Tullen beslagtog 1 800 tabletter av det narkotikaklassade läkemedlet Subutex

26.1.2019 7.00
Pressmeddelande

Tullen avslöjade i november 2018 en olaglig införsel av narkotikaklassade Subutex-tabletter. Tabletterna fördes in från Frankrike via Estland till Finland, där syftet var att sprida dem vidare i Åboregionen. Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott.

I november i fjol stoppade Tullen i Helsingfors Västra hamn två personer misstänkta för olovlig införsel av Subutex-tabletter när de anlände med ett passagerarfartyg från Tallinn till Finland. Tullen beslagtog cirka 1 800 tabletter som påträffades gömda i ölkartonger som de misstänkta förde in i landet.

Beslaget över 7 000 bruksdoser

Enligt Tullens förundersökning misstänks tre personer för den olovliga införseln av de narkotikaklassade Subutex-tabletterna. Två av de misstänkta reste vid olika tidpunkter från Finland till Frankrike där de skaffade tabletterna från en lokal drogförsäljare. Den ena av de misstänkta återvände till Finland och den andra reste med narkotikatabletterna från Frankrike till Estland. Den tredje av de misstänkta träffade i Estland den som rest dit, och därifrån tog de olovligen med sig tabletterna till Finland.

Det sammanlagda värdet på de Subutex-tabletter som Tullen beslagtog skulle i gatuhandeln ha uppgått till cirka 63 000 euro. Den beslagtagna mängden skulle totalt ha räckt till cirka 7 200 engångsdoser vid intravenöst bruk. Det aktiva ämnet i Subutex-tabletterna är buprenorfin och Subutex är ämnets vanligaste handelsnamn.

Under förundersökningen av fallet har Tullen samarbetat med andra förundersökningsmyndigheter i Finland och i andra EU-länder. Förundersökningen av fallet är slutförd och fallet har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Västra Finland.

Pressmeddelande