Hoppa till innehåll

Tullin löytämistä vaarallisista tuotteista tieto muille jäsenmaille

13.6.2017 8.27
Tiedote

Tullin tuoteturvallisuusvalvonnassa löytyy vuosittain kymmeniä vakavaa terveysvaaraa aiheuttavia elintarvikkeita ja kulutustavaroita, joista on aiheellista varoittaa toisia EU-jäsenvaltioita.

Varoitukset tapahtuvat komission ylläpitämillä hälytysjärjestelmillä. Nämä hälytysjärjestelmät ovat elintarvikkeille ja elintarvikekontaktimateriaaleille RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) sekä kulutustavaroille RAPEX (Rapid Alert System for dangerous Non-Food Consumer Products).

Tänä vuonna Tulli on välittänyt tietoa muun muassa thaimaalaisista vihanneksista, kuten pitkäpavuista ja acacia-yrteistä, joista löytyi salmonellabakteereita. Salmonellat voivat aiheuttaa vakavia suolisto- ja yleisinfektioita. Etiopialaisesta chilijauheesta löytyi sallittuihin määriin nähden lähes kymmenkertaiset pitoisuudet aflatoksiineja, jotka ovat syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Näiden lisäksi muille jäsenmaille on tiedotettu useista torjunta-ainejäämälöydöksistä, lisäaineiden luvattomasta käytöstä sekä lääkeainetta sisältävästä ravintolisästä.

Kulutustavaravalvonnan näytteistä tietoa on välitetty muun muassa korvakoruista, joista irtosi liikaa nikkeliä. Nikkeli voi aiheuttaa kosketusallergiaa.

Artikkeli Tullilaboratorion tiedotteet