Tullen avslöjade en omfattande införsel av Subutex i Åbo

26.3.2014 9.45
Pressmeddelande

Tullens brottsbekämpning har sedan januari 2014 undersökt ett fall av grovt narkotikabrott. Vid utredningen har sammanlagt 5 250 tabletter av det berusande läkemedlet Subutex beslagtagits. Gatuvärdet för narkotikan skulle ha varit så mycket som 260 000–420 000 euro.

Det beslagtagna Subutex-partiet omhändertogs av Tullen från en paketbil som anlände med Sverigebåten till Åbo hamn i slutet av januari. Narkotikan hade gömts i en plywoodlåda i paketbilens lastutrymme. Plywoodlådan hade byggts enkom för narkotikainförsel och försetts med falsk botten, under vilken narkotikan hittades. På basis av förundersökningen hade narkotikan skaffats i Frankrike, där priset på en enskild Subutex-tablett är betydligt lägre än på den finska marknaden. Under förundersökningen har sammanlagt tre personer varit gripna, och en del av dem är fortfarande häktade på sannolika skäl misstänkta för brott genom beslut av Egentliga Finlands tingsrätt.

Under förundersökningen avslöjades också ett annat fall av införsel av ett narkotikaparti, där de misstänkta, som anlände med flyg från Frankrike till Åbo, hade gömt i kroppen sammanlagt 136 Subutex-tabletter samt fem andra tabletter med morfin som aktiv substans. Vid en husrannsakan i samband med ärendet hittades också en cannabisväxt och ett föremål som lämpar sig för att skada någon annan.

Ärendet går under mars till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Västra Finland.

Mera information:

Undersökningsledare Markus Laine, Tullens brottsbekämpning, tfn 040 332 6176

Pressmeddelande