Hoppa till innehåll

Tullmuseet fyller 90 år

Utgivningsdatum 2.10.2020 10.30
Pressmeddelande

Finska tullens eget museum har presenterat Tullens långa och intressanta historia redan i 90 års tid. Verksamheten började i liten skala, men i dagsläget besöks museet av tusentals tullintresserade gäster. Tullmuseet är inte bara en utställning utan museet driver också aktiv historiekommunikation och fördjupar bilden av Tullen.

Tullens museiverksamhet fick sin början i och med ett cirkulär som skickades för 90 år sedan, den 4 oktober 1930. I cirkuläret uppmanades tullkamrarna att söka efter historiska föremål för ett tullmuseum som höll på att grundas. Verksamheten inleddes i Tullstyrelsens dåvarande lokaliteter på Skillnaden i Helsingfors. Tullmuseet var inte öppet för allmänheten utan kunde bara besökas enligt separat överenskommelse. Museet hade inte heller egen personal.

Under årens lopp har museet haft olika adresser. På 1970-talet öppnades museet för allmänheten. 

Allmänheten har hittat Tullmuseet, temautställningarna intresserar

Tullmuseet är för närvarande beläget i Sveaborg i kurtinen Hamilton-Polhem som förvaltningsnämnden för Sveaborg har ställt till Tullmuseets förfogande. Den första utställningen öppnades i byggnaden sommaren 1992. Objektet på världsarvslistan vimlar av besökare på somrarna och glädjande många av dem hittar sin väg till Tullmuseet. År 2007 överskreds gränsen på 3 000 besökare och antalet har bara vuxit sedan dess, delvis till följd av att antalet besökare på Sveaborg vuxit men också till följd av att allmänheten blivit allt mera intresserad av Tullmuseets utbud. 

Utöver sin basutställning har museet varierande temautställningar. Den senaste temautställningen var ”Hundarna hos Tullen”, som öppnades år 2019 och samlade ett rekordantal besökare, över 6 400 personer. Den populära utställningen fortsatte i år.

Coronapandemins inverkan på museiverksamheten

Sommaren 2020 var på många sätt exceptionell. På grund av coronapandemin öppnades Tullmuseet först den 2 juni och öppethållningstiden förlängdes på motsvarande sätt till september. Särskild uppmärksamhet fästes vid säkerheten till exempel så att antalet besökare begränsades på grund av de trånga utställningsrummen. Guidade grupprundturer kunde inte heller ordnas. Antalet utländska turister var också färre än under tidigare år. Sammanlagt besöktes Tullmuseet av 3 060 personer, dvs. av mer än hälften färre än i fjol.

Aktivt samarbete med museibranschen

Tullmuseet deltar aktivt i samarbetet inom tullmuseibranschen både internationellt och i hemlandet. Samarbete idkas med myndighetsmuseer och specialmuseer, t.ex. med Forum Marinum i Åbo, där Tullmuseets föremål har kontinuerligt varit utställda.

Sedan 1993 har Tullmuseet varit medlem i den internationella föreningen för tull- och skattemuseer (International Association of Customs/Taxation Museums, IACM). Föreningens syfte är att bevara tullverksamhetens rika arv i den snabbt föränderliga världen. Tullmuseet är medlem i Finlands museiförbund.

Framtiden ser ljus ut för Tullmuseet

En tillbakablick på de gångna 90 åren ger tilltro till Tullmuseets framtid. Tullmuseet har blivit en del av Tullens kommunikation och fördjupar bilden av Tullen bland medborgare och olika intressentgrupper.  Besökarantalen visat att Tullmuseet behövs.

I dag innebär museiverksamheten också annat än att upprätthålla en samling eller att bygga utställningar. Nuförtiden inbegriper den också omfattande historiekommunikation. År 2014 gick Tullmuseet ut på sociala medier och år 2016 öppnades en egen webbplats med mycket information om Tullens historia och Tullmuseet.

Nästa års temautställning, Tullens och tobakens historia, planeras redan för fullt. Utställningen presenterar bl.a. tullklarering, beskattning och tullbevakning av tobak samt brottslighet som hänför sig till tobak. Den kommande utställningen är samtidigt Tullmuseets jubileumsutställning, eftersom 90-årsfesten inte kunde ordnas i år.

 

tullimuseo-suomenlinnassa

Mediemeddelande