Tullen har avslöjat en metamfetaminsmugglande organisation

5.7.2017 8.00
Pressmeddelande

Tullen har undersökt en organisation som smugglat över tio kilo av narkotikan metamfetamin från Litauen till Finland.Värdet på den beslagtagna narkotikan skulle i gatuhandeln ha överskridit 420 000 euro.

I april 2017 fick Tullen via brottsunderrättelsen information om en pågående narkotikainförsel. På basis av information från brottsunderrättelsen startade man en myndighetsoperation som resulterade i att fem personer greps och 10 533 gram metamfetamin samt 7 000 euro i kontanter beslagtogs i Helsingfors. I husrannsakningar kopplade till fallet beslagtogs dessutom en liten mängd andra droger och en liten kannabisodling upptäcktes.

Metamfetaminet som Tullen beslagtog smugglades från Litauen via Baltikum till Finland och överläts vidare i Helsingfors till personen som kommit för att ta emot narkotikan. Halten på det beslagtagna metamfetaminet låg på 39 – 42 procent. Utblandat skulle man fått den dubbla mängden användardoser narkotika ur metamfetaminpartiet och värdet i gatuhandeln skulle ha överskridit 420 000 euro.

Finska och Litauiska medborgare misstänkta

Tullen har undersökt smugglingen av narkotikan som grovt narkotikabrott och narkotikan som påträffades vid husrannsakningar som narkotikabrott. Beträffande brottshelheten har fem personer suttit häktade. En del har varit finska och en del litauiska medborgare. De misstänkta är mellan 20 och 40 år gamla.

Under förundersökningen har Tullen samarbetat med den Litauiska tullen samt med polisen i Västra Nyland och Tavastland. Förundersökningen av brottshelheten är klar och ärendet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Helsingfors.

Pressmeddelande