Åland

Du får föra in två liter öl skattefritt från eller till Åland. I övrigt gäller i fråga om Åland och Kanarieöarna samma mängdgränser som för införsel från ett land utanför EU.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


Det finns inga begränsningar för alkoholdrycker som frisläppts för konsumtion, dvs. för redan beskattade alkoholprodukter.

I fråga om produkter som köpts i en tax free-butik är maximimängden för den skattefria införseln 1 liter starka alkoholdrycker (mer än 22 volymprocent) eller 2 liter andra alkoholdrycker (max 22 volymprocent) samt 4 liter icke-mousserande vin och 2 liter öl.

Läs mer: Resandeinförsel av alkohol

 


En vara anses begagnad när den inte längre kan säljas momsfritt, vanligtvis efter att en privatperson eller ett företag utan rätt till momsavdrag i månadsdeklarationen till Skatteförvaltningen ägt varan.


På Tullens hemsida under Ansökningsblanketter för tillstånd hittar du blankett nr 1027r. Du fyller i denna blankett och skickar den elektroniskt till lupakeskus(at)tulli.fi. Tullen kommer att skicka dig ett beslut när du beviljats anstånd med betalning.


Om man köper en begagnad vara av en privatperson inom EU kan varan antas innehålla tillverkningslandets moms för året då varan tillverkades. Den momssatsen kvittas mot

importmomsen som ska nu ska uppbäras i Finland. Mellanskillnadsprocenten uppbärs som procent på inköpspriset. Läs mera: Skattelättnad vid import av begagnade varor (importlättnad) över den åländska skattegränsen
 


Om du inte vet om du är kreditkund kan du fråga Tullen på Åland; ha ditt FO nummer tillgängligt. Om du är kreditkund har du även skickat in en ansökan till Tullen och fått ett kreditnummer beviljat.       


Ja, frakten ingår i det momsvärde som du betalar moms på till Tullen. Fraktens momsprocent är densamma som varans momsprocent.


Lagstiftningen säger inget  om att leasingvaror skulle vara befriade från moms när de förs över skattegränsen.


Oktober. Tidigare perioder anmäler du som kontantkund. Om ALA-programmet inte låter dig göra sammandragsdeklarationen för oktober kontakta Mariehamns Tull.


Lagstiftningen säger inget  om att egna varor eller överföringar mellan huvudkontor och filial skulle vara befriade från moms när de förs över skattegränsen.


Ett paketkort (post) eller en fraktsedel (frakt). 


Ja, skattegränsnumret beviljas till ett visst FO-nummer. Lämna in en ny ansökan på blankett 580r.


I första hand är det leveransdatumet som avgör till vilken period en leverans hör. Om man inte vet leveransdatumet kan man som följande alternativ anmäla leveransen utgående från fakturadatumet.


Om kreditfakturan gäller ett inköp som skett samma månad tas det upp som två rader i skattedeklarationen, en rad för inköp (+) och en rad för kreditering (-).  Om returen skett en annan månad än försäljningen får man inte göra avdrag i skattedeklarationen.


Om du inte är huvudanvändare, kontrollera då att du har rätt att göra tullklarering med din Katso-kod. Kontakta Skatteförvaltningen som administrerar Katso-koderna.


Skatteförvaltningen har en anvisning om skattefri försäljning till Åland. Ett skattegränsnummer är ett kreditnummer hos Tullen. Om varken säljare eller mottagare har ett skattegränsnummer behandlas försändelsen som en kontant försändelse och mottagaren måste betala moms till Tullen innan han/hon får ut sin vara. Säljaren skickar varan med paketkort (post) eller fraktsedel (frakt) till Åland.


Lämna in en ansökan på blankett 971r till Tullen i Mariehamn inom tre månader, om det gäller en retur av en vara inköpt från ett postorderföretag. Kom ihåg att lämna in dokumentation över vad som hänt. Länk till omprövning.


Kontakta säljaren och be att få en momsfri faktura. Vid försäljning över skattegränsen ska försändelsens moms betalas till Tullen.


Skatteförvaltningen har en anvisning om skattefri försäljning till Åland. Kontakta säljaren på förhand och fråga om du har möjlighet att få en momsfri faktura. När varan anländer till Åland betalar du moms på det momsfria priset plus eventuell frakt till Tullen.


Om fordonet är registrerat på Åland/i Finland är det bara moms som eventuellt uppbärs. Se Tullens anvisning om begagnade varor


                            

Ta kontakt

Allmän rådgivning för företagskunder

Allmän rådgivning för företagskunder betjänar må-fr kl. 8-16. Ring, skicka en fråga eller läs de vanligaste frågorna.

Tullrådgivning


Nyckelord

Vi vill utveckla vår webbplats tillsammans med våra kunder. Klicka på "Skicka utvecklingsförslag" nedan för att ge ditt utvecklingsförslag.

Skicka utvecklingsförslag