsdjur med vid flytt 


CITES-produkter är hotade djur och växter samt delar eller produkter av dem. Införsel av dem är förbjudet eller kräver tillstånd. Mera information: Miljo.fi

  • Sällskapsdjur (t.ex. papegojor, landsköldpaddor och många reptiler) och växter (t.ex. orkidéer)
  • Kosmetika och läkemedel som innehåller delar av CITES-arter 
  • Kläder och accessoarer (t.ex. vargskinnspäls eller väska av krokodilskinn)
  • Jakt- och fiskeutrustning (t.ex. fluga med björnhår)
  • Fisk och produkter av fisk (t.ex. stör, kaviar, ål).

Varje land fastställer själv på nationell nivå vilka ämnen som där klassificeras som läkemedelssubstanser. I Finland är Fimea den ansvariga myndigheten som fastställer om ett ämne eller preparat är ett läkemedel och om det kräver recept. Vid klassificeringen tar man i beaktande ämnets sammansättning och användningsändamål, uppgifter som angetts vid marknadsföringen av preparatet samt vetenskapliga uppgifter.


Med totalreformen av tobakslagen genomfördes EU:s tobaksdirektiv (2014/40/EU).

Tobakslagen (549/2016) bereddes av social- och hälsovårdsministeriet, som har hand om den allmänna ledningen och styrningen av efterlevnaden av tobakslagen. Enligt tobakslagen är Tullen den verkställande myndigheten, som ska övervaka att de införselförbud och införselrestriktioner som föreskrivs i lagen följs. Tullens uppgifter omfattar också granskning och övervakning av EU:s inre trafik och införsel från Åland till övriga Finland.


Förfalskade produkter kan utgöra en fara för hälsan och den allmänna säkerheten. Särskilt riskfyllda är mediciner, livsmedel, reservdelar till fordon och elektrisk utrustning.

Det finns ingen tillförlitlig forskningsbaserad information om kvaliteten på förfalskade produkter. Till exempel kan ett klädesplagg antändas eller orsaka allergi, eller skadliga ämnen avsöndras eller delar lossa från leksaker. Material som används i dessa produkter kan i värsta fall orsaka cancer. Förfalskade reservdelar i fordon kan leda till felfunktioner och olyckor, och förfalskad elektronik kan leda till kortslutningar.

En förfalskad produkt har ingen garanti, och det är ingen som bär ansvaret om produkten går sönder eller orsakar skada.

Produktförfalskning är en bransch som omsätter enorma summor som används till att finansiera organiserad brottslighet.

Förfalskningarna äter upp marknaden för äkta produkter. Som en följd av detta går uppskattningsvis 100 000 jobb förlorade i Europa årligen.

Produktförfalskningar bidrar inte till skatteinkomster. Samhället måste därmed samla in medel för sin verksamhet från andra källor, till exempel från din löneinkomst.

Försäljningen av piratkopior av musikupptagningar, dataprogram, filmer och liknande produkter berövar upphovsmakarna deras arbetsinkomst.

Maximistraffet för brott mot immateriella rättigheter är två år fängelse.

Läs mer: Produktförfalskningar och nätköp


Vilka räknas som familjemedlemmar vid införsel av alkohol?
I regel räknas alla som bor på samma adress och i samma hushåll som familjemedlemmar. Däremot, om släktingar i rakt uppstigande eller nedstigande led (föräldrar, barn, mor- och farföräldrar) för in alkohol åt varandra till släktfester (t.ex. bröllop, födelsedagsfester eller andra stora bemärkelsedagar) utan ersättning, dvs. som en gåva, så anses denna alkoholinförsel också vara införsel för eget bruk, även om inte släktingarna bor på samma adress och hör till samma hushåll.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


Med myggmedel avses biocidämnen som fördriver myggor. När du skaffar myggmedel ska det ha Säkerhets- och kemikalieverkets (Tukes) godkännande, dvs. det ska finnas Tukes tillståndsnummer på förpackningen. 

Privatpersoner kan föra in myggskydd som resandeinförsel eller beställa dem via nätet så länge som det inte med myggskydden medföljer myggmattor som saknar Tukes tillståndsnummer.

Mera om myggmedel på Tukes webbplats 


Snus, tuggtobak och tobak för användning i näsan är enligt tobakslagen rökfria tobaksprodukter, och det är förbjudet att skaffa och ta emot dessa produkter per post eller på något annat motsvarande sätt från andra länder.

Läs mer: Nätbeställning av tobaksprodukter


Privatpersoner får inte beställa eller föra in fyrverkeripjäser till Finland från ett land utanför europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Fyrverkeripjäser kan beställas och föras in till Finland från EES. Beakta att i Finland sköter emellertid Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) övervakningen av fyrverkeripjäser. Till EES hör medlemsstaterna i Europeiska unionen samt Norge, Island och Liechtenstein.


Tobaksfria örtblandningar för rökning i vattenpipa är enligt tobakslagen örtprodukter för rökning. Införsel av örtprodukter av rökning omfattas av de kvantitativa begränsningarna för resandeinförsel och förbudet mot införsel med hjälp av ett medel för distanskommunikation.

Du får föra in högst 200 enheter färdigrullade produkter och 250 gram produkter i lösvikt av örtprodukter för rökning vars förpackningar inte har de varningsmärkningar på finska och svenska som krävs. Resandeinförsel av örtprodukter för rökning från Åland till övriga Finland omfattas inte av mängdbegränsningarna.

Du kan skattefritt och tullfritt föra in 250 gram tobak för vattenpipa som inte innehåller tobaksplanta från områden utanför EU:s tull- och skatteområde och från områden inom EU:s tullområde men utanför dess skatteområde.

En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot via ett medel för distanskommunikation beställda örtprodukter för rökning per post, som varutransport eller på något annat sätt från ett land utanför Finland.


Nikotinvätska som inte innehåller mer nikotin än 20 milligram per milliliter och inte ska användas för de ändamål som avses i 3 § 1 mom. i läkemedelslagen (395/1987) omfattas av tobakslagen. En privatperson får inte från en näringsidkare skaffa eller ta emot med hjälp av ett medel för distanskommunikation anskaffade tobaksprodukter, elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor per post, som varutransport eller på något annat sätt från andra länder.

I konsumentskyddslagen avses med ett medel för distanskommunikation telefon, post, television och datanät samt andra medel som kan användas för ingående av avtal utan att parterna är samtidigt närvarande.

En privatperson får inte föra in, skaffa och ta emot per post eller på något annat motsvarande sätt från andra länder sådan nikotinhaltig vätska för förångning med hjälp av en elektronisk cigarett vars nikotinkoncentration överstiger 20 milligram per milliliter eller som har ett användningsändamål enligt 3 § 1 mom. i läkemedelslagen.

 


                            

Frågor?

Fråga tullrådgivningen mån–fre 8–16.15

Var vänlig och bekanta dig med de vanligaste frågorna.

Kontakta Posten om du har frågor gällande postpakets ankomst, innehåll eller behandlingsavgift.

Tullrådgivning