Hoppa till innehåll

Tullimuseo täyttää 90 vuotta

Julkaisuajankohta 2.10.2020 10.30
Tiedote

Suomen Tullin oma museo on esitellyt Tullin pitkää ja kiinnostavaa historiaa jo 90 vuotta. Toiminta alkoi pienimuotoisesti, nykyään museossa vierailee tuhansia Tullista kiinnostuneita museovieraita. Tullimuseo ei ole pelkkä näyttely, vaan museo tekee myös aktiivista historiaviestintää ja syventää kuvaa Tullista.

Tullin museotoiminta käynnistyi 90 vuotta sitten, 4. lokakuuta 1930, lähetetystä kiertokirjeestä, jolla tullikamareita kehotettiin etsimään historiallisia esineitä perustettavaa Tullimuseota varten. Toiminta aloitettiin silloisissa Tullihallituksen tiloissa Helsingissä Erottajalla. Tullimuseo ei ollut yleisölle avoin, vaan siihen pääsi tutustumaan erityissopimuksesta. Museolla ei ollut myöskään omaa henkilökuntaa.

Vuosien kuluessa museo on sijainnut eri osoitteissa. 1970-luvulla museo avattiin yleisölle. 

Yleisö on löytänyt Tullimuseon, teemanäyttelyt kiinnostavat

Tullimuseon nykyiset tilat löytyvät Suomenlinnasta Suomenlinnan hoitokunnalta saadussa Hamilton-Polhem-kurtiinirakennuksesta, jossa ensimmäinen näyttely avattiin kesällä 1992. Maailmanperintökohteessa riittää kesäisin kävijöitä, joista ilahduttavan moni löytää tiensä myös Tullimuseoon. Vuonna 2007 ylitettiin 3 000 kävijän raja ja kävijämäärä on tästä vain kasvanut. Tähän on vaikuttanut paitsi Suomenlinnan matkailun kasvu, mutta myös yleisön kasvava kiinnostus Tullimuseon tarjontaa kohtaan.  

Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään vaihtuvia teemanäyttelyitä. Viimeisin teemanäyttely on 2019 avattu ”Koirat Tullissa”, joka keräsi ennätysmäärän kävijöitä, yli 6 400 ihmistä. Suosittua näyttelyä jatkettiin myös tänä vuonna.

Koronapandemian vaikutukset museotoimintaan

Kesästä 2020 muodostui monella tapaa poikkeuksellinen. Koronaviruspandemian vuoksi Tullimuseo avattiin vasta 2. kesäkuuta, vastaavasti aukioloa pidennettiin syyskuulle. Turvallisuuteen kiinnitettiin erityistä huomiota, esimerkiksi näyttelytilojen ahtauden vuoksi vierailijoiden määrää rajoitettiin. Myöskään opastettuja ryhmäkierroksia ei voitu järjestää. Ulkomaisia turisteja ei ollut aiempien vuosien tapaan. Yhteensä kävijöitä oli 3 060, eli alle puolet viimevuotisesta.

Aktiivista yhteistyötä museoalan kanssa

Tullimuseo osallistuu aktiivisesti tullimuseoalan kansainväliseen yhteistyöhön ja kotimaiseen museoalan yhteistoimintaan. Yhteistyötä tehdään viranomaismuseoiden ja erikoismuseoiden kanssa, esimerkiksi Forum Marinumin museokeskuksessa Turussa on esillä jatkuvasti Tullimuseon esineitä.

Tullimuseo on vuodesta 1993 lähtien ollut jäsenenä tulli- ja veromuseoiden kansainvälisessä yhdistyksessä International Association of Customs/Taxation Museums (IACM). Järjestön tehtävä on säilyttää ja ylläpitää tullitoiminnan rikasta perintöä maailmassa, joka on nopeasti muuttuva. Tullimuseo on Suomen museoliiton jäsen.

Tullimuseon tulevaisuus näyttää valoisalta

Katsaus 90 vuoteen luo uskoa Tullimuseon tulevaisuuteen. Tullimuseosta on tullut osa Tullin viestintää ja se syventää kuvaa Tullista kansalaisten ja eri sidosryhmien parissa. Kävijämäärät osoittavat, että tilausta Tullimuseolle on.

Tänä päivänä museotoiminta on muutakin kuin kokoelman ylläpitoa ja näyttelyjen rakentamista. Nykyisin siihen sisältyy myös laajempaa historiaviestintää. Vuonna 2014 Tullimuseo lähti mukaan sosiaalisen mediaan, ja vuonna 2016 avattiin oma internetsivusto, josta löytyy paljon tietoa Tullin historiasta ja Tullimuseosta.

Ensi vuoden teemanäyttelyä, Tullin ja tupakan historia, suunnitellaan jo kovaa vauhtia. Näyttely käsittelee muun muassa tupakkaan liittyvää tulliselvitystä, verotusta, valvontaa sekä rikollisuutta. Tuleva näyttely on samalla Tullimuseon juhlanäyttely, koska tänä vuonna 90-vuotisjuhlia ei voitu järjestää.

tullimuseo-suomenlinnassa

Mediemeddelande Yhdeksänkymmentä vuotta sitten