Hoppa till innehåll

Tullin tilirekisterihankkeen rajapintamäärityksistä toivotaan kommentteja

25.6.2019 15.03
Tiedote

Tullin koordinoima tilirekisterihanke on edennyt aikataulun mukaisesti. Tietotekniset rajapintamääritykset on julkaistu, ja Tulli pyytää niistä nyt palautetta toimijoilta.

Hanke on edistynyt tähän mennessä suunnitellun aikataulun mukaisesti hyvässä yhteistyössä sidosryhmien kanssa. Tulli julkaisi Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmän rajapintamääritysten luonnokset 10.6.2019 osoitteessa https://finnishcustoms-suomentulli.github.io/Tilirekisteri/. Tulli toivoo, että hankkeen toimijat lähettäisivät rajapintamäärityksistä palautetta viimeistään 9.8.2019 osoitteeseen tilirekisteri(at)tulli.fi. Palautetta käytetään Tullin lopullisen määräyksen laatimisessa. Määräys julkaistaan tämän hetken arvion mukaan lokakuussa 2019.

Taustaa tilirekisterihankkeesta

Laki pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmästä tuli voimaan 1.5.2019. Lain tarkoituksena on edistää viranomaisten sähköistä tiedonsaantia pankki- ja maksutileistä sekä tehostaa viranomaisten tiedustelujen oikeaa kohdentumista.

Pankki- ja maksutilien valvontajärjestelmä koostuu pankki- ja maksutilirekisteristä ja tiedonhakujärjestelmästä. Tulli rakentaa tilirekisterin, johon tallennetaan tietoja maksulaitosten, sähkörahayhteisöjen ja virtuaalivaluutan tarjoajien asiakkuuksista, asiakastileistä sekä tallelokeroista. Myös luottolaitokset voivat luovuttaa tiedot tilirekisteriin Finanssivalvonnan luvalla. Maksulaitokset, sähkörahayhteisöt, virtuaalivaluutan tarjoajat ja luvansaaneet luottolaitokset päivittävät laissa määritellyt tiedot tilirekisteriin Tullin toteuttaman rajapinnan kautta.

Luottolaitokset puolestaan ylläpitävät lähtökohtaisesti tiedonhakujärjestelmiään, joiden avulla toimivaltaiset tiedon hyödyntäjät voivat hakea tiedot asiakkuuksista, asiakastileistä ja tallelokeroista luottolaitosten tiedonhakurajapinnoista. Myös maksulaitokset, sähkörahayhteisöt ja virtuaalivaluutan tarjoajat voivat halutessaan toteuttaa tiedonhakujärjestelmän. Tullin määräys sisältää tiedonhakujärjestelmien rajapintojen määrittelyn, jonka pohjalta tiedon luovuttajat ja tiedon hyödyntäjät voivat tehdä omat toteutuksensa. 

Hanketta ohjaa valtiovarainministeriö. 

Lisätietoja tilirekisterihankkeesta: Maarit Heikkilä, hankepäällikkö EXT-Maarit.Heikkila(at)tulli.fi ja Sami Rakshit, valvontajohtaja sami.rakshit(at)tulli.fi

Asiakastiedotteet