Hoppa till innehåll

Alla paket från länder utanför EU ska förtullas

Beställer du varor från nätbutiker utanför Europeiska unionen, t.ex. Kina, USA eller Storbritannien? Alla paket från länder utanför EU ska nu förtullas och mervärdesskatt (moms) ska också betalas för dem.

Grafisk teckning på en kvinna som håller en smarttelefon i handen. På bilden syns texten: " Alla e-handelsköp från länder utanför EU ska förtullas".

Från och med juli 2021 har det varit obligatoriskt att förtulla och betala mervärdesskatt för alla varor som anländer från länder utanför Europeiska Unionen. Mervärdesskatten är vanligtvis 24 procent av varans värde och transportkostnader. Ändringen beror på det ändrade mervärdesskattedirektivet som gäller hela EU och som tillämpats från den 1.7.2021. Förändringen gäller även Åland. Tidigare gällde förtullning och mervärdesskatt närmast sådana paket från länder utanför EU som var värda mer än 22 euro.

Med Tullräknaren kan du uppskatta hur mycket mervärdesskatt och eventuella tullavgifter du måste betala för dina inköp. Också gåvor ska som bekant förtullas, men vanligtvis behöver moms inte betalas för små gåvor. 

Ändringen gäller också för prenumererade tidningar som anländer från länder utanför EU. Tidningshusen kan eventuellt förtulla tidningsprenumerationer som anländer i stora partier för prenumeranten. Du kan dock bli tvungen att själv förtulla enskilda tidningar som du beställt och betala momsen för dem antingen då du köper tidningen eller i samband med förtullningen.

Hur ska jag förtulla och betala mervärdesskatten?

Du är själv ansvarig för att de varor som du beställt från länder utanför EU förtullas och att moms betalas för dem. Du får besked från Posten eller en annan transportfirma om försändelser som behöver förtullas.

Inköp med ett värde på högst 150 euro

Om säljaren har ett IOSS-nummer betalar du finsk moms i samband med att du köper varan. Posten eller en annan transportfirma förtullar vanligtvis försändelsen åt dig och du behöver inte göra något. Du behöver inte betala moms i samband med förtullningen.

Om säljaren inte har ett IOSS-nummer kan du vanligtvis inte betala finsk moms i samband med att du köper varan. Du ska själv ta hand om förtullningen och betalningen av momsen. Förtullningen kan du låta Posten eller någon annan transportfirma göra åt dig eller göra själv i Tullens Importförtullningstjänst för privatpersoner.

Inköp med ett värde på mer än 150 euro

Du ska själv ta hand om förtullningen och betalningen av momsen. Förtullningen kan du låta Posten eller någon annan transportfirma göra åt dig eller göra själv i Tullens Importförtullningstjänst för privatpersoner.

Vad är ett IOSS-nummer?

Om du köper varor i en nätbutik som har registrerat sig i IOSS-ordningen för moms och som har ett eget IOSS-nummer behöver du vanligtvis inte betala mervärdesskatt i samband med förtullningen. I sådant fall ingår den finländska momsen redan i varans inköpspris.  IOSS-ordningen gäller nätinköp värda högst 150 euro. Läs mera på sidan IOSS-numret.

Syftet med lagändringen är att göra tävlingen mellan EU-länderna och länderna utanför EU mera jämlik.


Annanstans på denna webbplats


Meddelanden

Läs mer