Finska mästerskapen för narkotikahundar ordnas 27–29.9.2017 i Kotka – Allmänheten kan följa tävlingarna 27 och 28.9

26.9.2017 12.28
Pressmeddelande

Tullen arrangerar 2017 års finska mästerskap för narkotikahundar 27–29.9 i Kotka.Hundekipage från Polisen, Försvarsmakten, Gränsbevakningsväsendet, Brottspåföljdsmyndigheten och Tullen tävlar i det individuella mästerskapet och lagmästerskapet.Allmänheten har möjlighet att följa hundarnas prestationer vid vissa tävlingsmoment onsdagen 27.9 och torsdagen 28.9.

I årets tävling deltar sex labradorretrievrar, en parson russell terrier och tre belgiska vallhundar med sina förare i det individuella mästerskapet och lagmästerskapet. Tidigare medaljörer som deltagit i flera tävlingar, men också nykomlingar är med i tävlingarna. Den regerande mästaren från i fjol är också med för att försvara sitt mästerskap. Oberoende av placeringen den sista tävlingsdagen, fredagen 29.9, uppmanar Tullens generaldirektör Antti Hartikainen deltagarna att njuta av tävlingen tillsammans i enlighet med temat för Finland 100 år.

-  Att göra saker tillsammans är finländarnas styrka, och denna mästerskapstävling är ett utmärkt bevis på det.

Det är första gången som Tullen arrangerar FM för narkotikahundar sedan ansvaret för arrangemangen flyttats från polishundföreningen till myndigheterna.

-  I över ett år har vi arbetat med arrangemangen för att säkerställa lyckade tävlingar. Vi har hittat mångsidiga platser för sökning i samarbete med Kotka hamn, och domarkåret består av representanter för alla de myndigheter som deltar i tävlingarna, säger tävlingsledaren, tullöverinspektör Marko Kiiski.

I FM för narkotikahundar visar ekipagen sina färdigheter i såväl lydnad som olika söksituationer, där de ska söka narkotika bl.a. i fordon, på gårdområde och i lägenhet.

-  I Finland är hundverksamheten hos alla dessa myndigheter av mycket hög kvalitet, så vi kommer säkert att se många utmärkta prestationer i dessa tävlingar, och skillnaderna mellan de bästa ekipagen blir troligen små, säger Antti Hartikainen.

Allmänheten är välkommen att se på två tävlingsmoment

Allmänheten är välkommen att se på lydnadsmomentet i FM-tävlingarna onsdagen 27.9 kl. 12–16 på adressen Kiilatie 10, 48400 Kotka. Torsdagen 28.9 kan allmänheten följa med sökning i fordon vid Maritimcentret Vellamo (adress Tornatorintie 99, 48100 Kotka) kl. 9–12 och 13–16.

Man kan också följa tävlingarna och uppleva stämningarna på Tullens och Tullhundarnas Facebook-sidor och Tullens Twitter-konto.

https://www.facebook.com/tulli.fi/

https://www.facebook.com/tullikoirat1

https://twitter.com/suomentulli - @suomentulli

Pressmeddelande