Hoppa till innehåll

Tullin käyttöön nuuskatunnistimet – nuuskarallille varma loppu

1.4.2019 8.00
Tiedote
Kuvassa Tornion rajanylityspaikalla käyttöönotettu nuuskatunnistin.
Tornion rajanylityspaikalla käyttöönotettu nuuskatunnistin.

Tulli on kehittänyt suomalaisen yrityksen kanssa teknisen nuuskatunnistimen, jonka avulla voidaan paljastaa ajoneuvossa olevat nuuskaerät jo ennen ajoneuvon saapumista Tullin tarkastusalueelle. Ensimmäinen nuuskatunnistin on otettu käyttöön Tornion tullissa 1.4.2019 ja niiden käyttö laajennetaan kaikille länsirajan ylityspaikoille huhtikuun aikana.

Tullin uuden nuuskatunnistimen toiminta perustuu ultraääneen ja avaruussäteilyyn, jotka monimutkaisen mikroprosessoritekniikan avulla yhdistetään. Erilaisten puolijohteiden ja nanotekniikan avulla yhdisteestä voidaan muodostaa huippulaatuinen 8K-tasoa oleva 3D-videokuva ajoneuvossa olevasta nuuskasta. Koska säteilyn lähde on luonnollinen, on suurienkin kappaleiden läpivalaisu mahdollista. Nuuskatunnistimen lähettämästä kuvasta voidaan myös havaita, onko kyseessä aitoa nuuskaa vai mahdollisesti tuoteväärennös. 

Tullin valvontajohtaja Niilo Nuusku on tohkeissaan nuuskarallin lopettavasta valvontalaitteistosta. Jokainen ajoneuvo, jossa on yli kilo nuuskaa, tulee ilmi.

 Nuuskatunnistin pystyy ilmaisemaan jopa 10 gramman nuuskapussin, mutta käyttöönottovaiheessa se ilmoittaa vain laillisen määrän ylittävän nuuskamäärän. Tunnistin myös ilmoittaa, jos samalla ajoneuvolla yritetään tuoda muuhun kuin omaan käyttöön nuuskaa yli yhden kilon vuorokaudessa. Nuuskatunnistin myös tunnistaa autossa olijan ylähuulessa olevan nuuskanyytin, tiivistää Nuusku.

Tornion tullissa nuuskatunnistimen käyttöönottoa on valmisteltu jo tovin. Rajanylityspaikan läheisyyteen on siirretty kontteja, joissa haltuunotettua nuuskaa voidaan säilyttää ennen sen hävittämistä polttamalla. Vuonna 2018 Tulli takavarikoi nuuskaa 6 774 kiloa. Tulli arvioi, että edellisvuoden ennätysmäärä ylittyy huhtikuun ensimmäisellä viikolla.

Nuuskatunnistin on helposti siirrettävissä paikasta toiseen, koska sen ilmaisimet eivät ole juuri matkapuhelinta suurempia ja järjestelmää ohjataan verkossa. Järjestelmä on saavutettuvuusdirektiivin mukainen, joten sen käyttöönotto ei edellytä erillistä koulutusta ja järjestelmä toimii päätelaiteriippumattomasti.

Tulevaisuudessa nuuskatunnistimien käyttöä laajennetaan myös huumausaineiden tunnistamiseen.

Lehdistötiedotteet