I exportdeklarationen anges en tullförfarandekod som börjar med 23, till exempel:
- kod 2300 för varor som inte hänförts till något tullförfarande före exporten
- kod 2340 för varor som före exporten importerats från ett land utanför EU och överlåtits till fri omsättning
I uppgifterna om deklarationspartiet ska man som transaktionens art ange någon av följande:
- kod 60 = uthyrning, lån eller operationell leasing, under 2 år
- kod 91 = uthyrning, lån eller operationell leasing, över 2 år
- kod 99 = annan (oklassificerad) affärstransaktion.
Därtill ska man ange koden för särskild upplysning FIXBV samt datum för återimporten i formen dd.mm.åååå (sista datumet för återimport av varorna).
Som nationell förfarandekod anges 999, om inget nationellt förfarande tillämpas, eller i vissa situationer någon av de följande koderna:
- 7VB Icke-kommersiella varor, t.ex. reklamvaror
- 7VD Lagliga betalningsmedel och värdepapper
- 7VE Monetärt guld
- 7VF Varor avsedda för diplomatbruk eller liknande
Exportören kan vid behov ansöka om förlängning av tidsfristen för återimporten hos Tullens elektroniska servicecentral med en fritt formulerad skriftlig ansökan. Om tidsfristen förlängs till mer en två år, ändras även koden för transaktionens art.
Temporär export kan ändras till slutgiltig export om varorna stannar i bestämmelselandet för gott och inte återinförs till EU. Till ändringsbegäran ska man bifoga en faktura (om varorna har sålts) eller någon annan handling som visar att varorna är avgiftsfria.
Exempel:
Varan exporteras temporärt för en utställning, och i exportdeklarationen anges 60 som kod för transaktionens art, 2300 som tullförfarandekod och 999 som kod för nationellt förfarande.
Om varan säljs på utställningen, ska man i ändringsbegäran som transaktionens art ange 11, som tullförfarande 1000 och som nationellt förfarande 999.
Om varan stannar i tredje land avgiftsfritt (gratis leverans), ska man i ändringsbegäran som transaktionens art ange 30, som tullförfarande 1000 och som nationellt förfarande 7VB.
Om varor som temporärt exporterats med ATA-carnet stannar i bestämmelselandet för gott, ska ATA-carnetinnehavaren, dvs. exportören, lämna in en exportdeklaration för varorna i efterhand.
I uppgifterna om deklarationspartiet ska man ange följande:
- fakturans datum som avvikande exportdag
- i meddelandedeklarationen heter fältet ”Faktisk exportdag” (exportPointDate)
- Torneå tull som varans förvaringsplats
- kod för särskild upplysning FIXEU (inlämnad i efterhand)
- kod för särskild upplysning FIXEW (eftersom det är fråga om inlämning av statistikuppgifter till Tullen)
I exportdeklarationen ska man i uppgifterna om varuposten som tidigare handling ange ATA-carnet (kod 955) samt dess nummer och datum. Efter Tullens handläggning får exportören ett utförselbekräftat överlåtelsebeslut som bevis på exporten.
Enligt allmänna anvisningar om ATA-carnet ska carnetens återexportblad också förses med de finska tullmyndigheternas anteckningar. Man kan begära dessa anteckningar på ett tullkontor eller man kan skicka ATA-carneten till Torneå tull med bilagor (faktura).
ATA-carnet är ett internationellt dokument med vilket man temporärt kan exportera utställningsvaror, verktyg för yrkesutövning och kommersiella varuprover till länder som anslutit sig till ifrågavarande tullkonvention. Carneten utgör också en internationellt godkänd garanti för de tullar och importskatter som eventuellt uppbärs för de importerade varorna.
En ATA-carnet ersätter inte de övriga dokument eller tillstånd som eventuellt krävs vid import eller export, såsom importtillstånd för skjutvapen och sundhetsintyg. ATA-carneter beviljas på ansökan av handelskamrarna i alla de länder som anslutit sig till konventionen. I Finland beviljas ATA-carneter av Centralhandelskammaren.
Transitering med en ATA-carnet
Om man önskar transportera varor med en ATA-carnet till en utställning, mässa e.d. genom ett sådant land eller område (t.ex. EU) där tillfällig införsel inte sker, kan ATA-carneten användas som transiteringsdokument. Man behöver inte ställa någon separat transiteringsgaranti till Tullen. Säkerhetsuppgifter behöver heller inte inges för varor som transporteras med en ATA-carnet.