Hoppa till innehåll

Tullen börjar använda snusdetektorer - säkert slut på snusrallyt

1.4.2019 8.00
Pressmeddelande
Bilden om den första snusdetektorn har tagits i bruk vid Torneå tull
Den första snusdetektorn har tagits i bruk vid Torneå tull.

Tullen har i samarbete med ett finländskt företag utvecklat en snusdetektor, med vilken det är möjligt att upptäcka snuspartier i bilar redan innan fordonet anländer till Tullens kontrollområde. Den första snusdetektorn har tagits i bruk vid Torneå tull den 1.4.2019 och snusdetektorer kommer att användas vid alla gränsövergångsställen i västerled från och med april månad.

Den nya snusdetektorn fungerar med ultraljud och rymdstrålning som kombineras genom komplicerad mikroprocessorteknik. Med hjälp av olika halvledare och nanoteknik kan man med denna förening producera en 3D-videobild på 8K-nivå av snus som finns i ett fordon. Eftersom strålningen kommer från en naturlig källa är det möjligt att genomlysa också stora element. Av den bild som snusdetektorn producerar går det också att fastställa om snuset är äkta eller om det handlar om en produktförfalskning. 

Tullens bevakningsdirektör Sture Snus är mycket ivrig över denna nya bevakningsapparatur som äntligen ska få ett slut på snusrallyt. Varje fordon som transporterar mera än ett kilo snus kommer att avslöjas.

Snusdetektorn kan identifiera t.o.m. en snuspåse på 10 gram, men nu i det första skedet av ibruktagningen kommer detektorerna endast att ange sådana snusmängder som överskrider de lagenliga gränserna. Detektorn alarmerar också för fordon som försöker föra in mera än ett kilo snus per dygn för annat än eget bruk. Snusdetektorn identifierar också snusprillor under förarens överläpp, berättar Snus.

Vid Torneå tull har man förberett ibruktagandet av snusdetektorn redan ett bra tag. Tullen har placerat containers i närheten av gränsövergångsställena, där omhändertaget snus kan förvaras innan det förstörs genom att brännas upp. År 2018 beslagtog Tullen 6 774 kilo snus. Tullen bedömer att fjolårets rekordmängd kommer att överskridas under första veckan i april.

Snusdetektorn kan enkelt flyttas från en plats till en annan. Själva detektorn är inte större än en mobiltelefon och systemet styrs via internet. Systemet följer direktivet om tillgänglighet och således behövs ingen särskild utbildning för användningen. Systemet fungerar också oberoende av terminaler.

I framtiden kommer snusdetektorerna också att användas för identifiering av narkotika.

Pressmeddelande