Åland

Om du inte är huvudanvändare, kontrollera då att du har rätt att göra tullklarering med din Katso-kod. Kontakta Skatteförvaltningen som administrerar Katso-koderna.


En vara anses begagnad när den inte längre kan säljas momsfritt, vanligtvis efter att en privatperson eller ett företag utan rätt till momsavdrag i månadsdeklarationen till Skatteförvaltningen ägt varan.


Oktober. Tidigare perioder anmäler du som kontantkund. Om ALA-programmet inte låter dig göra sammandragsdeklarationen för oktober kontakta Mariehamns Tull.


Ja, skattegränsnumret beviljas till ett visst FO-nummer. Lämna in en ny ansökan på blankett 580r.


Ja, frakten ingår i det momsvärde som du betalar moms på till Tullen. Fraktens momsprocent är densamma som varans momsprocent.


Lagstiftningen säger inget  om att egna varor eller överföringar mellan huvudkontor och filial skulle vara befriade från moms när de förs över skattegränsen.


Lagstiftningen säger inget  om att leasingvaror skulle vara befriade från moms när de förs över skattegränsen.


Om kreditfakturan gäller ett inköp som skett samma månad tas det upp som två rader i skattedeklarationen, en rad för inköp (+) och en rad för kreditering (-).  Om returen skett en annan månad än försäljningen får man inte göra avdrag i skattedeklarationen.


I första hand är det leveransdatumet som avgör till vilken period en leverans hör. Om man inte vet leveransdatumet kan man som följande alternativ anmäla leveransen utgående från fakturadatumet.


                            

Ta kontakt

Fråga tullrådgivningen må-fr 8-16

Vår tjänst är just nu ofta överbelastad, var vänlig och bekanta dig också med de vanligaste frågorna.

Kontakta Posten om du har frågor gällande postpakets ankomst, innehåll eller behandlingsavgift.

Tullrådgivning


Nyckelord Åland

Vi vill utveckla vår webbplats tillsammans med våra kunder. Klicka på "Skicka utvecklingsförslag" nedan för att ge ditt utvecklingsförslag.

Skicka utvecklingsförslag