Hoppa till innehåll

Information till övriga medlemsländer om farliga produkter som hittats av Tullen

13.6.2017 8.27 | Publicerad på svenska 16.6.2017 kl. 9.58
Pressmeddelande

I samband med Tullens produktsäkerhetsövervakning hittas årligen tiotals livsmedel och konsumentprodukter som utgör en allvarlig hälsofara, för vilka andra EU-medlemsstater bör varnas.

Varningarna sker via larmsystem som upprätthålls av kommissionen. Dessa larmsystem för livsmedel och material som kommer i kontakt med livsmedel är RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) samt för konsumentvaror RAPEX (Rapid Alert System for dangerous Non-Food Consumer Products).

I år har Tullen förmedlat information om bland annat thailändska grönsaker, såsom ögonböna och acaciaörter, där det hittats salmonellabakterier. Salmonella kan orsaka allvarliga tarminfektioner och allmänna infektioner. I etiopiskt chilipulver hittades tiofaldiga halter av aflatoxiner jämfört med de tillåtna värdena. Dessa är cancerframkallande föreningar. Förutom dessa har medlemsländerna informerats om flera fynd av rester av bekämpningsmedel, användningen av otillåtna tillsatsämnen samt kosttillskott som innehåller läkemedel.

Information om prover av övervakningen av konsumentvaror har förmedlats bland annat om örhängen som gav ifrån sig för mycket nickel. Nickel kan orsaka kontaktallergi.

Artikeln Tullaboratoriets meddelanden