Inför resan

Innan du reser, ta del av våra råd på de här sidorna. Information om destinationslandets importrestriktioner och -bestämmelser får du t.ex. från landets ambassad eller myndigheter. Finska tullen ger inte information om andra länders bestämmelser.

Konsekvenserna av sanktionerna mot Ryssland

När du reser från Finland till Ryssland:

 • Det är förbjudet att föra ut lyxvaror, dvs. produkter värda mer än 300 euro till Ryssland. Lyxvaror är till exempel smarta enheter, smycken och sportutrustning.  
 • För tillfället kan man inte föra fritidsbåtar eller vattenskotrar från Finland till Ryssland.

När du reser från Ryssland till Finland: 

 • Införsel av alkohol och bränsle omfattas av restriktioner.
 • All import av cigaretter, cigariller och cigarrer är förbjuden. 
 • Det lönar sig inte för resande att medföra båtar eller vattenskotrar från Ryssland till Finland under en semesterresa, eftersom de inte får föras tillbaka till Ryssland.
 • Det är inte tillåtet att anlända med en fritidsbåt från Ryssland till hamnar och slussar i Finland. Det är också förbjudet att anlända från Ryssland till Finland via Saima kanal.
   

Beakta att import- och exportbestämmelserna kan ändras mycket snabbt på grund av sanktionerna. 

Mera information på sidan: Rysslands attack mot Ukraina 

Import- och exportsanktionerna för varor gäller också privatpersoner som överskrider östgränsen

Beakta följande

Om du tar med dig personliga värdesaker utanför EU kan du vid Tullen vid utresa fylla i ett intyg över resgods, som är avsett för privatpersoner och med vilket du visar för Tullen att du haft varorna med dig redan när du reste ut.

Om du tar med dig varor till utlandet i kommersiellt syfte t.ex. för försäljning eller tillfälligt för en mässa eller reparation ska du lämna in en elektronisk exportdeklaration till Tullen.


Gränsbevakningsväsendet svarar för gränskontroll av personer vid gränsövergångsställen. Om du har frågor om resedokument ta kontakt med Gränsbevakningsväsendet. Gränsbevakningsväsendets kontaktuppgifter och anvisningar om resedokument finns på www.raja.fi.

Mera information om resedokument för finska medborgare hittar du på utrikesministeriets webbplats.


De flesta länder har egna restriktioner när det gäller införsel av läkemedel. Resanden ska ta reda på vilka restriktioner som gäller för införsel i destinationslandet. Mera information om restriktionerna får du t.ex. från destinationslandets myndigheter. Finska tullen ger inte information om andra länders importrestriktioner.

Ta recepten med dig på resan. Med dem kan du vid behov bevisa att du har rätt att ha med dig dina personliga läkemedel. Om du har elektroniska recept på dina läkemedel (eRecept) ta med något av följande på resan:

 • patientanvisning utskriven av läkare. I anvisningen uppräknas alla läkemedel som du blivit ordinerad på samma gång.
 • sammanställning över dina recept från apoteket.
 • sammanställning över dina recept som du kan skriva ut från Nationella hälsoarkivets tjänst (Kanta) med dina nätbankskoder.

Mer information:


Finska tullen ger inga anvisningar om hur bagaget ska packas. Mera information om packning av bagage och förbjudna varor före en flygresa hittar du på Finavias webbplats.

Mera information om säkerhetskontroller och om hur man packar rätt finns också på Trafis webbplats.


De flesta länder har egna restriktioner för införsel av varor. Det är resandens ansvar att ta reda på vilka restriktioner som gäller för införsel i destinationslandet. Mera information om restriktionerna får du t.ex. från destinationslandets ambassad eller myndigheter.

Finska tullen kan inte ge information om vilka bestämmelser som gäller för varor eller gåvor som förs ut till andra länder. Vid finska tullen känner vi bara till de finska tullbestämmelserna.


Frågor?

Fråga tullrådgivningen mån–fre 8–16.15

Var vänlig och bekanta dig med de vanligaste frågorna.

Kontakta Posten om du har frågor gällande postpakets ankomst, innehåll eller behandlingsavgift.

Tullrådgivning