Tullen avslöjade ett omfattande fall av smuggling av snus och ett grovt narkotikabrott

18.4.2017 8.00
Pressmeddelande

Tullen har sedan hösten 2016 undersökt ett omfattande fall av smuggling av snus där sammanlagt cirka 1 300 kilo snus misstänks ha förts in olagligt från Sverige till Finland. Därtill beslagtog Tullen under förundersökningen cannabis till ett värde av cirka 60 000 euro.

Under förundersökningen beslagtog Tullen vid två olika tillfällen i norra Finland sammanlagt över 650 kilo snus. Utöver det beslagtagna snuset utredde Tullen under förundersökningen också fem tidigare fall av snussmuggling där sammanlagt 680 kilo snus införts till Finland. Det olagligt införda snuset hade huvudsakligen sålts vidare i huvudstadsregionen.

Beloppet av undandragen skatt för snuset som beslagtagits och sålts vidare för konsumtion uppgår sammanlagt till cirka 520 000 euro. Under förundersökningen har tre personer varit häktade som misstänkta för grovt skattebedrägeri och smuggling.

Utöver snuset beslagtogs också cannabis av typen hasch

Tullen beslagtog i början av år 2017 i Kemi nästan fyra kilo cannabis av typen hasch av en av personerna som är misstänkt för smugglingen av snus. Under Tullens förundersökning kom det fram att den misstänkte hade skaffat haschpartiet i Sverige och att hen hade för avsikt att transportera också narkotikapartiet till huvudstadsregionen för vidareförsäljning.

Värdet på det beslagtagna haschpartiet skulle i gatuhandeln ha varit cirka 60 000 euro. Tullen har undersökt fallet som grovt narkotikabrott och en person är häktad.

Båda fallen har gått vidare till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Lappland.