Vem förtullar paket?

Du ansvarar själv för att dina paket förtullas och för att importskatter, såsom moms, betalas för dem. I vissa fall kan Posten eller en annan transportfirma förtulla paketet automatiskt åt dig.

I paketets ankomstavi, som du får från Posten eller en annan transportfirma, anges om paketet som du beställt ska förtullas. Du ansvarar själv för att dina paket förtullas och för att importskatter, såsom moms, betalas för dem. I vissa fall kan dock Posten eller en annan transportfirma förtulla paketet automatiskt åt dig.

Inköp med ett värde på högst 150 euro, om säljaren har ett IOSS-nummer

Om värdet på din vara är högst 150 euro utan transportkostnader och om nätbutiken har ett IOSS-nummer, kan du betala finsk moms samtidigt som du betalar näthandelsköpet. I detta fall förtullar Posten eller en annan transportfirma vanligtvis paketet automatiskt åt dig. Fråga nätbutiken om den har ett IOSS-nummer. Läs mer om IOSS-nummer.

Notera dock att du ska ta hand om förtullningen i följande fall.

  • Du har beställt varor som omfattas av restriktioner.
  • Du har beställt varor för vilka man måste betala punktskatt, t.ex. alkohol. IOSS-nummer kan inte tillämpas på sådana här produkter.
  • Du har fått en ankomstavi där du ombeds att förtulla paketet. Som exempel kan nämnas att vissa transportföretag inte ännu förtullar paket åt dig. Därför kan du bli tvungen att förtulla paketet och betala momsen för det i samband med förtullningen. I detta fall återbetalar nätbutiken till dig den moms som du redan betalat. Läs mer om undantag.

Inköp med ett värde på högst 150 euro, om säljaren inte har ett IOSS-nummer

Om värdet på din vara är högst 150 euro utan transportkostnader och om nätbutiken inte har ett IOSS-nummer, kan du vanligtvis inte betala finsk moms samtidigt som du betalar näthandelsköpet. I detta fall ska du själv ta hand om förtullningen och betalningen av importskatterna. Fråga nätbutiken om den har ett IOSS-nummer. Läs mer om IOSS-nummer.

Notera att även om vissa nätbutiker inte har ett IOSS-nummer, så kan du trots det betala finsk moms samtidigt som du betalar näthandelsköpet. I din faktura kan det då stå t.ex. ”DDP” (Delivered Duty Paid) eller ”levererat förtullat”. Kontakta nätbutiken för att ta reda på huruvida Posten eller en annan transportfirma förtullar paketet åt dig.

Inköp med ett värde på mer än 150 euro

Om värdet på din vara är mer än 150 euro utan transportkostnader, ska du ta hand om förtullningen och betalningen av importskatterna.

Notera att du i vissa nätbutiker kan betala finsk moms samtidigt som du betalar näthandelsköpet. I din faktura kan det då stå t.ex. ”DDP” (Delivered Duty Paid) eller ”levererat förtullat”. Kontakta nätbutiken för att ta reda på huruvida Posten eller en annan transportfirma förtullar paketet åt dig.


Frågor?

Fråga tullrådgivningen mån–fre 8–16.15

Var vänlig och bekanta dig med de vanligaste frågorna.

Kontakta Posten om du har frågor gällande postpakets ankomst, innehåll eller behandlingsavgift.

Tullrådgivning